Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » A legtöbb iskolában az irodalo...

A legtöbb iskolában az irodalom órán a gyerekeknek miért nem lehet egyéni gondolatuk verselemzéskor?

Figyelt kérdés
A legtöbb tanárnak csak az a helyes elemzés amit ő gondol a műről, a gyereknek nem szabad kreatívnak lennie. Ezzel szerintem a vers lényegét, az egyéni értelmezést öli meg! Ti mit gondoltok erről?
2013. febr. 18. 11:14
 1/9 anonim ***** válasza:
Nekünk mindig azt mondták hogy a végére írjunk saját véleményt is.
2013. febr. 18. 11:23
 2/9 anonim ***** válasza:

talán azért mert elfelejtette a legtöbb tanár hogy a kamaszoknak is vannak önálló gondolatai.

Nálunk is olyan a verselemzés, hogy megkérdezi mit gondolunk a versről, aztán amikor elmondjuk, kijelenti hogy nem. Mi meg nézünk hogy mi nem?? Nem azt gondoljuk??? De! Idegesítő... 14/L

2013. febr. 18. 11:44
 3/9 anonim ***** válasza:
idősebb fejjel én is belátom hogy nem jó módszerekkel elemeztetnek. nem szavanként kell értelmezni hanem egészben és rávilágítani, milyen érzések, áthallások vannak mögötte...
2013. febr. 18. 11:49
 4/9 anonim ***** válasza:
Nekem középiskolában olyan magyartanárom volt, akinél lehetett egyéni gondolatunk verselemzéskor. Általános tapasztatom, hogy általában az a magyartanár, aki ő maga képtelen a gondolkodásra, és maga egy magológép volt, a magyar szakot pedig azért választotta, mert ott nem kell számolni, matekozni, az nem szereti az egyéni gondolatokat, mert ez esetben azt értelmezni is képtelen, egyedül a "hivatalos" elemzéssel képes összevetni egy-egy dolgozatot. Sajnos ilyenből is sokat ismertem. (Ugyanez a típus matematika tanárból, aki helyből áthúzza, ha a diák más úton jutott a megoldáshoz, még akkor is ha nem kifejezetten egy adott módszer volt a témakör.)
2013. febr. 18. 11:52
 5/9 anonim ***** válasza:

Lehet egyéni gondolatuk, de

sokszor a tanár többet tud elmondani egy versről

2013. febr. 18. 13:40
 6/9 anonim ***** válasza:
persze, lehet önálló gondolatuk ha meg tudja indokolni hogy miért. ha alá tudja támasztani a versből vett állításokkal, simán. csak sajnos a gyerekek sosem úgy elemzik vagy értelmezik a verset, ahogy azt kellene, az "ez fäszság" "ez mekkora szar" "ez semmit se jelentett ez csak úgy ott van" nem verselemzés. képtelenek a dolgok mögé látni mert nagyon trendi és vicces röhögni az irodalmon. a tanár meg természetesen nem fogadja el ezt a fajta elemzést. ha van tényleg építő jellegű hozzászólása, nyilván a tanár is elfogadja. a verseket általában mindenki úgy elemzi és úgy értelmezi, ahogy az neki jó és a tanár nyilván elfogadná, ha jó lenne. kedves anyuka, nem kell okosabbnak hinned magad a pedagógusnál ;)
2013. febr. 18. 17:21
 7/9 anonim ***** válasza:
a mi magyartanárunk egyáltalán nem ilyen. Sőt, inkább az ellenkezője. Persze van egy két dolog. Mondjuk lehet azért mert fiatal
2013. febr. 18. 18:36
 8/9 anonim válasza:
Ez érdekes de tényleg így van. Mikor olvasok egy verset és mélyebben próbálok belelátni mit is jelenthet ami le van írva, már holt biztosra megvan a véleményem erről az egészről, hogy mit mihez hogyan hasonlít, mi mit jelképez és mikor nagy büszkén elmondom, akkor nem az nem úgy van...azért a mi irodalom-tanárnőnk bíztat minket hogy legyen egyéni véleményünk és a tankönyvet is felesleges hülyeségnek tartja mert ott is a szánkba akarják rágni a verselemzést, szerencsére én nem hagyom magamat befolyásolni, szeretem a verseket és úgyis azt látok bennük amit csak akarok. :D
2013. máj. 30. 15:56
 9/9 anonim válasza:
előző vagyok: és szerintem a versek amúgy sem azért íródtak hogy iskolában tanítsák őket, a költők a lelki állapotukból kifolyólag így adták le a feszültségüket és nem azért írtak hogy a világnak adjanak valamit...ha jobban megnézzük minden költő elcseszett életű volt, és rossz útra is tévedt élete során, a legtöbb költő élete a semmibe fulladt, és tragikus véget értek... szóval rohadtul nem kéne ezekekkel a művekkel így dobálózni...mindegy legalább van esélyem többet megismerni belőlük :D
2013. máj. 30. 15:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!