Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Földtudományi? Hogyan módosíts...

Földtudományi? Hogyan módosítsam a sorrendet?

Figyelt kérdés

Az ELTE földtudot tűztem ki célul, de idén megcsapták a létszámot, így már nem biztos, hogy felvesznek. Évet már semmiképpen sem szeretnék veszíteni, mert 22 éves vagyok. A vidéki egyetemeken általában nagyon alacsony a ponthatár, de nem tudom, mi legyen a végleges sorrend? Mit tudtok ezekről az egyetemekről? pl. geológus master csak az eltén van, érne valamilyen hátrány, ha vidéki egyetemre kerülnék be alapképzésre?

mostani sorrendem 1. Elte, (+elte költséges, de ebben még nem vagyok biztos) 2. Szeged, 3. Pécs.

Mit gondoltok?

2013. ápr. 6. 10:46
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Nincsenek saját tapasztalataim, de rendszeres olvasója vagyok a gyakorikerdesek.hu nak.

Szóval hátrány biztos, hogy nem érni abból, hogy a Bsc-t nem ugyanabban az egyetemen végezted, mint ahova Msc-re jársz.

A másik biztos dolog, hogy a vidéki egyetemek, főleg a szegedi nem sokkal vannak lemaradva az ELTE-től, sőt, 1-2 szempontból még le is körözik. A SZTE-TTIK az ország egyik legjobbja. A pécsiről nem tudok nyilatkozni, de a nagy, vidéki egyetemek abszolút az élen vannak szinten mindenben.

Szóval ha te elsősorban az ELTE-re szeretnél menni, de félsz, hogy nem lesz elég pontod oda, akkor se változtass sorrendet, hiszen ha az első helyen megjelölt szakra nincs elég pontod, de a másodikra igen, akkor automatikusan felvesznek a másodiknak bejelöltre.

2013. ápr. 6. 11:23
 2/13 anonim ***** válasza:
Az ELTÉ-re nagyon kevés geológust veszenek fel mesterképzésre. És nagy előnyben vannak azok, akik az alapképzést is ott végzik el. Nem azt mondom, hogy nem lehet máshonnan is bekerülni, de nehezebb. Mert ugyen mindenhol nagy hangon mondják, hogy akárhol végzel alapszakot, attól bárhová mehetsz mesterre, csak ez annyiban nem igaz, hogy ha egy gyenge főiskolán tanultál, akkor nehezebb versenyezned azokkal, akik egy erősebb követelményrendszer alapján jutottak el a diplomáig.
2013. ápr. 6. 13:06
 3/13 A kérdező kommentje:
nagyon köszönöm a válaszokat. akkor mit javasolsz, kedves utolsó, ha nem vesznek fel eltére, várjak mégegy évet?
2013. ápr. 6. 13:33
 4/13 anonim ***** válasza:
Én annyit módisítanék a helyedben a sorrenden (majd májusban amikor ezt lehet), hogy az ELTE költségtérítésest a végére tenném. Elég sok pénz az a 300.000 Ft. egy félévért. Ezen az áron az csökkent valami ha pesti vagy Pest környéki vagy, mert akkor ugye helyben jársz egyetemre, nem kell útiköltséggel és szállással-kolival-albérlettel számolni. Ha máshol laksz akkor érdemesebb szerintem a költségest utoljára hagyni, biztonsági hálónak ha nagyon magasra ugranának a pontszámok a választott szakodon az idén.
2013. ápr. 7. 09:11
 5/13 A kérdező kommentje:

Hát budapesti vagyok, de sajnos már teljesen önálló, úgyhogy a költségeket - akárhova is megyek, fizetnem kell.

a költségestől kicsit énis berezeltem, csak annyira akarom az eltét.. de valószínűleg még a diákhitel 1-re is szükségem lesz eleinte, úgyhogy amellé a tandíj már semmiképp sem jöhet szóba, úgyhogy azt a költségeset ki kell onnan gyomlálni, valóban. ott rontottam el, hogy nem csináltam nyelvvizsgát.

remélem azért a szegedi képzés nem sokkal marad el az eltétől, egyedül Debrecenről hallottam, hogy az kb. bohóckodás, úgyhogy azt be sem jelöltem.

köszi mindenkinek a válaszokat!

