Joga van ilyet mondani egy tanárnak?
Múltkor az egyik tanárom elkezdett beszélni egy bankrablásról a városban, többször is hangsúlyozva, hogy cigányok voltak az elkövetők. Mondta, hogy direkt elfordultak a kamerától, milyen egy piszkos banda, aztán kb 2 percig szidta őket.
Nem bírtam tovább, megmondtam neki, hogy szerintem nem azért fordultak el a kamerától, mert romák. Erre neki állt fentebb, hogy miért szólok bele a dologba. Nem válaszoltam, mert egy kicsit már így is utálja az osztályt, gondolom, engem is, tudtam, hogy én húztam volna a rövidebbet.
Mondhat ilyet egy tanár? Van rá valami szabály, hogy nem sértegethet, vallási, faji kisebbségeket?
Mondhat ez az ő magán véleménye amit te is tiszteletben tarthatsz. Ez alapján tudod,ohgy mi a véleménye a cigányokról.
Abban igazad lehet,ohgyí nem a származás miatt kerülték akamerát.. de a többi magnéá vélemnéy...
Örömmel látom, hogy ismét megjelent az értékelőkórus, és a kérdésre közvetlen választ adó, a törvényre hivatkozó válaszomat beárazta 52%-ra. Szerintük tehát nem hasznos egy olyan válasz, amely korrekt és tárgyszerű, esetleg nem értik a hasznos szó jelentését.
Közben utánanéztem, de csak az olvasni tudóknak mondom: itt van a közoktatási törvény:
19. § (7) A pedagógus alapvető feladata a rábízott gyermekek, tanulók nevelése, tanítása. Ezzel összefüggésben kötelessége különösen, hogy
a) nevelő és oktató tevékenysége keretében [...] az ismereteket tárgyilagosan és többoldalúan közvetítse,
i) a gyermekek, tanulók részére az etikus viselkedéshez szükséges ismereteket átadja.
Akik a "nem hasznos" gombot nem tudják megkülönböztetni a "nem ezt szerettem volna hallani", illetve az "én is rasszista vagyok, és szerintem mindenkinek joga van gyűlölködni" gombtól, azoknak mindegy, fölösleges olvasási, szövegértelmezési kísérletekkel fárasztani az agyukat. De a törvény akkor is ezt mondja, ha nem tetszik.
Rendben és ha ugyanezt egy szülő vagy gyerek mondja annak már joga van hozzá? Az etikus?
egyébként meg a fent hivatkozott törvény most veszíti lassan hatályát.
Minden embernek alkotmányos joga van a szabad vélemény nyilvánításhoz.. ilyen ember a tanár is. Az alkotmány pedig feljebb áll a közoktatási törvénynél.
hogy pedig etikus-e ilyet mondjon az már csak a megfogalmazástól és a helytől függ...
Nem, ha más mond ilyent, az sem etikus, de a tanár a tanteremben kitüntetett helyzetben van. És a kérdés nem is arról szólt. A szabad véleménynyilvánításhoz való jogát rengeteg más helyen gyakorolhatja, de a tanteremben csak a törvény által szabott korláttal, ugyanis a diákság nem azért van ott, hogy az ő véleményét meghallgassa az élet különböző kérdéseiről. A szabad véleménynyilvánításhoz az is hozzátartozik, hogy a véleményre való odafigyelés is szabad, ami a tanteremben nem áll meg, valamint az is, hogy a véleménynyilvánítás nem lehet gyűlöletkeltő, uszító. Ez nem korlátlan és feltétlen szabadságjog.
Annak meg végképp semmi köze a kérdéshez, hogy a mostani törvény szeptember elsején majd hatályát fogja veszíteni; gondolom, az újban is van hasonló rész egyébként, de azt nem néztem meg, mivel megint csak nem tartozik a kérdéshez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!