Inkább le kellene húznom magam a vécén, ha nekem a, , tücsökszakok" jönnek be?
Értem ezalatt a bölcsész szakokat. Én is tudom, hogy vannak diplomák, amikre ,,az országnak nincs szüksége", de én főként tudást szeretnék szerezni, hogy elégedett legyek magammal (na meg nem igazán tudom elképzelni itthon a jövőmet, meg önmegvalósító mániáim vannak, nem elégülnek ki egy ,,hasznos" szakmától), e mellett/után szakmázni is szeretnék. Tehát tudom, hogy manapság azért megy az ember egyetemre, hogy majd valami jó kis pénzes állása legyen, de én tudásért megyek oda - miért nevetnek emiatt ki? Mindenfelől hallani ezeket a degradáló véleményeket, hogy ,,ha bölcsész vagy, nem leszel hasznos tagja a társadalomnak", de mi van, ha nekem tudásszomjam is van, nem csak pénzéhségem? Tényleg szemlesütve kell bevallani, ha valaki bölcsész szakon tanul? Más országokban is ennyire lenéznek bizonyos diplomákat, és röhögve a szemüket forgatják, ha valaki elmondja nekik, hogy például antropológusnak készül? Mi van, ha valaki tényleg művészbeállítottságú/világot akar járni/kultúrákat akar tanulmányozni/presztízsből akar tudást, és nem azért, hogy ,,hasznos" legyen és medencés házat tudjon majd venni?
Személy szerint nekem nagy vágyam az egyetem, és teljesen beizgulok a tantárgyak listáját böngészvén, és minden nap olvasok eduline-t (onnan tanultam ma a ,,tücsökszó" kifejezést), és már tényleg bántó, hogy így beszélnek a bölcsészekről. Tény, hogy nem ártana valami előzetes interjú, és nem pontok alapján bekerülni - sok embernek van elég pontja, mégis egy ,,mit szeretnél magaddal és a diplomáddal kezdeni?" kérdésen sokan makognának. Szóval az ilyen emberkék miatt van ennyire leszólva a bölcsész kar, mert oda általában a ,,hülyéket is" felveszik?
Én már tudom, mit szeretnék a diplomámmal, és vannak B meg C terveim is... Szóval Ti is elítélitek a bölcsész karosokat? Ha igen, miért?
Szerintem tanuld azt amit szeretnél, és ne foglalkozz mások véleményével! Sokan csak szidják a bölcsészeket, mert ez most nagy ”divat”, divat lett minden szakra ráhúzni, hogy büfészak... holott ez sok esetben nem igaz. Nem beszélve arról, hogy sokan úgy beszélnek egy szakról, hogy pontosan azt se tudják, hogy mit takar, sok az ilyen ”okos” ember :D :D Nem szabad velük foglalkozni.
Ráadásul semmi értelme egy olyan szakon tanulni amivel később nem akarsz foglalkozni. Legalább is én nem szeretnék a nyugdíjig olyan munkát végezni napi 8 órában amit nem szeretek, nem élvezek. Azzal csak elrontod a napjaidat.
Kedves Kérdező!
Olyan mint büfészak vagy tücsökszak nem létezik. Ezt csak azok mondják akiknek fogalmuk nincs a követelményekről, elvárásokról, csak hallottak valamit valakitől. Mellesleg van abban valami diszkrét báj, hogy Klinghammer úr tücsökszakozik, aki térképészként végzett. Nyilván erre nagy társadalmi igény volt a 60-as években. Bármilyen szakot végez bárki, ha normálisan tanul és csinálja annak súlya van. A bölcsész szakok kitűnőek és fontosak, minden tiszteletem mellett az országok sorsát ritkán határozzák meg szakmunkások vagy mérnökök (ez nem az Ő lebecsülésük, csak történelmi tapasztalat). Tanulj amit akarsz és élvezd minden percét, ettől Neked is jobb lesz és ne hallgass olyan , szemmel láthatóan frusztrált emberekre akik csak szidják a "nem hasznos" szakokat. Amúgy ki dönti el mi a hasznos? A diplomások - bármilyen is - átlagban háromszorosan adózzák vissza amit rájuk fordítottak! Tedd amit szeretnél és sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!