Én egy 16 éves fiú vagyok, jelenleg középiskolába járok,10. évfolyamra. -pontosabban műszaki szakközépiskolába. De nem érdekel a szakma, ugyanis én újkortörténész szeretnék lenni. Kérdéseim: Mennyire lesz biztos az egyetemi felvételim ha? :
-kb. közepes átlaggal fogok végezni (kivéve töri :D )
-a Károli Gáspár Reformátusi egyetemre szeretnék menni
-egy páran beajánlanak (pl:ajánlólevéllel)
?
Következő kérdés még ezzel kapcsolatban, hogy, ha leteszem a középszintű angol érettségit (ugyebár így lesz nyelvvizsgám is) ,akkor az egyetemen kell e még sz*rakodnom a diplomáig valamilyen másik nyelvvel?
Amiket feljebb alternatívákként leírtam nem a legpontosabbak. (végül is honnan tudnám mi lesz két év múlva)
Fontos:értelmes válasz=zöld kéz
gúnyos vagy csúfolódóválasz=értelemszerűen piros lefelé mutató kéz.
Menj fel a felvi.hu-ra.
Ott megnézheted, hogy a szakodnál mennyi volt az elmúlt években a felvételi ponthatár. Így be tudod lőni, hogy nagy valószínűséggel elég lesz-e a közepes érettségid.
Megnézheted a szakod leírásánál a kimeneti követelményeket is. Oda le van írva, hogy milyen nyelvvizsgádnak kell meglennie, mire végzel.
Egyébként középszintű érettségiért nem kapsz nyelvvizsgát, ajánlólevéllel pedig a központi felvételi miatt semmire sem mész.
Jól látod, 2 év alatt sok minden változhat, így a felvételi és a kimeneteli követelmények is, de nagyságrendileg azért ez lesz.
A közepes átlagra még gyúrni kellene, nem lesz elég ha csak töriből lesz négyes vagy ötös az érettségid.
Az ajánlólevél senkit nem fog érdekelni, a felvételi nem így működik.
Csak emelt szintű nyelvi érettségi felel meg a középfokú nyelvvizsgának (akkor ha min. 60%-os)
Az adott iskola szabja meg a nyelvvizsga követelményeket.
De ne aggódj, még időben vagy :) Én a helyedben jobban odafigyelnék az érettségi tantárgyakra és történelemből emelt szintűt csinálnék, azért jár plusz pont (ha jól tudom). Ha jól megy a nyelv, akkor letenném a középfokút angolból, az is ad pontokat, vagy emelt szintűznék ebből is.
Nézegesd a felvi-t, nézd meg hogy a Károlin mik voltak eddig a felvételi követelmények és a ponthatárok. De nézegess más iskolákat is, hátha végül megtetszik más.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!