Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Anglisztikára (SZTE, mert...

Anglisztikára (SZTE, mert tőlem kb 20 km-re van) szeretnék 2 éven belül jelentkezni, mire figyeljek? Mik azok a tantárgyak amik különösen számítanak? HHH-s vagyok, ezért kapok plusz pontot? Még több lent

Figyelt kérdés

a másik bajom,h ahol most vagyok suli után lenne ápolói képzés,ami 3éves,és az is érdekelne,és tudom,h azzal jobban eltudnék helyezkedni,de most,ahogy bővebben tanuljuk,nem tudom elképzelni,h egész életemben betegek körül forgolódjak:S

az angolt pedig imádom,évek óta dicséretes vagyok belőle,úgy,h nem is tanulok,és a többi tantárgy már nem megy ilyen jól.csupán attól félek,h esetleg nem lennék elég jó,vagy nem tudnék elhelyezkedni :S mit csinálnátok?és h van pontosan ez a tandíjas dolog?

2012. nov. 21. 21:08
 1/10 anonim ***** válasza:

Ugyan nem vagyok anglisztikás, de egy időben terveztem én is oda jelentkezni, így tudok egyet s mást a dologról :) Emelt szintű érettségit kell tenned majdan angolból, illetve nem árt, ha a humán tárgyakból jól állsz (hogy esetleg duplázással tudd majd vinni a pontjaidat), és az sem, ha nyelvvizsgával rendelkezel egy másik nyelvből (mert az angol emelt mellé már nem jár külön a nyelvvizsgáért is pont, sőt az is lehet, hogy az emelt szintű érettségiért sem kapod meg a +50-et, mert alap követelmény a bejutáshoz - de ebben nem vagyok teljesen biztos).

Ha nem tudod elképzelni magad ápolóként, ne menj annak. Borzasztóan megterhelő munka, mind fizikailag, mind lelkileg. A fizetés nagyon alacsony (bár biztos lenne munkád, mivel senki sem akar ágytálazni manapság), így tényleg csak az tudja csinálni, aki ezt a hivatásának tekinti, és mindenét beleadja.

Azt tanuld, amit szeretsz, hiszen csak abban válhatsz kiemelkedővé. Nem könnyű az anglisztikásoknak munkát találniuk, ez tény. Gondolkozz el azon, hogy szeretnél-e tanár lenni, mivel a legreálisabb esély erre lenne majd az elhelyezkedést illetően.

2012. nov. 21. 21:18
 2/10 A kérdező kommentje:

áh,elolvastam és csak jobban elgondolkodtatott:(

a tanár szakma nem hangzik rosszul,bár szívesen lennékmég tolmács,vagy fordító is.Az irodalmat is imádom,nyelvtannal sincs baj.Sajna töriből csak a felvilágosodás utáni téma érdekel,meg Amerika gyarmatosítása,szal remélem majd vmi olyasmit húzok(egyik negatívumom,hogy csak olyat tudok megtanulni,ami érdekel is)hát a másik nyelvvel már lenne gond,ugyanis nem tanulok,és pénz hiányában max autodidakta módon tudnék,de hát az eléggé lehetetlen:/

2012. nov. 21. 21:31
 3/10 anonim ***** válasza:

Én is ezekkel a célokkal indultam volna neki az anglisztikának (tolmács,fordító), de felvilágosítottak, hogy oda két nyelvből(!) baromi erős nyelvtudás kell, és fene módon szórják ki az embereket, utána pedig lehet, hogy csak alkalmi fordítgatásokból tudsz belőle megélni. Nem elkeseríteni szeretnélek, csak Neked is tudnod kell, mik a lehetőségek, mielőtt döntést hoznál. Persze, ha tényleg ezt szeretnéd, úgy kell nekiállni, hogy Te leszel a legjobb!

Ha megy az irodalom, nyelvtan, akkor épp elég, ha arra rágyúrsz, és viheted duplázva a pontjaidat. Bár sajnos 2 év múlva már valószínűleg nagyon minimális államilag finanszírozott hely lesz a bölcsész karokon, így lehet, hogy a tandíjjal is számolnod kell :(

2012. nov. 21. 21:37
 4/10 A kérdező kommentje:

nagyszerű.

akkor egyelőre próbálok figyelni a jegyeimre,aztán majd meglátom mi lesz.most 11.es vagyok,és májusban akarok előrehozottan angolból érettségizni.(ha 4-es lesz bőgni fogok)bejárok végzősökhöz felkészítőre,de azok vmi segghülyék,komolyan mondom,én jobban tudom,mint ők-.-"ha jól alakul csinálnék majd egy szintemelőt végzősként,meg egy egészségügyi alapismeretes érettségit,mert azért nem akarom kizárni azt se,mert pl szülész-nőgyógyász még simán lennék.csak hát ugye ott se minden ingyenes:/

2012. nov. 21. 21:45
 5/10 anonim ***** válasza:

Nem baj az sem, ha 4-es lesz, a szintemelőd attól még sikerülhet egy év múlva baromi jól! :)

A szülész-nőgyógyász dologhoz szerintem inkább biológia-kémia kell.

