Melyik változat a helyes: "matekozok" vagy "matekezek"?
Attól függ, hogy a szóban milyen mással hangzók vannak.
Mély vagy magas lehet. Általában ilyen esetekben amikor egy mély és egy magas van a toldalék általában mély szokott lenni.
Az egyes magánhangzót akart írni.
A magánhangzó-harmónia szabálya az alábbi példák alapján:
sofőr-ben
pözsó-ban
dízel-ben
sötét-ben
ital-ban
kabin-ban
A toldalék mgh-ja a tő utolsó harmonikus mgh-jának elölségéhez illeszkedik. Ha tehát az utolsó szótagban harmonikus mgh van, pl. sofőr, pözsó, az határozza meg a toldalék mgh-ját. Ha viszont az utolsó szótag(ok)ban antiharmonikus mgh van (i, í, é), akkor az előbb lévő harmonikus mgh-hoz illeszkedik a toldalék mgh-ja, pl. sötét, kabin.
A lányom gyógypedagógusnak készül. Éppen ez az egyik vizsgaanyag, amiből készült (na meg nekem is kellett anyagot gyűjtenem).
Most kicsit jobban utána néztem ennek a matek dolognak, mint az alábbiakból kiderült, nincs szabály az idegen szavaknál. Már nem találom, hogy hol olvastam itt hajnalban, de valahogy említi, hogy nyelvjárásonként eltérő az idegen szavak ragozása (mint az előbb írta valaki Erdélyben is).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!