Mit akarnak még a diákok?
Felesleges emiatt aggódnod. Csak azért, mert néhány lufit pár százan tiltakozásképpen eregetnek, még nem lesz semmi a szándékukból.
Egyébként a 'mire fel'-re én sem találok kielégítő választ.
Azt, hogy vagy ne akarja itt tartani őket kényszerrel az állam, vagy ha már itt akarja őket tartani, akkor azt ne így tegye. EU tagok vagyunk, szabad munkaerő áramlás van. Ha lenne elég munkahely, és lennének normális fizetések (és itt most nem nyugati szintűre gondolok), akkor nem sokan akarnának innen elmenni. Aki el akarna, annak is jó része max. világot látni egy kicsit.
Miért van az, hogy más országokból nincs ekkora elvándorlás, pedig ott sincs "röghözkötés"?
előzővel értek egyet! mert ugyebár baszottul de nem normális dolog, hogy egy orvos több mint 10 évig tanulni (érettségi után!!!), hogy utána 80-90 ezer forintot keressen. és jöhet a duma, hogy "akk ne legyen orvos". és ha az akar lenni? ha az érdekli?
hogy ha normális fizetés, és elég munkahely lenne az országban senki nem akarna kimenni külföldre.
"az elvándorlást viszont meg kell állítani"
De így nem lehet. Ugyanis így még inkább elveszik a fiatalok kedvét az egésztől, és annál inkább kimennek.
Olyan ez, mint mikor bevezették a rezidensképzés előtti röghözkötést (tehát a rezidensképzés elkezdéséhez kellett volna egy hallgatói szerződéshez hasonló dolgot aláírni). Azt hitték, hogy majd mindenki itt marad. De az eredmény az lett, hogy a végzett orvosok már rögtön kimentek külföldre, el sem kezdték itt a képzést. Ha nem kellett volna ilyen szarságot aláírni, akkor legalább pár évet lehúztak volna itt, hogy megnézzék mennyire szar.
Egyébként véleményem szerint ha a kormány és a csókosai nem lopnák el a pénzt, akkor bizony lenne keret a bérek rendezésére is.
"Azért rosszul élő orvost még nem nagyon láttam..."
Akkor szar helyen nézelődsz.
Az orvosi 6 éves. Utána a szakorvosképzés többsége még 5 év.
Előtte az orvos nagyjából egy senki. Egy rezidens nem kap hálapénzt, a fizetése meg 90 ezer forint.
Aki jól él, az az a 70 éves orvos, aki a szakorvosija megszerzése után folyamatosan rakosgatta el a borítékocskákat.
Meg az, akinek az apuci a segge alá tolta a rendelőt.
Ha egy orvos tisztességesen végzi a munkáját, és nem mondja azt a betegnek, hogy csak akkor látja el, ha fizet, akkor a büdös életben nem fog jól élni.
Amúgy nyilván van mit alakítani a felsőoktatáson, szerintem ezt nem tagadja senki.
A probléma ott van, hogy a kormány (ahogy én látom), nem megpróbál a diákokkal, a többi párttal együtt egy logikus, megalapozott, kidolgozott tervet készíteni, hanem csapong össze-vissza.
Előhúz vmi olyan tervet, ami úgy néz ki, mintha kb. szarás közben jött volna az ihlet, aztán mikor tiltakoznak az emberek, és úgy érzik, hogy vesztettek egy rakás szavazót, akkor kitalálnak vmi teljesen ellentétes, de még annál is nagyobb baromságot.
Ráadásul mindent december közepén úgy, hogy februárig jelentkezni kellene ugyebár...
Az is oké, hogy bizonyos szakokon túlképzés volt, amit kicsit le kell redukálni. De azt nehéz elképzelnem, hogy az egész országban nincsen szükség egyetlen egy gazdasági vagy jogi szakemberre sem. (Ami megint csak érdekes, hogy Orbán gyerekei azért közgázra meg jogra járnak...milyen furcsa.)
Na meg aztán az elosztás is kicsit meglepő. Pl. mi az, hogy nincs egyetlen egy darab állami hely sem vidéken?
Miért nem lehet legalább néhány helyet biztosítani azoknak is, akiknek nincs lehetőségük Pestre menni tanulni?
Aztán miért van az, hogy a jogászképzés keretszámát levitték 100-ra, de a művészeti képzéseket meg megemelték?
Nem azt mondom, hogy nincs szükség művészekre, de azért kicsit furcsa, hogy 700 művész kell, jogászból meg csak 100...
Nah meg az a baj, hogy azt sem fizetik meg, akire szükség van. Állandóan mondják, hogy mekkora az orvoshiány, de nem nagyon tesznek azért, hogy a fiatalok ezt a pályát válasszák. Azt sem veszem észre, hogy pl. arra motiválnák az embert, hogy természettudományi tárgyat oktató tanár legyen, pedig abból is hiány van.
Meg azért a fokozatosság nem ártana.
Tudod nem azt mondom, hogy én aztán olyan hűdek.rvajól meg tudnám oldani a helyzetet, csak tudod én nem vagyok miniszterelnök meg politikus.
Talán ennyi fizetésért már elvárnám tőlük, hogy kicsit értelmesek legyenek és értelmes ötleteik legyenek, ne még jobban szétcsesszék a dolgokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!