ELTE-TTK biosz gólyák! Van köztetek valaki akit szintúgy nem vettek fel az orvosira ezért egy évig bioszon lesz, majd megint megpróbálja? Két emelt érettségi a szak mellett májusban megoldható?
Nem én írtam ki. :)
(de én is tudok hasonlót,aki lecsúszott,és itt oltogatták szegényt,hogy milyen szerencsétlen,hogy nem tudott összeszedni 383 pontot,de azt nem tudták,hogy 395 kellett volna neki,mert más orvosira nem adta be, számomra érthetetlen okok miattXD http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__tanula.. )
felviről:
"A kötelező munkaviszony ideje mellett változott a kötelezettségek alóli mentesítések jogköre is. Ezentúl, ha egy hallgató megkezdi tanulmányait, azaz aktív hallgatói jogviszonyban tanul, de később úgy dönt, nem folytatja azt, az alábbi esetekben mentesülhet a visszafizetési kötelezettség alól:
1. alap- és mesterképzéseken, felsőoktatási szakképzésen egy aktív félévig,
2. osztatlan mesterképzéseken két aktív félévig folytatott, majd megszakított tanulmányok esetén.
Amennyiben a hallgató ennél hosszabb időt tölt aktív ösztöndíjas képzésen, úgy a fentebb leírt felmentés lehetőségével nem élhet."
Tehát én a helyedben csak 1 félévig járnék bioszra, utána a 2.ra már nem iratkoznék be és így maradna az érettségikig plusz időm tanulni, valamint csak 1 félévet "pazarolnék", tehát akár egyet még csúszhatok is "ingyen" az orvosin. Ez a módosítás 2013. júninus 1-jén lépett érvénybe. Link a rövid összefoglalóhoz: [link]
Szia:)
Én elsőnek állatorvosit jelöltem be, másodiknak TTK bioszt, de nem megyek el beiratkozni, mert orvosin/állatorvosin nem nehéz csúszni, és én nem szeretnék egy évet "kidobni az ablakon"
Kezdetben én is úgy gondoltam mint te, hogy majd felkészülök mellette az ismétlőkre, de egyetemen egyáltalán nem azokat tanulnánk, amik egy érettségire kellenek... Nehéz döntés volt, vagy 100x átgondoltam, mert én is szeretnék már kiszakadni a "középiskolás légkörből", pestre járni, új emberekkel találkozni, de szerintem teljesen fölösleges elkezdeni, ha szűkén vagy a támogatott félévekkel:/
Persze én is megkaptam, hogy elvettem egy embertől egy helyet, de aki 375 pontot nem volt képes megszerezni az ne is menjen oda...(tisztelet a kevés kivételnek)
14-es. Arra nem gondoltál hogy nem mindenki áll szűkén a pénznek? A hozzászólásodból látszik hogy nem. És ez most független a kérdéstől, te minden tanácsodban magadból indultál ki, nem mindenkinek ugyanaz az útja, nem mindenkinek ugyanaz válik be. Igen is sok szegény embernek is még jobban beválna az ha pl bioszon van fél évet, mert nem mindenki te vagy, van akinek az nem válik be.
Sokaknak segít ha egy bioszos félév után jelentkeznek. Az indok nem is fontos, de az is lehet hogy ott jönnek rá hogy nem azt akarják amit elterveztek, de vannak olyanok is akiknek létszükséglet hogy tanuljanak addig is.
Nem mindenki akar Pestre menni vagy új emberekkel találkozni. Persze a kérdező biztos akar, de a kérdés nem erről szólt, mert a többségnek nem hasznos az ha kihagy egy-két évet, még akkor sem ha te mindenképp ki akarsz.
Lehet hogy megkaptad azt a nonszensz állítást hogy másoktól veszed el a helyet, de ha ennyire megérint akkor talán te magad sem tudod milyen érvvel kellett volna védekezned. Mert lehet hogy sok ember így gondolja, de csupán logika kell hozzá hogy az ember erre válaszoljon értelmesen és tovább is lépjen a kérdésen.
(Szóval szerintem ne érvelj avval hogy neked mi jön be, pl hogy középiskolás légkör felejtése meg pest meg kihagyás, mert más embernek más a helyzete)
Kedves 15-ös!
Először is borzasztóan sajnálom, hogy hiper-egoista irományommal megzavartalak, én ostoba csak azt hittem, hogy ezzel valamit segíthetek a kedves kérdezőnek, mert ismeretségi körömből négyen is vannak akik ugyanazt csinálták, mint amit a kérdező, és most a diákhitelükkel küszködnek. Én (tudom megint magamról beszélek, elnézést)
csak fel szerettem volna erre a lehetőségre is hívni a figyelmet, mert egy év kihagyás nem feltétlenül egyenlő az elkallódással, és így biztos a sikeres, jövőévi felvételi, plusz valljuk, be a biológia nem éppen a könnyű szakok közé tartozik, tehát mellette kissé megerőltető felkészülni kettő emelt szintű érettségire.
A "pesti életről, és új barátokról" csak azért bátorkodtam
írni, mert sokan vannak akik csak azért szeretnének egyetemre menni, mert ki szeretnének szakadni a középiskolás légkörből.
Még egyszer elnézést kérek a hozzászólásomért, kedves kérdező, Te pedig tekintsd tárgytalannak a válaszomat, biztos vagyok benne, hogy rengeteg tapasztalatot fogsz szerezni, és ha kitartó vagy sikerülni fog! :)
Ui: Ha már a kérdés megértéséről van szó, akkor a kérdező nem fél évről beszélt kedves 15-ös, hanem egy évről, ami ugye két félév mínuszt jelent a későbbiekben, azaz cirka 2 millió forintot, ha ne adj' isten ismétlésre kerülne a sor.
Tudom,hogy régi kérdés ,de ha esetleg valaki olvasná,azért leírom én is ,amit tudok.
1. Biosz szakrók általában a 2.év után szoktak átmenni orvosira ,mert a 2.év végére veszik végig az egész biológia anyagot ,igen részletesen, sokkal részletesebben ,mint emeltre kell. És így pofon egyszerűen megcsinálják az emelt biológiát 90%+-ra.
2. Ha beiratkozol egy szakra, de nem végzed el és kiíratkozol akkor nem kell visszafizetni a képzési költséget ha 1 éven belül beíratkozol egy másik államilag támogatott szakra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!