Mi a véleményetek a Waldorf oktatásról?
(Megint még a 6. válaszoló vagyok :)
Azt gondolom, az emberek nem szeretik azt, ami nagyon elütt a szokványostól, tudod, ha valaki kilóg a sorból, minimum „cikizik”. Ezért ne mérgelődj azon, ha leszólják a Waldorfot! Az jó, ha te normális vagy, és ezzel megmutatod másoknak, hogy a waldorfosok sem „ufók”. :)
Nekem még alsós a gyerekem egy „sima” iskolában, de én is sokat dilemmáztam, hogy Waldorfba írassam-e, mert azt gondolom, minden gyerek más, és nagyon féltem tőle, hogy az én (egyébként normális) gyerekemet nem fogják elfogadni, hogy azt, amiben tehetséges elnyomják esetleg. De azt látom, hogy alsóban egy „sima” suliban is sokat változott a hozzáállás azóta, mióta én voltam gyerek, pl. reggelente náluk is van beszélgetés, az órákon lehet inni, és sokat játszanak, nem a hátratett kézzel a tanerőre meredés a jellemző.
Azt elmondod nekem még, hogy hogyan tudtál Waldorf gimnáziumba menni? Simán felvettek? Mert azt látom, az általános iskolába már azok sem mind jutnak be, akik W-oviba jártak, szóval elég zárt kör ez, és azt gondoltam eddig, hogy nagyobb gyereknek lehetetlen bejutni ilyen suliba.
Egyékbént te szerettél volna Waldorfba menni? A gimiben is „családokat” felvételiztetnek?
Még valami, ami közhely nyilván, de ok arra, hogy miért húzzák le a Waldorfot sokan: mert egyszerűen nem való mindenkinek. Ahogy írtam, nekem is sok lenne az az együttlét a többi szülővel/gyerekkel, amit az ismerőseimnél látok, nem tudom elképzelni, hogy mindenki annyira jó fej, hogy szívesen tölteném velük a szabadidőmet.
Viszont ez egy gimiben nyilván már más, ott – ha jól sejtem – szülőknek azért kevesebb szerepük van az iskola életében.
van olyan szülő, aki egyáltalán, vagy csak minimálisan vesz részt "az iskolában". Tehát ez sem elvárás.
Értem hogy a "másság" miatt, de nem tudom elfogadni teljesen.. :/
A felvételin nem túl fontos maga az osztályzat. akkor veszik fel az embereket ha úgy látják, jó helyük lesz itt. erről sajnos ennyit tudok max, mert én azonnal felvételt nyertem (kb. 3,5-ös átlaggal, ami azóta rengeteget javult.) Bementem elbeszélésre, szüleimmel, tesómmal, és őket külön-engem külön felvételiztettek. Nem volt kemény egyáltalán, vagy túl személyes, kedvesek voltak, és jól el beszélgettünk. egyáltalán nem éreztem frusztráltnak magam, vagy stresszesnek, hogy hű mit kell mondanom? "nem tanultam" .
Elnézve a gyűlölettől fröcsögő hozzászólásokat, és látva, hogy jól lepontozták az összes hozzászólásomat (pedig csak arról írtam, hogy megértem a waldorfos elveket) az az érzésem, hogy itt nagyon nagy zavar van egyes fejekben. Vajon miért kell valamitől félni, ami emberközpontú? Vajon nem lehet elfogadni, ha valaki másképp gondolkodik, mint mi? Azt már alig merem leírni, hogy nem érdemes tán elgdolkodni az ellentétes véleményen?
Az a helyzet, hogy ezek az agyamentség határáig waldorfellenes emberek a viselkedésükkel csak azt támasztják alá, hogy igen, nem jól működik a klasszikus, hatalom- és teljesítményelvű társadalom, amiből ilyen frusztrált alakok kerülnek ki.
Honnan hallottad ezeket? :)
Én több családot ismerek közelről, akik a Waldorfba járatják a gyereküket, de ilyen marhaságot sosem hallottam. Tartják a karácsonyt (többségük református egyékbént), és pl. Luca-napkor széket faragnak, meg a télapó varrott szövetzacskóban hozza az ajándékot műanyag tasak helyett, ám ezekről nem gondolnám, hogy „veszélyes”, földalatti elvek. :)
Hozzáteszem, a keresztények meg rengeteg embert gyilkoltak meg azért, mert mást gondoltak, mint ők – ettől nem riadunk meg? ;)
(Mondom ezt úgy, hogy engem katolikusnak neveltek, így van rálátásom az egyház „áldásos” működésére.)
Régi téma, de hozzá kell tennem pár dolgot...
Bagolyimádat? Én Waldorfba jártam 8 évig, s semmi ilyesmivel nem találkoztam...Tagadják a karácsonyt..... puff....hát te sem a földön élsz.xd Még karácsonyi bazárt, betlehemet, előadásokat is tartottunk.:) én nagyon hamar megtanultam a waldorfban olvasni, számolni, stb... (pedig egyáltalán nem vagyok az a stréber típus) S hogy jön az hogy "nem tud olvasni 8. ban"? én 7.ben kiolvastam a két kötetes Michelangelo-t...2x....xd 5. ben tanultam a görög ábc-t , s még most is fel tudom mondani. Történelemből többet tudok mint átlag kortársaim ( a keleti mitológiától kezdve napjainkig) 8. ban Shakespeare Sok hűhó semmiért -jét adtuk elő, szintén 8. ban egyedül kellett kiállni a közönség elé (~50fő), s egy általunk választott témában kellett ~60perc es előadást tartanunk (én pl.: a Fényképészetet választottam )Nem értem, hogy mi kivetni való van a Waldorfban...(az igaz, hogy-két helyen nagyon lazán veszik a tanulást, de pl.: a Nyíregyháziban elég szép mennyiséget tanultunk meg.). Nem szeretnék reklámozni, de a waldorfban is meg lehet tanulni a felnőtt kor alapjaihoz szükséges tananyagot.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!