Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Színművészeti Egyetem Budapest...

Színművészeti Egyetem Budapesten esélyek?

Figyelt kérdés
Azon gondolkodtam hogy továbbtanulás gyanánt a gimi után színészettel szeretnék foglalkozni. Nem feltétlenül a fent említett intézményben, bármilyen Bp-i egyetem, főiskola megfelelő lenne. Pontok hogy vannak? Mire lehet számítani? Mennyire nehéz a bejutás? Aki ott tanul az tudna pár szót szólni?
2014. jan. 3. 21:48
 1/3 anonim ***** válasza:

A SZFE nem számít pontokat, illetve számol, de a saját felvételijéből, ami a következőképp néz ki:

A felvételre jelentkezőknek – már az első vizsgára is – legalább 15, különböző költőtől szabadon választott, eltérő hangulatú vers (lírai, drámai, vidám stb.), 5 színdarabrészlet (monológ) és néhány dal (népdal, kuplé, sanzon, operett, musical, stb.) előadására kell felkészülnie. Rátermettségét, felkészültségét a vizsgabizottság előtt színpadi szerepléssel kell bizonyítania. A végső elbírálást részvizsgák előzik meg: ének-zenei meghallgatás, a beszéd és orgánum alkalmasságának elbírálása, a fizikai adottságok, a mozgás- és tánckészség megítélése, valamint személyes beszélgetés az általános műveltség, az irodalmi, művészeti tájékozottság megismerésére.

Bejutni nehéz, sokszoros a túljelentkezés és maximum 12 embert vesznek fel. Ha bejutsz, szétdolgoztatnak. Nem árt, hogyha van már tapasztalatod, játszottál itt - ott - amott színházban, színjátszókörökben, jól tudsz táncolni, énekelni, zenei ismeretek sem jelentenek hátrányt. Kapcsolatokon is múlnak dolgok... Ismert színészeknek sem sikerült elsőre. (Pl. Csányi Sándort csak a 4. próbálkozás után vették fel...)

2014. jan. 3. 21:56
 2/3 anonim ***** válasza:
Ja és az országban Kaposváron van még egyetemi szintű színészképzés, de oda sem könnyebb bejutni, na meg azért csak a pesti egyetem a legerősebb és legismertebb. Ezen kívül persze lehet próbálkozni OKJ-s színészképzésekkel meg ilyen - olyan színészakadémiákon, de rendes képzést csak a SZFE nyújt.
2014. jan. 3. 21:58
 3/3 anonim ***** válasza:
A 12 fő nem pontos. A jelenlegi osztályok többségében 13 fő van, valamelyikben 14. Zenés szakon még több is előfordul. Bár ez is nagyon kevés, de ez is mutatja, akit felvesznek, az odavaló és tényleg kivételes képzést kaphatnak. (ha 30 fős osztályok lennének, nem lenne ez igaz)
2014. jan. 12. 23:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!