Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Milyen a kollégista élet?

Milyen a kollégista élet?

Figyelt kérdés

Kollégiumba szeretnék menni a főiskola idejére(ELTE,BTK,Budapest).

Tapasztalatokra vagyok kíváncsi és hogy mi a jó és a rossz benne!

Őszintén!

Köszi. :D

2013. aug. 20. 08:56
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Én is most megyek és kíváncsian várom,hogy milyen lesz.

A családban már volt kollégista.ŐK szerették,de természetesen az sem mindegy,hogy melyik illetve milyen koliba kerülsz be.

Van ahol nem jó közösség alakul ki vagy ellógják az idejüket és épphogy átmennek a vizsgákon.

Szóval az a lényeg,hogy Te milyen ember vagy és milyen(!) emberekkel kerülsz össze.Ne feledd,hogy ami lesz,azért te is ugyanúgy felelősséggel tartozol.

Én hétvégente fogok hazajárni,remélem ezt az időt kibírom a családom nélkül. Eddig még soha nem voltam távol otthonról.Úgy érzem édesanyám nagyon fog hiányozni,de aztán rájövök,hogy ő miattuk is csinálom,hogy később amikot szükségük lesz rám,akkor ott álljak mellettük és mindenben segítsem.Ha fáj valamijük... mégis ki fogja elkocsikáztatni őket a boltba?!:P

A jó oldala szerintem,hogy új közösség, új barátok.

:)

2013. aug. 20. 10:24
 2/12 Laylah ***** válasza:

OKJ alatt már voltam kolis, bár az nem egyetemi koli volt, hanem középsulis (viszont, mivel OKJ-sok voltunk, kaptunk engedményeket pl. kimenőhosszabbítást). Ami a jó benne, a társaság, hogy mindig van kihez szólni, mindig van kitől segítséget kérni, van kivel programot szervezni, stb., nem mellesleg bele lehet tanulni cseppet az önálló életbe is. Most még azt gondoljátok, hogy mennyire hiányozni fog apuci, anyuci, de max. 1-2 hónap, és ez elmúlik (nekem elég hülye viszonyom volt a szüleimmel, nem is akartam hazajönni hetente, de muszáj volt). :) Szóval elég jó felkészítés ez a nagybetűs ÉLETre, nem hiába mondják, hogy a koli olyan, mint egy albérlet, csak sokkal nagyobb :)

Ami a rossz lehet benne, azok a közösségi helyek (lehet pl. a wc vagy a zuhanyzó is közös), de ezt is hamar meg lehet szokni. Aki családfüggő, annak az első időszak kicsit nehéz lesz, nincs ott apu-anyu, hogy segítsen, vagy épp elpakoljon, takarítson. Negatív dolgokat annyira nem tudok mondani, én szerettem kolis lenni (és szeptembertől én is kezdem az egyetemet, szóval leszek is). Még esetleg annyi, hogy meg kell tanulni beosztani a pénzedet.

23/L

2013. aug. 20. 12:22
 3/12 A kérdező kommentje:
És ha államira felvesznek akkor is fizetős a kolesz ugye?
2013. aug. 21. 19:14
 4/12 Laylah ***** válasza:
Igen, de elvileg kedvezményes árú az önköltségeshez képest.
2013. aug. 21. 20:45
 5/12 A kérdező kommentje:
Köszi. :)
2013. aug. 22. 09:31
 6/12 A kérdező kommentje:
És kb. mennyit számít? És mire kell költeni egy koleszosnak általában?
2013. aug. 23. 09:42
 7/12 Laylah ***** válasza:
Pestet nem tudom, én Debrecenbe megyek, de nákunk pl. államisoknak 10.000, költségeseknek kb. 18.000 ugyanaz a koli.
2013. aug. 24. 10:33
 8/12 Laylah ***** válasza:
Szerintem a legtöbbet kajára meg tancuccokra kell költeni, meg mindig arra, ami elfogy. :P
2013. aug. 24. 10:34
 9/12 A kérdező kommentje:
Köszi. :)
2013. aug. 25. 11:24
 10/12 A kérdező kommentje:
És kb. egy hónapban mennyi pénzt kell költeni az általános dolgokra?Tudom ez változó,de kb. vagy tapasztalatok.:)
2013. aug. 26. 10:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!