Mennyi pénzt lehet "keresni" az egyetemen?
szociális ösztöndíj - max. 25 ezer /hó
bursa hungarica - 5-10 ezer forint /hó
tanulmányi ösztöndíj - ez nagyon változó iskolánként és ugye a tanulmányi eredménytől függ (csak második félévtől kaphatsz)
alaptáogatás - egyszeri összeg az egyetem elején kb. 60.000 ft (szintén szociális helyzet alapján ítélhetik meg)
(köztársasági ösztöndíj - ez egy 4es tanulónak elég felejtős)
esetleg egyéb támogatások az önkormányzattól - ezt ott kell megkérdezni
diákhitel - ma
Így kb., legalábbis a mi egyetemünk alapján.
Szociális ösztöndíj nagysága is a szociális helyzettől, sulitól lakhely távolságától stb. függ, szóval nem fix összeg, lehet 5000, de lehet 25000 is.
Azt viszont vedd figyelembe, hogy ösztöndíjat csak ÁLLAMILAG TÁMOGATOTT KÉPZÉSEN részt vevő hallgató kaphat.
bocsi
tehát diákhitel - max. 50.000/ hó, de hát nem jó hitellel kezdeni
diákmunka - erősen attól függ, hogy mennyi időd marad és mennyire tudod összeegyeztetni a munkát és az egyetemet
Az egy főre jutó havi jövedelem számít alapvetően. Még előny, ha messze laksz a sulitól, kolis vagy stb.
Kolin is eleinte szociális helyzetet veszik figyelembe, szóval azzal sem lesz baj.
Az, hogy ti most a megtakarításotokat élitek fel, a kutyát nem érdekli, de hát így ugye az egy főre jutó havi jövedelem gyakorlatilag nulla, szóval jó eséllyel mindenhol a maximális összeget kapod.
Nemcsak a BTK-n, jogon se nagyon kapnak egy 4 körüli átlagra többet az alap 5-6k-nál, de orvosin se vannak nagyon elszállva, ott is hallottam ilyen ötös átlag/11-12 ezer Ft-ról..
Egyébként én így első évben szoc. öszöndíjjal, tanulmányival, és Bursával kb. 350-et kaszáltam :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!