Segítséget kérnék, taníthatok-e középiskolában? Ha a tanítani kívánt tantárgyból főiskolai diplomám van, és Pedagógia szakból egyetemi. Eddig azt mondták, hogy taníthatok, de megváltozott törvények miatt nem. Kerestem a törvényt, de nem találom. A.
Köszönöm a válaszokat!
Nem értem miért írod, hogy törvénytelenül működött az iskola, (elég régi múltja van az iskolának, tudom, ez csak 1 dolog) de eddig is voltak úgy mond kiskapuk. Van egyetemi diplomám, és most kezdem a másodikat, pontosabban mesterképzést.
Közben találtam valamit, hátha valaki mást is érdekel:
IV. Alkalmaz{s megfelelő végzettség hi{ny{ban
Megtörténhet, hogy az Nkt. hat{lyba lépésekor egy adott pedagógus munkakörben
foglalkoztatott pedagógus végzettsége, szakképzettsége nem felel meg a jogszab{lynak. Ha a nyugdíjkorhat{r eléréséig 10 évnél kevesebb ideje van, tov{bb
foglalkoztatható az adott munkakörben, ha ennél több, akkor legkésőbb az Nkt.
hat{lybalépése ut{n öt éven belül meg kell kezdenie az adott munkakörhöz
szükséges végzettség megszerzésére ir{nyuló tanulm{nyait. *99.§ (10)+
Azért írtam, mert nincs olyan, hogy valaki taníthat, de nem érettségiztethet: az érettségiztethet, aki tanítja az adott tárgyat.
Olyan van, hogy valaki azért nem érettségiztethet, mert az igazgató nem engedi (hiszen ő adja ki a vizsgáztatói megbízást), de akkor ennek nincs jogszabályi alapja. Pedagógiai sincs, mert ha valakit nem tart alkalmasnak a vizsgáztatásra, azt hogy engedi tanítani?
z érettségiztethet, aki tanítja az adott tárgyat.
Bocsi de vannak olyan tantárgyak amiket tanítunk és a büdös életben nincs belőle értettségi....
Szomorú, ha így van, ez "járna" a tanárnak és a diákoknak is. És akkor mit mond a tanulóknak, hogy miért nem a saját tanáruk vizsgáztat? A régi GÉV-ben még benne volt, hogy lehetőleg az osztály saját tanára vizsgáztasson, de a mostani szabályzatban nincs ilyen. Talán azt gondolták, hogy egy igazgató számára ez trivialitás.
Még olyan válasz is lehet, de erre gondolni is szörnyű, hogy egyszerűen így akarja átpasszolni a szóbeli érettségi viszonylag kedvező óradíját valami csókosának. Sajnos ez a szakma sem mentes az efféle tisztességtelenségtől. :-(
Hát igen, a diákok ki is akadtak rendesen, hogy miért nem én leszek a kérdező tanár, sőt, néha a kérdést sem értették, amit kollega nagyon "szépen" megfogalmazott, csak néztek rám , hogy most mit is akar kérdezni a tanár?
Főleg, hogy az én tárgyam választható, nem is mindenki, sőt volt olyan tanév, amikor senki nem ment adott osztályból, mert inkább szakmát választott érettségire.
De ez mind nem számít...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!