3 év alatt le lehet tenni a zongora OKJ vizsgát, ha minimális a zenei előképzettsége valakinek?
Minek? Az okj sz@rt sem ér. Zeneiskolába mehetnél vele tanítani, de ontja a zongoristákat a zak, és őket fogják úgyis felvenni, mert diplomások. Máshol meg senkit nem érdekel, milyen papírod van, csak az, hogy mennyire tudsz játszani.
Másrészről 3 év alatt nem lehet letenni az okj-t. Ott indul a dolog, hogy fel se vesznek konziba, ha nincs előképzettséged. És nem csak zongorából, hanem szolfézsból, összhangzattanból és zeneirodalomból is. Ha most kezdted, akkor inkább járd végig a zenesulit. Az 6 év. Hogy mit tanulsz, az úgysem azon múlik, hogy hol tanulod, hanem hogy mennyit gyakorolsz.
Én letettem az okj-t, de nagy butaság volt. Semmit nem ér. Jobb lett volna, ha nem teszem le, és inkább tanulok az egy szem államis lehetőségemen valami kézzelfoghatóbbat.
Köszönöm a választ! Már elmúltam 18, úgyhogy azt hiszem nem járhatok zeneiskolába. Vagy mégis? Ha igen, és tudsz ajánlani Budapesten jó zenesulit, azt megköszönném.
Azért gondoltam az OKJ-re, mert komolyan normálisan szeretném megtanulni a dolgot zeneelmélettel, összhangzattannal mindennel, és magántanárnál ez igen költséges lenne. Kiöregedtem már abból, hogy koncertzongorista álmaim legyenek, de szívesen lennék pl. kísérő egy énekes mellett. És mivel be akarják vezetni (vagy már be is vezették, nem tudom) azt, hogy csak végzettséggel lehessen művészi tevékenységet folytatni, ezért gondoltam, hogy kell a papír.
Menj zeneiskolába. Félévente kb. 30 ezer, azaz havi 6 ezer körül van.
Ha majd okj-ra akarsz menni, íme a főtárgy felvételi követelmény:
ZONGORA főtárgy:
- 2 fúgaszerkesztésű J. S. Bach mű (invenciók, kis prelúdiumok, kis prelúdium és fughetták
stb.),
- 1 teljes klasszikus szonáta,
- 1 virtuóz etűd,
- 2 különböző stílusú előadási darab, amelyből az egyik XX. századi magyar mű legyen.
A felvételi vizsga teljes anyagát kotta nélkül kell előadni.
Ja egyébként azt már bevezették, hogy kell a végzettség. De csak akkor, ha pl. zeneiskolában akarsz dolgozni.
Én szoktam kísérni, pedig nem is zongorából okj-ztem. Egy koncerten a fellépőt inkább az érdekli, mennyire tudsz zongorázni és alkalmazkodni, nem a papír.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!