Csak ügyesen mindennel! :)

2012. nov. 21. 21:55
 6/10 anonim ***** válasza:

Szerintem először tanulj meg magyar nyelven helyesen írni és megfelelően, értelmesen fogalmazni. Utána talán lehet szó idegen nyelvről.

Főleg ha fordításban gondolkodsz, ott alap a kitűnő helyesírás.

Most nekem ne gyere azzal, hogy ez csak egy sima netes fórum, és siettél! A fordításhoz elengedhetetlen a precíz munka, még sietség közben is.

Üdv,

egy fordító

2012. nov. 21. 22:05
 7/10 A kérdező kommentje:

tisztában vagyok vele,hogy bioszra,meg kémiára lenne akkor szükségem,ezért érettségizek abból(megemlítem,most emelt szinten tanulok bioszt)remélem nem hitted azt,hogy a választottam az eü-s ismeretek lenne,bár igaz,nem is mondtam,hogy másból is akarok lenne(tervezem,hogy májusban szintén érettségizek abból is előre hozva,bár szerintem már nem lehet,majd utána járok).azt hiszem,a kémia sajnos kimarad az életemből,már nincs,és nem is indítottak felkészítőt

igen,ezt már vártam:D

egyébként nem siettem,de neten mindig így írok,a helyesírásom általában mindig 5-ös(nah jó,mivel csúnyán írok,(igen tudom mire gondolsz)egyezért van,amikor 4-es)

remélem nem a rövidítéseken,meg az ehhez hasonló dolgokon akadtál ki-.-"

az értelmezési dolgot nem értettem:S kérlek elmondanád, hogy mire gondoltál pontosan?

a mai Népszabadságban (azt hiszem ez a címe) olvastam,hogy újabb 7000 hellyel csökkentik az ingyen tandíjas helyeket,mire én jutok el odáig,jó eséllyel már nem is lesz,úgyhogy talán ráhagyom az egészet a francba.

2012. nov. 22. 16:50
 8/10 anonim ***** válasza:

Elsősorban arra figyelj, hogy tudjál angolul. Ezt a legkomolyabban mondom. Hiába kerülsz be azzal, hogy halmozod a H-kat, úgy megbuknak, akik nem tudnak angolul, mint annak a rendje. Tudok olyat, aki fizetősre ment, úgyszint megbukott egyből. A középulis negyek nem igazán számítanak, az érettségi (felvételi) a lényeg: emelt angolt kell tenni, és DE, megkapod érte a plusz pontot (mondjuk mindenki más is megkapja, tehát olyan, mintha nem is lenne), valamint kell hozzá egy másik tárgy, pl. irodalom, töri vagy egy másik nyelv (ami lehetőleg német és/vagy francia). A fordításhoz igen, kell még másik nyelv is, amiből kb. olyan szinten kell lenned, valamint az ANYANYELVEDEN is jól kell tudnod hozzá.

Ja, és érdemes megjegyezni, hogy nagyon jó, ha jó vagy irodalomból, de az ne azt jelentse, hogy bevágod, amit a tanár mond, és kész. A nyelvtan szintén fontos, az első évben van az ún. "Foundation" óra, ami olyan, mint a magyar nyelvtan, csak angolul. És nyelvészet is van elég, jó, ha érdekel és érted is majd.

Hozd csak előre a közepet, arra készülj föl jól, ne bőgjél rajta, hanem csináld meg :D Ha négyes lenne, akkor annyi lett, meg lehet tanulni, nem kérnek semmi ördöngösséget, de majd a másik jobb lesz. Majd köv. októberben csinálod az emeltet. A közép nyelvvizsgád megvan már amúgy? Ehhez az anglisztikához azt mondják, "erős középfokú nyelvtudás" kell, tehát inkább fölső. Pl. alaphelyzeten középfokús Use of Engish könyvet fogtok használni, de azt jól kell tudni.

"talán ráhagyom az egészet a francba."

Ezt a hozzáállást, bravissimo... Figyelj, jövőre felvételizel, addig nem hiszem, hogy az anglisztikát megfoszatanák a helyeitől.

2012. nov. 29. 23:49
 9/10 A kérdező kommentje:

Koszonom az eszreveteleket,de ha figyelmesen elolvastad volna,eszrevehetted volna,hogy NEM jovore felvetelizek.

Egyebkent az angol tanarom is megmondta,hogy van nyelverzekem.pl ha uj nyelvtant tanulunk eleg egy pelda mondat,es mar tudom is.

2012. nov. 30. 21:53
 10/10 anonim ***** válasza:

Őszinte, legmélyebb köszönetemet fogadd a kis hibámra történő rámutatásodért.

Nagyon jó, a Use of English elég fontos egy dolog, ha már angolul tanul az ember.

2012. nov. 30. 22:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!