Ki milyen tételt húzott ma biológiából, illetve kémiából emelt szinten?
A: nemesfémek(Ag, Au, Hg) jellemzése, anyagszerkezet, reakciók
kísérletnél volt 3 só: NaHCO3, NaHSO4, Na2SO4 ezek oldatainak a kémhatását kellett vizsgálni
C: az 1-klór-3-metilpenta-1-ént kellett felrajzolni és hogy hány ilyen konstitúciójú izomer van még
A tételem: atomszerkezet, vegyértékelektronok, energiaminimumra törekvés elve, Pauli-elv, Hund szabály, periódusos rendszer felépülése, periodikusan változó tulajdonságok
B tételem: 33. kísérlet (vörösfoszfor, fehérfoszfor)
C tételem: legkisebb királis, telített, egyértékű alkohol
Nagyon rendesek voltak. :)
A: víz és a kénhidrogén összehasonlítása
B: szőlőcukor, karbamid, keményítő azonosítása
C: metán reakciója vízgőzzel, milyen módszerekkel lehet a felső nyíl irányába eltolni a reakciót

kémia: A. A második periódus kétatomos elemi gázainak összehasonlítása
B. 7. kísérlet- ammóniás szökőkútkísérlet
C. addicióval és elmimnációval alakítsa át a 3-metilbut-2-ént 2-klór-2-metilbutánná
biosz: a. A hazai hüllők és kétéltűek jellemzése (légzés, szaporodás, előhely és ezzel kapcsolatos evolúció, táplálkozás)
b. Vírusok, aktív immunizáció, specifikus immunválasz pontos menete, résztvevői, összefüggései a testnedvekkel és szervekkel, járványmegfékezés, súlyos járványt okozó vírusok, védőoltás, vélemény a kötelező védőoltásokról

Biológia
A, tétel: a vese működése
B, tétel: a levegőszennyezés

Kémia:
A. Konstitúciós izoméria, funkciós csop. fogalma, konstitúciós izomer alkoholok, éterek tulajdonságainak, kémiai reakcióinak összehasonlítása
Konstitúciós izomer oxovegyületek kémia reakciói
B. NaOH, H2O, HCl azonostítása
C. Ecetsav és oxálsav közömbösítése NaOH-dal, milyen térfogatarányban? + egyenletek
Látom szépen gyűlnek a tételek :) nagyon köszönjük :) Én is ma voltam kémiából.
Amit húztam:
12. tétel
A.) Az alkáliföldfémek vegyületeinek jellemzése: CaO, MgO, CaCO3, Ca(OH)2, Ca3(PO4)2, CaSO4, MgSO4, (rácstípus, fizikai/kémiai tulajdonság, felhasználás)
{így volt megadva a tétel, csak nem képletekkel, hanem szavakkal volt leírva, arról kellett beszéljek, hogy melyik oldható vízben, mészoltás folyamata, hétköznapi nevek, savval reakció.}
B.) Dinitrogén-oxid dimerizálódása (ezt megtaláljátok)
C.) Fenol, etanol és ecetsav saverősségének összehasonlítása, melyik savas vízben, melyik oldja a vízkövet.

én ma bioszból voltam :)
A tétel: 1. A vese felépítése, működése és szerepe a kiválasztásban egészséges és cukorbeteg ember esetében. (itt mindent el kellett mondani a veséről)
2. A vese szabályozásának ismertetése. Magyarázza meg miért és hogyan működik a vese, illetve hogyan változik a vizelet összetétele és mennyisége az alábbi esetekben:
-bő folyadék bevitele esetén
-sós étel figyasztása esetén
-kezeletlen cukorbetegség esetén
B tétel: Légszennyezés. Volt egy szöveg és egy táblázat arról h milyen anyagok milyen mértékben szennyezik a levegőt és ez pénzbeb mennyi plusz kiadást jelent. Kérdések:
1. Milyen élőlények érzékenyek a SO2 tartalomra? Hogyan károsítják az élő és élettenek környezetet a nitrogén-oxidok? Miért káros, ha halogéntartalmú szerves vegyületek magas légkörbe kerülnek?
2. Miért hasznos, hogy pénzben is kifejezték a szennyezés mértékét? (bent volt a szövegben)
3. Mondjon egy-egy példát, hogy kerülnek a következő anyagok a légkörbe: SO2, nitrogén-oxidok, halogéntartalmú szerves vegyületek és por.
4. Mondjon egy-egy példát, hogy ezeket milyen módon csökkentené?
5. Melyik anyag okozza a legtöbb, illetve a legkevesebb kárt pénzben mérve? (táblázatban benne volt)
6. Miért ellentmondó az az állítás, hogy az ózon másodlagos szennyezőanyag, ugyanakkor létfontosságú?
könnyű tétel volt :) de a vizsgaelnök nagyon kötözködős volt... :/ olyanba belekötött, hogy pl a SO2nél azt írtam h ipari fgés gyári működés hatására, de neki ez nem volt elég, mert megkérdezte h milyen gyárakban xdd ez a tipikus "nehogy már maxos szóbelid legyen" dolgokkal szívózott... -.- de remélem azért csak max 1-2 pontot vont le :)

kémia:
alkének jellemzése megadott szempontok szerint
Gázfejlődéssel, járó nem redoxi, redoxi, csapadékképz. reakció elvégzése
FeSO4, CuSo4 oldatot állni hagyunk, melyikben mi történik
Biosz:
Az ember evolúciója, összehasonlítás az australopithecussal
A máj funkciói megadott szempontok alapján.
Ha valamelyik részletesebben kell, akkor leírom, most nincs kedvem semmihez és nagyon hosszúak a kérdések..:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!