BME-s diákok! Mitől olyan nehéz az egyetem?
Mindenhol azt hallom, hogy A BME ilyen nehéz, úgy szivatnak. Ez miben nyilvánul meg? Több helyen is olvastam, hogy a diákok belefásulnak a szakjukba, abbahagyják az egyetemet, sőt nyílt napon is voltam és ott is elhangzott, hogy diplomát csak az indólak 60%-a kap. Tényleg olyan "rossz" (többen ezzel indokolják a szórásokat) a tanítás színvonala?
Most matek, fizika faktos vagyok. Analízis megy, fizika is megyeget, de nem merek BME-re jelentkezni a hírek miatt.
Akik "abbahagyják", azok 90%-át kirúgják, vagy esetleg maguktól elmennek, amikor látják, hogy 1-2 féléven belül el lennének tanácsolva, vagy a bsc-t is csak 5 év alatt szereznék meg. Elenyésző mennyiségű ember van, aki jól halad a képzéssel, de elmegy, mert nem tetszik neki.
Én a VIK-et ismerem, az alapján a nehézséget így tudnám illusztrálni: ha valaki kiemelkedően jó pl. matekból és elmegy matek szakra, akkor ott 5 éven keresztül lényegében azt fogja tanulni, amit szeret és amihez jól ért, tehát ha lesznek is időnként nehezebb tárgyai, nem fog nyafogni.
Na műszaki képzéseken, ahol szaktól függően különböző súllyal szerepel matek - kémia - fizika - informatika, (olyan ember pedig nagyon-nagyon kevés van, aki ezekhez mind kiemelkedően jól ért) előbb-utóbb jó eséllyel mindenki belefut egy olyan tárgyba/anyagrészbe, amivel keményen meg fog szenvedni.
A konklúzió: matek-fizika fakttal nyugodtan jelentkezhetsz, a kibukottak szinte mind olyan emberek, akik:
- középiskolai hiányosságok miatt egy emelt matek vagy fizika érettségit se tudnának jól megírni
- annyira lenyűgözi őket a kolis társasági élet, hogy elfelejtik, hogy tanulás nélkül ezt az egyetemet biztosan nem fogják elvégezni
És nyilván egyszerűbb az igazságtalan/rosszul tanító tanárra fogni egy bukást, de az erről szóló legendák 80-90%-a erős túlzás, vagy teljesen kamu.
azért nehéz mert nagyon szigorúak a pontozással és nagyon nehéz a tananyag. jól megtanítják (többnyire), nem azzal van a gond. de igazából az tudja ezt, aki oda járt. addig nehéz elképzelni. mikor középsulis voltam én sem értettem. ment a matek és a fizika is simán. gond nélkül.
aztán a mechanikánál rájöttem h mi annyira nehéz :)
Az ilyen legendák 2 okból erednek:
1. Semmit sem tanulnak évközben csak a zhkra,buliznak,aztán a vizsgáikat rosszul osztják be,úgy hogy marad 2-3 nap rá,aztán "jaj de nehéz".
2. Szeretik beállítani az egyetemet úgy,hogy nehéz,hogy aztán bemeséljék maguknak hogy húdekirályak hogy oda járnak.
Jelentkezz csak nyugodtan BME-re,tényleg keményen számon kérik,de ha megtanulod rendesen akkor garantált,hogy átmész,jó jegyet is lehet szerezni.
megnézném azt a "semmit nem tanul" év közben gyereket, hogy egy félévnél tovább bírja. pl gépész első félév: 16 házi feladat, 12 labor (mindegyiken beugró + leadandó jegyzőkönyv), 11 zh.
nyugodtan utána lehet nézni,hogy így van (ezek a minimum számok, ettől többet is lehet, ha akarsz). nem akarok kötekedni, de ha már csak mindegyikre 2 órát tanulsz, már az nem kevés tanulás. (és két órától lényegesen több mindegyik)
Én harmadéves vagyok, szakirányon elég jó, de az alapozó tárgyakkal nekem is meggyűlt a bajom. Habostorta nem lesz, arra ne számíts. :)
Amire készülj fel lelkiekben, hogy bizony előfordul hogy valamivel órákig dolgozol mindenféle eredmény nélkül, és a "biztos meglett" zárthelyin megbuktat(hat)nak.
Ami nagy váltás, csak címszavakban:
- Nincs olyan, hogy osztálytárs, osztályfőnök
- Mindent magadnak kell elintézned, kiharcolnod
- Haladni kell, ha az első zárthelyi ötös lett, egyáltalán nem garancia arra hogy a következőn nem buksz meg.
- A határidőket márpedig be kell tartani (állj neki időben). Jó ötlet, ha magadnak mindig egy korábbi időpontot írsz be. Előbb mindent le lehet adni.
- Ha valamelyik tárgyból meghúznak, ne ülj le, ott van a többi, legalább azok legyenek meg!
- Ha nem megy valami, kérj segítséget/kérdezz! Kisebb szégyen mint megbukni
Tippek:
- kari ftp-t használd, elég sok korábbi anyag fenn van, és nem nagyon variálnak
- egy sörért a kari kocsmában bármit elmagyaráznak a felsőbb évesek
- a konzultációra és gyakorlatokra érdemes bejárni, ismerős arcoknak könnyebben találnak néhány pontot a zárthelyin
A BME nem elvégezhetetlen, viszont tény hogy nagyon kemény. Lesznek olyan tanáraid, akik az évfolyam több mint felét megbuktatják, és lesznek olyanok akik szívesen segítenek bárkinek. Viszont érdemes felszívni magad, csak azért is megcsinálni, mert "Műegyetemi" mérnökre mindig van kereslet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!