Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Érdemes ennyi idősen egy...

Érdemes ennyi idősen egy nehéz szakra felvételizni? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

28 vagyok, a természettudományok mindig is nagyon érdekeltek, és jól is mentek középiskolában, de az már nem ma volt. 2002-ben érettségiztem, és abban az évben nyár végén el tudtam helyezkedni egy viszonylag jól fizető munkahelyre, így a tanulás helyett akkor azt választottam, amit azóta nagyon megbántam. A munkahely nemrégiben sajnos megszűnt, és egy gimis érettségi nem a lehetőségek tárháza.

Érdemes lenne BME vegyészkarra ennyi idősen felvételizni? Akkor ugyan érettségiztem kémiából 5-ösre, de az még nem a kétszintű rendszerben volt, tehát az ma egy középszintűnek felel meg. Le kellene rakni egy emelt szintűt?

És mennyire jók az ösztöndíj lehetőségek? Otthonról nem tudnak támogatni, már nem is várhatja el az ember ennyi idősen, de annyi félretett pénzem van, hogy az első félévre elég lenne, utána viszont abból kéne megélnem, amit ott keresek plusz valami meló egyetem mellett.

2012. ápr. 10. 20:09
 1/4 anonim ***** válasza:

A kérdés alapján azt hittem, úgy 50 éves vagy:D

Szerintem egyáltalán nem késő elkezdeni, jobb esetben 3,5-4 év az egész, szerintem egyáltalán nem sok.

Szerintem kelleni fog az emeltszintű érettségi kémiából, emellett a matek érettségi erdményét nézik, de a felvételi követelményekről és a pontszámokról a felvi.hu-n tudsz pontos információkat beszerezni.

Többféle ösztöndíj is igényelhető/kapható pl. szociális és tanulmányi, pontos választ sajnos nem tudok adni, mert máshova járok. Most nézem, hogy a ponthatár tavaly 419 volt, nem kevés... Ha van nyelvvizsgád (vagy addig tudsz csinálni) az is plusz pont!

Szerintem mindenképp megéri megpróbálni! Nem sok mindent veszíthetsz :)

2012. ápr. 10. 20:22
 2/4 anonim ***** válasza:

Ha eléggé elszánt vagy, és van hozzá kitartásod is, akkor van esélyed, ez életkortól független. Ahogy már említették, a felvi.hu -n tájékozódhatsz bővebben.

A pontszámítás azóta megváltozott, de jelentős segítséget ad a következő kalkulátor:

[link]

Ide ki kell töltened az eredményeidet, az érettségihez pedig a H-betűt (hagyományos) kell bejelölnöd.

Ha a kalkulátor által kiszámított pont nem elegendő, akkor

célszerű tenned kémiából, vagy matematikából emelt szintű érettségit, ez +50pontot ad jelenleg. A fölvételi ponthatár kb. 400 körül szokott lenni a BME-n, vegyészmérnökin.

2012. ápr. 12. 16:31
 3/4 anonim ***** válasza:

Itt tudod megnézni az előző évek ponthatárát, 419 körül volt:

[link]

2012. ápr. 12. 16:35
 4/4 anonim ***** válasza:

ha nem tudod kiverni a fejedből, akkor az azt jelenti, hogy menj tanulni. különben X év múlva azon fogsz sopánkodni, hogy nem próbáltad meg később sem. amúgy a vegyészeket is keresik, akinek van hozzá tehetsége megtalálja a számítását a szakmában.

az azóta megváltozott érettségi-rendszerhez, követelményhez csak annyit, hogy előbb járd körbe a témát, informálódj, készülj fel lélekben is az emelt szint követelményeire, és ha úgy érzed meg tudsz barátkozni vele, vágj bele.

2012. ápr. 12. 18:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!