Telített a tanárszakma, amire végzek?
A 79-ből végez mondjuk 25, a másik évben mondjuk 10, ez a fluktuláció nem jelentős ahhoz képest, hogy milyen átrendeződések várhatók az oktatásban. Például van kb. 120 000 szakképzős diák. Az kb. ötezer osztály, összesen 10 000 mat+fiz. óra, 455 tanári státusz. (22 kötelező órával számolva) A három éves szakképzésben már nincs fizika (természetismeret van, ami fizika+földrajz+biológia+kémia), matek heti 1, azaz lesz 3/4 annyi diák, azoknak kevesebb órája, amit magasabb óraszámban tanító tanárok visznek.
Kiszámolva durván a 10 000 óra 4700-ra csökken,, ami (26 órával számolva) 180 tanári státusz, tehát felszabadul 455-180 = 275 mat-fiz. tanár a következő három évben, ez jóval több, mint ahányan végeznek.
Az is igaz, hogy sok helyen - ahol eddig nem volt - csoportbontások fogják felszívni a tanártöbbletet (de ez is azt jelenti hogy a frissdiplomások nem kapnak állást) Ellenben az is igaz, hogy iskolaösszevonások, racionalizálások is lesznek, ami pedig növeli a leépítések számát - szóval a fene tudja. Csak annyi a biztos, hogy ezek erősebb hatások, mintsem hogy hányan végeznek éppen. Ráadásul sok az öreg tanár, így egy-egy nyugdíjbamenési szabály-módosítás szintén erősen módosítja az adott évi lehetőségeket.
Az még igaz, hogy a legkeresettebb tanárszak a matek, és a fizika is elöl van (5. hely környéke).
"Valós a félelmem, vagy butaság, mert ennél több tanárra is szükség van?"
A félelmed valós véleményem szerint.
- tárgy összevonások vannak,
- ha pedig nem összevonják, akkor óraszám csökkentés van;
- továbbtanulók száma is csökken,
- nem utolsósorban a diákok, azaz a gyerekek létszáma is drasztikusan csökken,
- az osztály létszámokat maximalizálják,
- iskola összevonások is vannak,
- 16 évre vitték a tankötelezettség alsó határát,így sokan már egyből mennek külföldre amint elérik
Ennek következtében sok tanár csak részmunkaidőben kap állást (bár ezt hivatott csökkenteni a kétszakos képzés újra indítása). Sőt ahol lakok van olyan tanár kolléga, aki 3 városban kapta meg a teljes óraszámát, még szerencséje, hogy minden nap külön iskola, szóval nem kell egy nap több helyre mennie, de egy másik kollégának pedig a város két iskolájában kell helyt állnia, napi többször ingázik 2 kilométert a sulik között... én mindenféleképpen azt mondom, sajnos jelenleg a félelmed nagyon is valós alapzatokon áll.
Köszönöm a válaszokat! Nagyon elszomorító, de sajnos tanároktól is hallom, hogy ez a helyzet, ráadásul én még hiányszakra mennék de még így is lehet, hogy nem lesz állásom mert leépítik az oktatást és ebbe semmi beleszólásom nincs :(
Tanár akartam lenni világ életemben, de most nézhetek valami más szakot a szakterületről csak azért, hogy legyen valami kilátásom a jövőmre? Mert ez így csak bizonytalanság ahogy észreveszem, főleg a tanári életpálya modell nem szól másról mint hogy csábítsák a népet tanárnak, de hogy az ígéretekből lesz e valami azt kétlem.
Teljesen el vagyok bizonytalanodva, és erről nem én tehetek hanem a körülmények, elegem van.... :(
Tom Benko :
Mert azok is vannak. Gondolj csak a Fidesz közeli Széles Gábor energiacelláira...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!