Szóbelin (érettségin) hány százalékot javíthat valaki legjobb esetben?
Az írásbelin minél kevesebb százalékot érsz el, annál többet javíthatsz. Minél jobb az eredményed, annál kevesebbet.
Pl.: Angolból elértél írásbelin 85%-ot, az maximális szóbelivel is csak kb. 88% lehet.
De ha elértél 43%-ot, akkor maximális pontú szóbelivel kb. 55% lesz.
Angolban viszont a szóbeli keveset tesz lantba, tehát ha nézel egy történelmet, ahol az elérhető 150 pontból 60 pont a szóbeli, akkor:
Írásbelin elérsz 32 pontot, az ugye 35%, de ha a szóbelid maximális pontú, tehát 60, akkor összesen 150/92 pontot értél el, ami 61% magyarán 2 jegyet javítottál.
De itt is érvényes ha nagyobb a százalékod kevesebbet javíthatsz, mint minden másban. Elérték 90/78 pontot, az 86%. Max szóbelivel csak 92 lehet.
Ha nagyon jl sikerül az írásbelid, akkor szinte csak rontani lehet :D
Nekem 99% lett az írásbelim, a szóbelin csak egy pontot vesztettem, de így is 98% lett az érettségim.
Mivel, hogy a pontokat összeadják és utána konvertálják százalékos eredményre.
(Max 150 pontot kaphatsz, ebből 117-t írásbelin és 33-t szóbelin, és a 150-ből elért százalékos eredményt nézik csak).
Így nincs értelme arról beszélni, hogy "hány százaékot" vagy hogy "javítani", mivel bár ki lehetne számolni, de teljesen eltér a pontozási rendszer logikájától.
Szóbelin 1 pont ugyananyit ér (2/3 százalék), mint 1 pont írásbelin.
Itt nem úgy megy, mint nyelvvizsgán, hogy százalékos átlagot számolnak és az írásbeli és szóbeli ugyananyit nyom.
Hiheteleten,hogy valaki nem tud egy ilyet kiszámolni és már érettségit kap.Én is most érettségizek,2 hét múlva megyek szóbelizni,de mégis tisztában vagyok,hogy miből mennyit kell teljesítenem a kívánt ereményhez. Egyébként tantárgyfüggő valamiből 60 pont a szóbeli , valamiből 50 , nyelvből 33 , emelt nyelvből 30 ( ezt onnan tudam mert ezt még tavaly csináltam) Példának leírom az irodalmat. 150 a maximálisan megszerezhető pont (ez miden tantárgyól így van!) szóbelin és írásbelin összesen ennyit tudsz összeszedni. Az irodalmom írásbeli ugye 100 pontot ért , így tehát marad 50 megszerzhető pont a szóbelire. Ha az íásbelin 90 pintod lett ( ez esetben 90%) ez ugye bőven 5-ös , ahhoz hogy ez szóbeli után is megmaradjon 120/150 pontot kell elérned a végén (ez lesz 80%) ugye ebből már 90-et megszerztél írásbelin szóbelin meg ha meg van 30 pont , akkor 80% a vége. Tehát szóbelin 30/50 (60%-ot) kell teljesítened , hogy a végén 80% legyen. Remélem érthető voltam a többi tantárgynál ugyn így. Töriből 90 az írásbeli,60 a szóbeli , nyelvnél 117 és 33 , emelt nyelv 120 és 30.
Remélem segítettem!
Ha ezt nekem írtad, akkor elnézést,hogy válaszoltam. Egyébként még annyi,hogy 10%-ot minimum el kell érni mindenből,hajrá!
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!