Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Nem olyan rég olvastam egy...

Nem olyan rég olvastam egy cikket Magyarország elit egyetemei címmel. Miért ezek azok?

Figyelt kérdés

Melléjük volt írva az is, hogy miben. Ilyeneket írtak a cikkben, hogy ide a legjobbakat veszik fel, és ide járnak a legokosabbak illetve az "elit". Aki érvényesülni akar a világban, annak csak és kizárólag ezekkel az egyetemekkel sikerülhet:

ELTE - jogi

SE - egészségügyi

BME - műszaki

BCE - gazdasági

Nem értem az egészet. Hogy lehet, hogy mindig pesti egyetemek kerülnek fel ilyen listákra. A szegedit pl. mindenhol dícsérik, de aki arra jár, az már nem tartozik ide. Mintha az egyetemre járók között kasztok lennének. Már annyira sújkolják az emberekbe ezt a négy egyetemet, hogy alacsonyabb rendűnek érzi magát, aki másik egyetemre jár. Meg a munkáltatók így meg úgy... stb. Miben jobb egy SE-s orvos, gyógyszerész, mint egy DE-s? Vagy egy ELTE-s jogász, mint egy Pázmányos? Egy BME-s vegyészmérnök, gépészmérnök, mint egy SZIE-s?

2013. jún. 26. 04:06
 1/5 anonim ***** válasza:
75%

Nem nagyon adnék az ilyen listákra a helyedben. Persze gyakran vannak különbségek az egyes szakok között, de kétlem, hogy a munkáltatók előnyben részesítenék az Eötvösös jogászt a Pázmányossal vagy a miskolcival szemben.

Tanulni kell mindenütt keményen (lehetőleg olyan szakon, amelynek van jövője is), és akkor nem lehet gond.

2013. jún. 26. 04:49
 2/5 anonim ***** válasza:
Hol van ez leírva?
2013. jún. 26. 05:40
 3/5 anonim ***** válasza:
95%
Egyfajta sznobizmus Magyarországon ezekre az egyetemekre járni. Ezek elvileg a legnagyobbak-legrégiebbek, ezeket mondják valóban a legjobbnak. Utóbbit leginkább alaptalanul. Főleg csak felkapott, népszerű helyek. Nem lehet rossznak mondani a képzést egyiken sem, de az is biztos, hogy más egyetemeken is jó képzést kapsz. A legtöbb leendő munkáltató nem nagyon nézi, hogy melyik egyetemen (többnyire azt sem, hogy milyen eredménnyel) végezted el a szakot, a követelmény, hogy a szakterületen megfelelj. Azt se szabad elfelejteni, hogy Budapesten csak az jó, ami pesti. De leginkább nem ismerik a többit.
2013. jún. 26. 06:27
 4/5 anonim ***** válasza:

Nyilván erős egyetemek, nagy elvárásokkal, neves tanárokkal, komoly lehetőségekkel...

Én is ELTE jogra jártam, a Pázmányosok gúnyolódtak rajtunk, mert mi majd' meggebedtünk minden vizsgaidőszakban, nekik meg a tárgyak felénél megajánlott jegy volt...

2013. jún. 26. 06:55
 5/5 anonim ***** válasza:

A képzés minőségét nagyon sokféle mutató alapján lehet megítélni, szinte minden egyetem találhat olyat, amiben ő jobb a többinél, objektív lista nem nagyon van.

Az, hogy "ide jár az elit", az nyilván egy nagyképű vélemény, de azzal nem nagyon lehet vitatkozni, hogy a legtöbb OKTV helyezett, akár diákolimpikon, stb. ezeket az egyetemeket választja, az adott szakra felvettek pontátlaga többnyire ezeken az egyetemeken a legmagasabb. (Nyilván nem minden szakon ez a helyzet, de a legtöbbön igen.)

Aztán hogy ez befolyásolja-e azt, hogy az itt végzettek mennyire lesznek sikeresek az életben, mennyire lesznek jó szakemberek, az már lehet vitatéma. Én úgy gondolom, hogy valamennyit javít az esélyeiken, de közel sem annyit, mint azt az ezekre az egyetemekre járók szeretik hinni.

2013. jún. 27. 20:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!