Nem olyan rég olvastam egy cikket Magyarország elit egyetemei címmel. Miért ezek azok?
Melléjük volt írva az is, hogy miben. Ilyeneket írtak a cikkben, hogy ide a legjobbakat veszik fel, és ide járnak a legokosabbak illetve az "elit". Aki érvényesülni akar a világban, annak csak és kizárólag ezekkel az egyetemekkel sikerülhet:
ELTE - jogi
SE - egészségügyi
BME - műszaki
BCE - gazdasági
Nem értem az egészet. Hogy lehet, hogy mindig pesti egyetemek kerülnek fel ilyen listákra. A szegedit pl. mindenhol dícsérik, de aki arra jár, az már nem tartozik ide. Mintha az egyetemre járók között kasztok lennének. Már annyira sújkolják az emberekbe ezt a négy egyetemet, hogy alacsonyabb rendűnek érzi magát, aki másik egyetemre jár. Meg a munkáltatók így meg úgy... stb. Miben jobb egy SE-s orvos, gyógyszerész, mint egy DE-s? Vagy egy ELTE-s jogász, mint egy Pázmányos? Egy BME-s vegyészmérnök, gépészmérnök, mint egy SZIE-s?
Nem nagyon adnék az ilyen listákra a helyedben. Persze gyakran vannak különbségek az egyes szakok között, de kétlem, hogy a munkáltatók előnyben részesítenék az Eötvösös jogászt a Pázmányossal vagy a miskolcival szemben.
Tanulni kell mindenütt keményen (lehetőleg olyan szakon, amelynek van jövője is), és akkor nem lehet gond.
Nyilván erős egyetemek, nagy elvárásokkal, neves tanárokkal, komoly lehetőségekkel...
Én is ELTE jogra jártam, a Pázmányosok gúnyolódtak rajtunk, mert mi majd' meggebedtünk minden vizsgaidőszakban, nekik meg a tárgyak felénél megajánlott jegy volt...
A képzés minőségét nagyon sokféle mutató alapján lehet megítélni, szinte minden egyetem találhat olyat, amiben ő jobb a többinél, objektív lista nem nagyon van.
Az, hogy "ide jár az elit", az nyilván egy nagyképű vélemény, de azzal nem nagyon lehet vitatkozni, hogy a legtöbb OKTV helyezett, akár diákolimpikon, stb. ezeket az egyetemeket választja, az adott szakra felvettek pontátlaga többnyire ezeken az egyetemeken a legmagasabb. (Nyilván nem minden szakon ez a helyzet, de a legtöbbön igen.)
Aztán hogy ez befolyásolja-e azt, hogy az itt végzettek mennyire lesznek sikeresek az életben, mennyire lesznek jó szakemberek, az már lehet vitatéma. Én úgy gondolom, hogy valamennyit javít az esélyeiken, de közel sem annyit, mint azt az ezekre az egyetemekre járók szeretik hinni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!