Mit szóltok az idei kevés felsőoktatásba felvételizőhöz? Kb.30ezerrel kevesebben próbálják meg idén!
Szerintem nagyon buta összefüggést kerestél így...
A tudás nem pénz kérdése. Attól, hogy valaki szegény, még bőven megpróbálhatja a jelentkezést, vagy sikerül neki vagy nem.
Ha nem sikerül, akkor nem azért mert szegény hanem azért mert kevés a pontja.
Tehát önmagában azért mert szegény valaki még nem kellett volna kimaradnia a jelentkezésből.
Inkább az történt, hogy az olyan szakokra, ahová eddig "seemi" ponttal be lehetett kerülni, most lecsökkentették a keretszámokat, (így nyilván megemelkedik majd a ponthatár,) így akinek várhatóan nem lesz annyi pontja ami kellene nem jelentkezett... Az meg, hogy aki megteheti jelentkezik fizetősre? Gyakorlatilag lényegtelen.
A szegénynek is meg van a lehetősége arra, hogy jelentkezzen és bekerüljön, ha van elég pontja (ergó tudása).
Ha nincs akkor a felsőoktatás nem az ő barátja.
Kedves utolsó hozzászóló, akkor egy ellenpélda a szegények védelmében:
Egy nagyon kedves pécsi ismerősöm évek óta vágyott a jogász szakra. A családja tisztességes, de bizonyos okokból szegények, szinte napról napra élnek. A srác tehetséges, de hogyan is lehetne a legjobb, ha neki a mindennapok gondjai, meg a feszültség, hogy lesz e mit enni holnap az útjában állnak. A kollégiumot, és a rendszeres utazást nem tudja Pestre fizetni, már ha elég lenne a 440 körüli várható pontszáma, amivel persze nem megy semmire, mert nem jelentkezett sehova! ( Nem vallja be, de lehet, hogy a 9000 Ft jelentkezési díj lett volna sok, vagy kifizethetetlen nekik)
A tudás nem függ össze az anyagi helyzettel, de a lehetőségek annál inkább(nyelvvizsga, magántanár, esetleg egy kis lelki béke, hogy nem a nélkülözést látja naphosszat)
Nyugodtan szidhatja bárki, hogy miért nem viseli jobban, és miért látszik a tanulmányain a háttere, de meg fogom védeni a barátomat. Miért? Mert láttam, és tudom milyen. De senkinek nem kívánom, hogy átélje akár egy hétig is, amit ő hosszú évek óta...
ha valaki szegény de megvan a megfelelő pontja az most is mehet továbbtanulni, viszont lehet akármilyen gazdag, ha nincs 200 pontja...
a szegények eddig is olyan hátrányban voltak, h nem engedhették meg maguknak a költségtérítéses képzést, sajnos ez így van, el kell fogadni.
egyedül annyiban módosul az egész h aki mondjuk a középmezőnyhöz tartozott volna eddig a felvételi pontszámok alapján, az most majd költségtérítésesre jut be csak (egyes szakokon ahol ennyit csökkent a hely), aki ezt nem tudja megfizetni az sajnos nem tud továbbtanulni azon az adott szakon.
való igaz h aki tehetősebb az a nyelvtanulást jobban megengedheti magának talán. viszont a mai világban, interneten bármit meg lehet szerezni, így autodidakta módon nyugodtan tanulhat bárki ingyen.
tehát aki szorgalmas, jó képességű (ergó okos) az ezentúl is be fog kerülni a felsőoktatásba, aki meg gyengébb képességű az ezentúl nem fog odakerülni
utolsó előtti vagyok, az emelt nyelvi érettségiért lehet kapni nyelvvizsgát, az ingyen van. (ha ezt már eltörölték akkor elnézést, az én időmben még így volt). másrészt viszont azt a 30 ezer forintot igazán nem nehéz összegyűjteni nyáron diákmunkával. én a jogosítványomat fizettem ki annó a nyári melóból.
persze nem azt mondom h ez nem hátrány, csak azt h "aki akar, talál rá módot, aki nem akar, az talál rá kifogást". nyilván könnyebb ha szólsz a szüleidnek és kifizetik (akárhányszor buksz is meg), de sajnos ezt nem mindenki teheti meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!