Orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus alapszakról mennyit tudtok? Melyen és hány emelt szintű érettségi kell hozzá?
Köszönöm szépen a válaszokat :)!.
Jó tanuló vagyok ráadásul érdekel is az anatómia (jelenleg is olvasok egy könyvet, ami csupa csupa anatómia) és szerintem megtudom tanulni :)!.
Kedves Érdeklődök!
Én anno a DOTEn végeztem, mint orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikus. Nem volt könnyű, sokat kellett tanulni, sok lemondással járt,de a mai napig úgy gondolom,hogy egy csodálatos szakma a maga nehézségei ellenére is. Magyarországon nem becsülik meg(tisztelet a kivételnek),és néha olyan érzések keringtek bennem, mintha a kollégák sportot üznének belőle, hogy hogy degradálják le az analitikusokat. De a tény az tény: tanítottam be pályakezdő analitikustól kezdve 20 vagy annál több éves tapasztalattal rendelkező "nagy" tudású asszisztensnőket is. De a tapasztalatom az, hogy egy analitikus lehet, hogy abban az adott témában nem jártas, de átfogóan látja az egészet, van problémamegoldó képessége, rálátása a dologra és pár héten belül tud önállóan dolgozni, és a továbbiakban önmaga rá tud jönni a dolgokra. Míg az asszisztensek nem látják át, mindegyik a választott területén, amiben nap mint nap dolgozik rutinszerűen,ügyesen ellátja, de mihelyt ez a körforgás megszakad, valami probléma áll fenn megáll az élet. Ekkor jön a "hülye" analitikus és megoldja a problémát, annak ellenére, hogy napról napra azt hallgatja, hogy ők mennyivel többet tudnak mint az analitikusok. Megjegyezném a betanításuk is sokszor több hetet vesz igénybe, mire rájössz a végén, hogy az alapvető probléma az általános iskolai matematikai műveletek hiányosságából fakadnak. Másrészt senki ne mondja meg nekem, hogy 1-2 év alatt ugyanolyan tudásra tesz szert mint aki 4 évig tanulta. Ez ugyanolyan mint a nyelvtanulás, nem mindegy meddig tanulja az ember.A főnökség se becsül meg igazán csak ha dolgozni kell és őket tudod mentesíteni a munka alol, akkor megbecsülnek- de amúgy nem. Én azt tudom ajánlani mindenkinek aki érdeklődik e szak után, nagyon szép szakma, nagyon sokat lehet tanulni, fejlődni általa -DE: nem Magyarországon, el kell menni, szét kell nézni a világban, és utána eldöntheti, hogy hol szeretne élni-letelepedni. Nem biztos, hogy erőltetni kell egy olyan dolgot, ami nem működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!