Valaki elmondaná, hogy mi annak az oka, hogy a Pannon egyetemen nagyon alacsony a felvételi pont vegyészmérnöki karra?
Első: jó próbálkozás, majdnem.
Az igaz, hogy a BME-re mennek általában a nagy pontú emberek, ezt elismerem. De a Debreceni vonatkozást, valamint az alacsony színvonalat határozottan visszautasítom.
A Mérnöki karon pár éve elindult egy olyan kezdeményezés, hogy több mérnököt szeretnének képezni, ezért növelgették a keretszámokat. Amikor én kezdtem, akkor 74 embert vettek fel, az előző évben több mint százat, és valószínűleg most is nagyjából marad a tendencia. A több ember pedig alacsonyabb pontszámot von magával (a legalacsonyabb pont pedig nem tükrözi az átlag pontszámok értékét, csakis a legrosszabb felvett emberét, ergó megtévesztő lehet).
Minden egyetem gyenge, ahova soha be nem tettem a lábban.
Ezt a hozzá állást nagyon szeretem.
Kérdező: ismét elmondom, NEM rosszabb a képzés. A BME-ről elmondhatjuk, hogy az ország első számú műszaki egyeteme, ezt nem is vitathatja senki. A sok jó (színvonalas) szak, amiből kevés van az országban pedig felhúzza a többi, mellette található képzést is mind nívóban, mint presztízsben, mind reklámban. Sokan gondolkodnak úgy, hogy nem konkrét szakra, hanem adott intézménybe akarnak bekerülni mindenképpen, akár saját, akár családi hagyományokból kifolyólag ("Én a BME-re akarok menni, mindegy mire). Híres, sok a pozitív visszajelzés, ezért sokan gondolják így, és csak oda jelentkeznek.
Egy kis történelem, ha már ekkora elfogult BME fanok is vannak az oldalon...
A Pannon Egyetem (korábban Veszprémi Vegyipari Egyetem) a BME-ből vált ki a késői '40-es években, mint a nehézvegyiparra specializálódott kihelyezett intézmény. Tehát BME gyökerű. Ergó több, mint 60 éves múlttal, speciálisan vegyipari ERŐS képzéssel rendelkezik, elsősorban a vegyészmérnökképzés terén, és sok BME-n végzett tanár tanít az egyetemen (tehát ha az egyetem képzése le van szólva, akkor a BME-n végzett tanárok is, akik ott dolgoznak 20-30, vagy mégtöbb éve). Több kurzus jegyzete kooperációban születik a két egyetem oktatói munkája által (jelenleg művelettani alapismeretek jegyzet készül), tehát hatással vannak egymás munkájára. Az én egyik tanárom (Dr. Hancsók Jenő, aki akarja rákereshet) a BME-re is jár tanítani, mivel adott területen nincs megfelelő kvalifitással rendelkező alkalmazottuk.
Mégegyszer kijelentem, amennyiben valaki félreértené: NEM a BME ellen beszélek, és nem is lokálpatriotizmus miatt mondtam amit mondtam. Szimplán úgy érzem, a PE-s képzést minden alap nélkül degradálják olyan személyek, akiknek nincs semmiféle (vagy személyes/önhibájukból kifolyólag elszenvedett negatív) tapasztalatuk arról, mi is van ott.
P.S.: A MOL-nak mondhatni saját tanszéke van a PE-n, ami unikális az egész országban, és inkább veszprémbe injektál tőkét ahelyett, hogy a székházától 5 percre található BME-be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!