Mérnökinformatikus szakon mennyire kemény a matek és a fizika?
Alapvetően affinitásod kell, hogy legyen és valamilyen szintű érdeklődés sem árt a matekhoz, fizikához.
Többnyire két félév analízis (komplex számok, sorozatok, függvények, integrálás, deriválás) és két félév bevezetés a számításelméletbe (egyenletrendszerek új megoldási módszerrel, mátrixok, kijelentéslogika, koordinátageometria) a matek része. Utána szigorlat (az addigi matekos tanulmányaidból egy nagy vizsga), majd még jön azt hiszem valószínűségszámítás.
Ezek azért elég más jellegű órák, mint a középsuliban. Kellő szorgalommal simán megtanulhatók.
A fizika tárgy önmagában nem olyan durva, épül rá például villanytan, az már nehezebb. De ez az egész arról szól, hogy ha motivált vagy, ha meg akarod csinálni, akkor sokan a segítségedre vannak, és menni fog! :)
Közép? 40-60%? Hát igen, kétszer meg fogsz szerintem szakadni tanulástól. Szerintem az egyetemi vizsgák sem túl nehezek, de a matek közép pedig nevetséges szint.
Nem akarlak kiábrándítani, de ha "keményen" tanultátok volna a matekot, akkor kettessel is 90% felett írnál közepet. (Nálunk majdnem bukott írt egyedül közepet és ilyen eredménnyel).
Ezt most nem azért mondom, hogy kigúnyoljalak, de ha tényleg erre akarsz továbbmenni, akkor nagyon kösd fel a gatyádat, fogad el, hogy nagyon nem megy ez neked és nagyon állj rá a tanulásra. Ettől függetlenül, ha tényleg nekiállsz tanulni, akkor teljesen lehetséges. De akkor viszont tényleg állj neki.
Amúgy én BME-ről tudok beszélni, ott a fent leírtak kb. az első félévet fedik le. Második félévben analízisből hozzájön differenciál egyenletek, mindenféle sorok, komplex és többváltozos analízis, míg számításelméletből gráfelmélet, számtudomány és absztrakt algebra alapjai.
Ezen túl, amúgy jelek és rendszerek, algoritmus elmélet, kódolástechnika, számítógépes grafika, szabályozástechnika. Ezek is matekok (algel konkrétan matematika is) csak annak az informatikában már direkten alkalmazott formái. (RSA-kódolás, hogyan kell bejárni egy gráfot, hogy lehet valamit megjeleníteni).
Elég sok tárgy van, ami a matekon alapszik jobban vagy kevésbé.
Egyetemi informatika általában a matematika informatikán alapszik, ha matek nem megy, akkor sokat fogsz szenvedni olyan tudásért, amit nem fogsz kamatoztatni, majdnem hogy csak papírért: szerintem ilyen eredményekkel nem éri meg. Egy OKJ-ssel és egy jó referenciával is szerintem el lehet helyezkedni.
A fizika viszont nem vészes, attől nem kell félni.
Ha az első féléves matek se jön össze, akkor ne is pazarolj el 2 félévet erre, mert magadtól veszed el az időt, meg a támogatott féléveket(ha esetleg átmennél más szakra).
De ha tényleg ennyire érdekel a mérnökinfó, akkor 1 félévet megér. És te is láthatod magadon, hogyha mindent beleadsz, akkor mennyi tárgy jön össze az első félévből. Ez alapján első félév végén tudsz mérlegelni, és dönteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!