Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Joga van ilyet mondani egy...

Joga van ilyet mondani egy tanárnak?

Figyelt kérdés

Múltkor az egyik tanárom elkezdett beszélni egy bankrablásról a városban, többször is hangsúlyozva, hogy cigányok voltak az elkövetők. Mondta, hogy direkt elfordultak a kamerától, milyen egy piszkos banda, aztán kb 2 percig szidta őket.

Nem bírtam tovább, megmondtam neki, hogy szerintem nem azért fordultak el a kamerától, mert romák. Erre neki állt fentebb, hogy miért szólok bele a dologba. Nem válaszoltam, mert egy kicsit már így is utálja az osztályt, gondolom, engem is, tudtam, hogy én húztam volna a rövidebbet.

Mondhat ilyet egy tanár? Van rá valami szabály, hogy nem sértegethet, vallási, faji kisebbségeket?

2012. ápr. 14. 23:33
 1/10 anonim ***** válasza:
32%

Mondhat ez az ő magán véleménye amit te is tiszteletben tarthatsz. Ez alapján tudod,ohgy mi a véleménye a cigányokról.

Abban igazad lehet,ohgyí nem a származás miatt kerülték akamerát.. de a többi magnéá vélemnéy...

2012. ápr. 14. 23:38
 2/10 anonim ***** válasza:
69%
Nem etikus. A törvény szerint a tanárnak a kiegyensúlyozott bemutatásra kell törekednie (nem ez a pontos szöveg, de ez a lényege), így törvényt is sért az efféle beszéd.
2012. ápr. 14. 23:52
 3/10 anonim ***** válasza:
Mindenkinek joga van a magánvéleményéhez és joga azt megosztani másokkal. még csak nem is etikátlan,mert nem sugallta azt,ohgy nektek is ugyanígy kéne vélekednetek. Vagy,hogy ő ....
2012. ápr. 15. 14:58
 4/10 A kérdező kommentje:
nem sugallta? csak épp visszaszólt, amikor megjegyzést tettem. szerintem sem etikus a dolog, elvileg ő ott tanít minket az iskolában. politikai, vallási, etnikai kérdésekben semlegesnek kellene lennie, nem?
2012. ápr. 15. 20:38
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Örömmel látom, hogy ismét megjelent az értékelőkórus, és a kérdésre közvetlen választ adó, a törvényre hivatkozó válaszomat beárazta 52%-ra. Szerintük tehát nem hasznos egy olyan válasz, amely korrekt és tárgyszerű, esetleg nem értik a hasznos szó jelentését.

Közben utánanéztem, de csak az olvasni tudóknak mondom: itt van a közoktatási törvény:

[link]

19. § (7) A pedagógus alapvető feladata a rábízott gyermekek, tanulók nevelése, tanítása. Ezzel összefüggésben kötelessége különösen, hogy

a) nevelő és oktató tevékenysége keretében [...] az ismereteket tárgyilagosan és többoldalúan közvetítse,

i) a gyermekek, tanulók részére az etikus viselkedéshez szükséges ismereteket átadja.

Akik a "nem hasznos" gombot nem tudják megkülönböztetni a "nem ezt szerettem volna hallani", illetve az "én is rasszista vagyok, és szerintem mindenkinek joga van gyűlölködni" gombtól, azoknak mindegy, fölösleges olvasási, szövegértelmezési kísérletekkel fárasztani az agyukat. De a törvény akkor is ezt mondja, ha nem tetszik.

2012. ápr. 17. 09:00
 6/10 anonim ***** válasza:

Rendben és ha ugyanezt egy szülő vagy gyerek mondja annak már joga van hozzá? Az etikus?

egyébként meg a fent hivatkozott törvény most veszíti lassan hatályát.

2012. ápr. 17. 10:07
 7/10 anonim ***** válasza:

Minden embernek alkotmányos joga van a szabad vélemény nyilvánításhoz.. ilyen ember a tanár is. Az alkotmány pedig feljebb áll a közoktatási törvénynél.

hogy pedig etikus-e ilyet mondjon az már csak a megfogalmazástól és a helytől függ...

2012. ápr. 17. 10:09
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem, ha más mond ilyent, az sem etikus, de a tanár a tanteremben kitüntetett helyzetben van. És a kérdés nem is arról szólt. A szabad véleménynyilvánításhoz való jogát rengeteg más helyen gyakorolhatja, de a tanteremben csak a törvény által szabott korláttal, ugyanis a diákság nem azért van ott, hogy az ő véleményét meghallgassa az élet különböző kérdéseiről. A szabad véleménynyilvánításhoz az is hozzátartozik, hogy a véleményre való odafigyelés is szabad, ami a tanteremben nem áll meg, valamint az is, hogy a véleménynyilvánítás nem lehet gyűlöletkeltő, uszító. Ez nem korlátlan és feltétlen szabadságjog.

Annak meg végképp semmi köze a kérdéshez, hogy a mostani törvény szeptember elsején majd hatályát fogja veszíteni; gondolom, az újban is van hasonló rész egyébként, de azt nem néztem meg, mivel megint csak nem tartozik a kérdéshez.

2012. ápr. 17. 10:48
 9/10 anonim ***** válasza:
10:09: az alkotmány tényleg feljebb áll a törvénynél, de elolvastad, hogy az alkotmányban pontosan mi áll erről?
2012. ápr. 17. 10:49
 10/10 anonim ***** válasza:
Nincs. Lehet saját véleménye, de azt hangoztassa otthon vagy máshol. Az meg egyáltalán nem helyes, hogy pl a vezető pártra jellemző más véleményét mellőző viselkedést tanusít pláne diákjai körében. Én pl kettős lábbal rúgnám ki az iskolából, vagy csak technika órát taníthatna, azt is felügyelettel, mert az most már lesz. Csak hát az a baj, hogy az ilyenek tudják,hogy olyankor hogyan kell viselkedni.
2012. máj. 1. 19:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!