Mi történik, ha egyetemen egy olyan tárgyból bukik az ember, amire épül egy másik tárgy?
Ilyenkor az egész félévet bukja az illető, vagy csak azt a tárgyat, amit aztán jövőre fölvehet újra? (Persze kreditbírság fejében.)
Nem tervezek bukni, de a következményekkel szeretnék tisztában lenni.
Akkor nem tudod felvenni a ráépülő tárgyat.
Ez elég nagy szívás tud lenni, mert ha 1. félévben nem sikerül egy tárgy amire van ráépülő a 2. félévben, akkor nem tudod felvenni, és ha 3. félévben van olyan tárgy aminek előfeltétele a 2. akkor azt se tudod felvenni. És nem biztos, hogy indítanak keresztfélévbe kurzust/vizsgát. Így amire te teljesíted az 1. kurzust, addig a többiek végeztek már a 3.-al is.
Szóval nagyon nagy bonyodalom lehet belőle.
Na, ez érdekes. Különben ahogyan elnézem, nem is vagyok biztos abban, hogy a két tárgy egymásra épül. A nevük megegyezik (persze a végén I. és II. áll), de a másodikhoz nincs odaírva, hogy előfeltétele volna az első, és még más is tanítja (bár nem tudom, ez számít-e).
De ezek szerint akkor tulajdonképpen az egész félév (sőt, egész év?) elúszik, ha ez nem jön össze? Mert az valóban nem hangzik jól, viszont ahogyan hallottam, a csoport igen jelentős része megbukott egyelőre és ismétlő vizsgát kell tennie.
Nem bukod az egész féléved, mert a többi tantárgyad ami sikerül az nem vész el. Csak ha többszörös a ráépülés, akkor félő, hogy csúszni fogsz 1-2 félévet a végén. De ez sem biztos, mert lehet, hogy keresztfélévben be tudod hozni a lemaradásod.
Általában az I.-es és a II.-es jelzések arra utalnak, hogy ráépülős. Nálunk az etr-be nem mindenhol jelzi az előfeltételeket egy bizonyos tárgyból. Ennek azért nézz jobban utána. (hogy ki tartja az lényegtelen)
Szerintem is ráépülős, azért is csodálkoztam, hogy nem írja.
Még egy utolsó kérdés: csúszásnál csak a nem teljesített kreditekért kell fizetni államin, vagy az egész félévet vissza kell fizetni? Mert én olyat hallottam, hogy akkor azt a teljes száz akárhány ezret vissza kell adni valamiért, amitől azért kicsit kikerekedett a szemem.
Nem igazán értem mire gondolsz.
Ha aláírtad a hallgatói szerződést, akkor a képzési idő másfélszerese alatt kell végezned. Szóval 6 félév esetén 9 féléved van végezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!