Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Miért tanítanak ennyi fölösleg...

Miért tanítanak ennyi fölösleges dolgot az iskolákban?

Figyelt kérdés
Olyanokat tanítanak aminek az életben nem veszi hasznát az ember, olyanokat meg nem ami tényleg szükséges lenne az élethez. Miért van ez így? Sosem fog változni?
2009. júl. 23. 15:58
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Sosem fog, ne is reménykedj:D Valakit ez érdekel, valakit az. Van aki egész életében haszontalan dolgot csinál, annak pont jó a sok fölösleges dolog:D
2009. júl. 23. 16:10
 2/6 anonim ***** válasza:
61%

Vitatkozhatnánk, hogy mi a fölösleges és mi nem. Biztos vagyok benne, hogy eltérő véleményen vagyunk erről, viszont az tény, hogy az iskolai tananyag jó része szemét, ami meg nem, azt meg nem hatásosan tanuljuk meg.

Sokan fölöslegesnek tartják a matematikát, pedig nem az. A matematika edzi az agyad, fejleszti a képességeid és millió dologra jó az életben.

Sokan fölöslegesnek tartják a fizikát, a kémiát, pedig nem az. A fizika és kémia a világ leírásával, felépítésével, megismertetésével foglalkozik. Fizika és kémiatudás szükséges a mindennapi problémák megoldásához is, és elértünk a biológiához, amiért szintén sokan nyávognak.

A biológia megintcsak kell, hogy megismerjük a körülöttünk lévő világot, másokat - és magunkat. A testünk működésének alapos ismerete nélkül, csak játszó kisgyerekek vagyunk. Nézd csak meg a fogyókúra, a szex, vagy a politika szekciót, az emberek össze-vissza dobálóznak a butábbnál butább kérdésekkel, válaszokkal, faji felsőbbrendűséggel, pocsékabbnál pocsékabb és egészségtelenebb fogyókúra tanácsokkal. A sötétben tapogatóznak.

Amit nagyon pocséknak találok az oktatási rendszerben az az angol. Angol nyelv nélkül a majdnem 7 milliárdos világ és minden tudása, információja leszűkül 10-15 millióra, ami sovány és nevetséges mennyiségileg is, minőségileg is.

Aztán az informatika.

Nem mondom, hogy mindenkiből rendszergazdát kell képezni, meg software engineert, de egy retkes Google-t, meg Wikipedia-t, meg szótárat, meg webfordítót tudjon már minden tíz év feletti, nem értelmi fogyatékkal élő személy használni.

Aztán ott van a szexoktatás. Hahó, hahó. Az emberi nem egyik fő mozgatórugójáról csirkeszarnyi oktatást aligha kapunk. A szexet tanulni kell. Alaposan. A felelőtlen ki-behuzogatás nem vezet jóra. Az önmegtartóztatás majdnem senkinek sem sikerül, és miért is kéne, amikor a szex az egyik legjobb dolog a világon, amit ember megtapasztalhat - ha jól van csinálva. Ha rosszul, akkor meg az egyik legrosszabb.

Aztán a saját testünk működéséről sem tudunk semmit. Mit együnk? Hogyan együnk? Higénia, betegségek, életmód? Semmi. A sok tájékozatlan ember felszedi a féligazságokat a nőklapjából, meg az alaptalan pletykákat a szomszéd manci nénitől, meg a nagymamától a buta népi hagyományokat és kapsz egy nagy rakat agymosott embert, akik kórként terjesztik a tévhiteiket a populációban.

Nem azt mondom, hogy minden emberből képezzünk agysebészt meg Dr. House, MD-t, de egy alapvető ismeret az egészségünkről, életmódról és a szervezetünk általános működéséről kellene, hogy legyen mindenkinek.

A humán tantárgyakba már bele sem megyek. Annyi értelmetlen dolog van ott, hogy napokig gyomlálhatnám itt szavakban, így is sokat írtam strand helyett.

2009. júl. 23. 16:35
 3/6 anonim válasza:
100%
Ezen a kérdésen régebben én is sokat gondolkoztam, mert én is sok dolgot teljesen feleslegesnek érzek. Egy napon megkérdeztem az osztályfőnökömet, mire ő azt válaszolta, hogy: "Sosem tudhatod, minek fogod még hasznát venni az életben. Lehet, hogy amit most teljesen feleslegesnek gondolsz, még egyszer gazdaggá tesz..."
2009. júl. 23. 16:39
 4/6 A kérdező kommentje:
Én leginkább itt az általános sulira gondoltam, ott még elég lenne megtanulni azt ami az élethez kell, meg minden tárgyból annyit amennyi valóban szükséges. Nem a bonyolult matematikai nyavajákat meg fizika, kémiából is olyanok vannak hogy ember sosem használja, irodalom is, a fele fölösleges. Aztán olyat meg nem tanítanak ami valóban kéne, kommunikáció, meg hogy hol hogyan viselkedjen az ember, szexről is csak 1-2 felvilágosító óra van aztán ennyi. Valahogy nem értem miért van ez így és miért nem változtatnak rajta.
2009. júl. 23. 22:51
 5/6 anonim ***** válasza:

Régebben (évtizedekkel elelőtt) ilyen volt az oktatás. Az anyag sokkal kevesebb volt, de jobban megtanították.

Az általános iskolának elvileg kettős célja van. Az egyik, hogy szerezz valami általános műveltséget, a másik meg az, hogy el tudd dönteni, hogy merre orientálódsz. Aki nem tanul matematikát, az soha nem fog rájönni, hogy matematikus vagy mérnök akar lenni. Mindkét célhoz arra van szükség, hogy a lehető legtöbb féle dolgot tanítsák.

2009. júl. 25. 18:44
 6/6 anonim ***** válasza:
Még valami: a tanulás akkor is hasznos, ha fölösleges dolgot tanul az ember, mert egyszerűen edzi az agyat. Aki sok fölösleges dolgot tanult, az később a fontos dolgokat könnyebben tanulja meg, mint az, aki semmit nem tanult. (Az más kérdés, hogy ennyi erővel lehetne eleve fontos dolgokat is tanulni.)
2009. júl. 25. 18:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!