Ha 73%-os lett a (szlovák) nyelvi emelt érettségim teszt része, akkor az egy (vagy hát kettő) 100%-os fogalmazással és egy 100% szóbeli felelettel hány %-os lesz/lehet?
Hát de pont azt írja bakker, hogy "nem tudom nálatok (Magyarországon) hogy működik".
Nekem ebből az jön le, hogy az itteni érettségire kíváncsi.
Kedves 14-es válaszoló! Gratulálok a kulturált megnyilvánulásodhoz! Képzeld, egy szlovákiai magyarnak ugyanolyan nyelvi érettségi a szlovák, mint neked az angol/német/orosz stb. Sőt az érettségi tárgy neve szlovák nyelv és IRODALOM. Tehát a nyelv megtanulása mellett (ami közel sem egyszerű) tudnia kell a szlovák, cseh és egyéb szláv írók életrajzát, műveinek elemzéseit. Az írásbelin meg kell írni egy tesztet (irodalom+nyelvtan), illetve egy fogalmazást. A szóbelin pedig ugyanúgy van irodalom és összefüggő beszéd valamilyen témáról - pl. kultúra, egészség stb.
És igen, emellett tanul még egy idegen nyelvet, és természetesen magyar nyelv és irodalmat is, ugyanúgy, mint te!
Kérdező! Te pedig kérlek áruld el, hogy Magyarországon vagy Szlovákiában érettségiztél -e, mert így nem tudunk segíteni.
Ha pedig nem szeretnél már válaszolni: összeadod a pontjaidat és elosztod a maximálisan megszerezhető pontok összegével. Pl. 73%-ot (pontot) értél el egy 100 pontos teszten, ehhez hozzámegy mondjuk egy 50 pontos felelet. 73 + 50 = 123
123/150 = 0,82
Ebben az esetben 82%-ra tudnád feltornázni az eredményedet.
Természetesen a magyarországi érettségiről kérdezek - ahhoz már luxusretardáltnak kell lenni, hogy szlovákiai érettségi után érdeklődjek egy nagyrészt magyarországiak által látogatott weboldalon ;))
A "keresd ki magad"-os válaszolónak: jogos a "vád"ad, de most van az akadémiai hét, jövő héten vannak az itthoni szóbeli érettségijeim - tegnap emelteztem szlovákból, azért kérdezem ezt most, de amúgy nagyon kevés a szabadidőm, és nem szeretném azzal tölteni, hogy keresgélek és számolgatok.
Szeretni azért nem szeretek számolni, főleg ha esetleg nem is értem a rendszert (azért az előző kommentálók között is vannak félreértések, látom, másnak sem tiszta, tehát kéretik engem nem cukkolni a matektudással ;)
Máskülönben én is annak a híve vagyok, hogy magam intézem a dolgaim, és a legtöbb dolognak magam járok utána - általában én vagyok az, akitől kérdeznek. De ebbe most ne menjünk bele.
Egy szerencsétlen %-ot, egy számot szeretnék tudni, erre van itt 3 oldal szájkarate.. :)
Köszönöm szépen kedves 22-es, látom hozzád jutott el zajmentesen az üzenetem;) Vendégem vagy egy Bambira, vagy valami. ;)
Most már értem, a százalékot, amit elértem (elért vizsgapont/max vizsgapont - látjátok, tudok %-ot számolni, juhú! örvendjünk!heuréka!), azt pontként veszik a későbbiekben, és a szóbeli jóval kevesebbet nyom a latba, mint az írásbeli. Azt hiszem minden világos, bár a 81% nem túl lelkesítő eredmény :/
Köszönöm minden jobb szándékú válaszadónak az idejét :)
Aki pedig a humán beállítottsággal élcelődött: igen, eléggé az vagyok. Te nyilvánvalóan nem vagy az, a helyesírási hibából ítélve ;))) /nem megsértődni/
De most te tényleg ennyire buta vagy?
Most ha vki azt mondja, hogy x%, és te elhiszed? És ha teszem azt a válaszadó hülye, és rosszul számol, akkor majd meglepődsz, mikor megkapod az eredményed?
Tanuld meg, hogy az ezen az oldalon kapott információk vagy jók, vagy nem.
Amúgy nekem kb. 5 percembe került megkeresni, nem hiszem el, hogy vkinek erre nincsen ideje.
Az írásbeli meg itt van:
Megnézed szépen és kiszámolod. Ennyi.
Amúgy annyi idő alatt, amíg erre vártál, meg elolvastad a válaszokat, már legalább ötször ki tudtad volna keresni.
Amúgy már az első oldalon leírtam azt, amit a 22-es válaszoló.
Nem egészen értem, hogy azzal mi volt a probléma.
Én is ugyanazt írtam: összeadják az elért pontokat, és megnézik az összes pontnak hány %-a.
A 22-es válaszoló írt egy példát 100 ponttal, ezzel mégis mivel kerültél előrébb???
...és hogy a Szlovákiás dolog teljesen tiszta legyen:
itthon, Szlovákiában, érettségizek szlovák nyelv és irodalom nevű tantárgyból, lévén kötelező.
A felvételihez többletpontokhoz van szükségem, aminek egyik módszere az emelt szintű érettségi (nyelvvizsgák már rég letudva), így fogtam magam, jelentkeztem Magyarországra szlovákból (és németből) emeltezni, de csak, mint nyelv, így két, kétféle szlovák érettségim lesz :D
Lehet, hogy buta vagyok, magamat nem tudom megítélni ;) Bár nem tartom magam annak. Figyelmetlennek figyelmetlen vagyok - azt hittem, hogy azokkal a pontokkal számol, amik ténylegesen játszanak az érettséginél, ezért hittem jónak a 82%-t... De tarthatsz butának
Viszont levezette, és megértettem, hogy működik a pontszámítás.
Nem vártam a válaszra ennyi időt, közben boltban voltam, megtanultam és kijegyzeteltem pár tételt, csak gyorsan ide-ide pillantottam talán összesen 2x. :))
,,összeadják az elért pontokat, és megnézik az összes pontnak hány %-a.
A 22-es válaszoló írt egy példát 100 ponttal, ezzel mégis mivel kerültél előrébb???"
Azzal, hogy nem tudtam, hogy az "összes pont" a vizsgarész elért pontszáma, vagy a százalék :)
Ha jól értelmezem, a 30 megszerezhető pontból a teszten elértél 22-t, így ez 73%-ot jelent.
A szövegalkotás 70 pontot, a szóbeli pedig 50-et ér legjobb tudásom szerint.
Tehát ez összesen 150 pont, amiből ideális esetben elérhetsz 142-t (22 teszt, 70 szövegalkotás, 50 szóbeli).
94,6% - nem tudom, hogyan kerekítenek.
Amúgy a 22-es vagyok...
A belinkelt oldalak szerint nem olyan a pontok megoszlása, ahogy írod.
Nah: pont ezért javasoltam azt, hogy keresse már meg.
De dumálhatok én, csak szemétnek vagyok titulálva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!