2013. ápr. 7. 10:47
 6/13 anonim ***** válasza:
Csak csendesen megjegyzem, Debrecennel kapcsolatban félre tájékoztattak. Ez egy akkora butaság, hogy csak az ELTE adja a jó képzést. Szakoktól függ. Én pl. jártam régebben az ELTE egyik karára, és nem volt egy nagy színvonal. Sem előadások sem számonkérés tekintetében. Ehhez képest most egy vidéki egyetemen tanulok, hát ég és föld a kettő színvonalban. Tehát szerintem szak függő a dolog, hogy hol minek van hagyománya.
2013. ápr. 7. 11:46
 7/13 A kérdező kommentje:
persze, én sem az egyetemről hallottam a rosszat, sőt unokatesóm ott lett orvos, és csak jót mondott róla, de a földtudományi részéről mondták, hogy nagyon nem komoly.
2013. ápr. 7. 13:36
 8/13 anonim ***** válasza:
Legjobban akkor jártál volna ha nem földtudományi alapszakra jelentkezel hanem műszaki földtudományi alapszakra Miskolcra. Értük két kézzel kapkodnak, és ilyen képzés csak Miskolcon van. Ehhez képest egy ELTE földtudományi diploma piaci értéke sehol sincs.
2013. ápr. 7. 16:30
 9/13 A kérdező kommentje:
engem inkább a kutatás érdekel, nem pedig a műszaki része. teljesen más a kettő :)
2013. ápr. 7. 17:30
 10/13 anonim ***** válasza:

Na igen, igaz nem tudok rólad semmit sem. De azt tudom, hogy a "fiatalkori álmok" és a valóság ritkán találkozik.

ezért ide másolom neked hogy a műszaki földtudományinak 4 szakiránya is van..egyik a sima földtudományi...s kutatnak

Olaj és gázmérnöknek lenni a legjobb..ők a top keresett szakemberek. Majd kíváncsi lennék hogy 3 év múlva mi lesz a véleményed a dogokról.

A földtudományi szakirányra olyan, természettudományos beállítottságú hallgatók jelentkezését várják, akik érdeklődnek az ásványok és kőzetek világa, a Földben lejátszódó folyamatok iránt. A végzettek tájékozottak a nyersanyagok és a víz kutatásában, tisztában vannak ezek környezetvédelmi kérdéseivel. Az alapszakot végzettek a földtan számos területén hasznosíthatják ismereteiket. Feladatuk lehet például a geológiai alapkutatás, az ásványi nyersanyagok és energiahordozók kutatása és a nyersanyagkészletek felmérése, számítása, környezeti hatásvizsgálatok készítése, környezet- és természetvédelmi feladatok (bányászati rekultiváció, földtani környezetszennyezési problémák elhárítása) ellátása.

A bánya- és geotechnikai szakirányon végzettek bányászati vagy más földépítési technológiai folyamatok tervezési, fejlesztési, irányítási feladatainak megoldását, valamint a geotechnikai munkafolyamatok tervezéséhez, üzemeltetéséhez szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket sajátítják el. A végzettek alkalmasak az alábbi feladatok ellátására: az ásványvagyon kutatási eredményeinek értékelése és alkalmazása, a nyersanyag-kitermelés és -feldolgozás környezeti hatásainak vizsgálata, kőzetmozgások mérése és értékelése, ipari robbantási munkák, földalatti létesítmények (pl. mélygarázsok, hulladéklerakók, kommunális alagutak, katonai objektumok) tervezése és építése, szilárd ásványi nyersanyagok kitermelése és előkészítése piaci értékesítésre, ásványi erőforrások és lelőhelyek gazdasági értékelése.

Az olaj- és gázmérnöki szakirányon végzett mérnökök a szénhidrogének kutatásában, termelésében, szállításában és elosztásában vállalnak feladatokat. Az olajmérnök hallgatók az iparág kutatási és kitermelési kérdéseivel ismerkednek meg. A leendő gázmérnökök a vezetékes földgázellátással kapcsolatos technikai, jogi, piaci és biztonsági ismereteket sajátítják el. A képzés során a hallgatók megismerik a földgáz-előkészítés, a gázszállítás és a föld alatti gáztárolás tervezési és üzemeltetési kérdéseit.

Az előkészítés-technikai szakirányon végzett mérnökök munkájának célja a környezet védelme, a nagy mennyiségben keletkező hulladékok problémájának szakszerű megoldása. A végzettek feladata az ásvány- és hulladékfeldolgozó üzemek, víz-, levegő- és talajtisztító technológiai rendszerek eljárásainak és gépeinek kiválasztása, kialakítása, tervezése, valamint e rendszerek üzemeltetése, automatizálása és folyamatirányítása, működésének eljárástechnikai és gazdasági értékelése.

2013. ápr. 7. 19:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!