Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » ELTE fizika szak (informatikus...

ELTE fizika szak (informatikus szakiránnyal) mennyire lehet programozói munkát találni, vagy bármi nyugisabbat?

Figyelt kérdés
gondolkozok elte fizika és progterv szakok között, mert érdekel a programozás is, fizika is, és az lenne a kérdésem hogy fizikus diplomával sokkal nehezebb programozói álláshoz jutni, vagy egyáltalán milyen állásokhoz lehet jutni, ha olyan munkát szeretnék ami mellett lehetöleg marad rendesen szabadidöm? Mert állítólag a programozáshoz nem igazán a papir számít, hanem a tudás aminek állítólag nagyrésze úgyis a progterv tananyagon kivül otthonra maradna, szóval így a fizika jobban hangzik, de csak akkor szeretném ha utána könnyen el tudok helyezkedni programozóként kis rátanulással. Köszi a válaszokat elöre is.
2012. jan. 30. 20:14
 1/2 anonim válasza:

Az első kérdést szerintem neked kell magadnak megválaszolnod. Ha valaki szereti a munkáját, de legalábbis igyekszik a maximumot nyújtani, akkor nagyon sok szabadidőd nem marad, és független attól, hogy milyen szakon tanulsz. Mindenki álma a "semmit nem kell csinálni sok pénzért" de ne ez legyen a hajtóerőd.

Alkalmazott fizikusok jó fizetésért tudtommal főleg gyártó, termelő vállalatok kutatás-fejlesztési részlegein dolgoznak. Szerintem a mérnöki állások egy jó része is pályázható vele. Biztosan nem leszel fizika szakos diplomával munkanélküli.

Viszont vedd figyelembe, hogy a szakirány az alap fizikusi ismereteid gyakorlati alkalmazásához ad informatikai irányultságot. Ez azért fontos, mert ettől nem leszel sem informatikus, sem programozó.

Hozzáteszem, hogy a gyakorlati életben nem kifejezetten a diplomád megnevezésére hagyakoznak, tehát nincs kizárva, hogy programozóként felvegyenek. De ne feledd amikor jelentkezel egy programozói állásra, hogy rajtad kívül még többszázan jelentkeznek, akár szakirányú mérnök informatikus végzettséggel.

Egy banki alkalmazásfejlesztő állásra nem vennélek fel fizikusi diplomával még informatikai orientációval sem :)

Szerintem el kell döntened, hogy alapvetően melyik szakmában szeretnél dolgozni.

Az egyes szakokon az orientáció, vagy szakirány csak az alap szakmád kiegészítése, jórészt abból a megközelítésből, amit alapozásként korábban tanultál.

2012. febr. 2. 21:45
 2/2 A kérdező kommentje:
hát igazából úgy vagyok vele, hogy a fizika érdekel legjobban, meg úgy általában a tudományok, de leginkább csak az elméleti része. tehát ha mondjuk mérnöki feladatokra kéne alkalmaznom a fizikát, azt annyira nem kedvelném, akkor már a programozás mint munka sokkal jobban tetszene. tehát a fizikából leginkább a fizika mint tudománynak a legújabb felfedezései izgatnak, higgs-bozon, húrelmélet, meg az egész sci-fi-s témáknak, mint idöutazás való életbeli lehetösége. tehát mint tananyag, nagyon tetszene, meg mindenképp phd-ig elmennék fizikában, viszont munkának nem hiszem hogy tudnék találni olyat amit igazán kedvelnék, mert arra egyszerüen nincs szükség. ezért gondoltam hogy szerzek fizikusi diplomát, de alapszakon még informatikai orientációval csinálom, hogy mehessek programozónak igy is, tehát ezt már nagyjából eldöntöttem, hogy bármi is lesz, programozónak megyek, mert úgyérzem passzol hozzám, és az tetszik a legjobban benne hogy nagyon keveset kéne bejárnom munkahelyre, emberekkel kommunikálnom, mert azt gyülölöm. nem azt mondom, hogy olyan munkát akarok amiben nem kell dolgozni, csak azt, hogy nem szeretnék olyan munkát, amiben túl aktívnak kell lennem, mert az nekem nem megy. tehát pl fizikus kutatóként gondolom folyamatosan jelentkeznem kéne mindenféle dologra, proaktivnak lennem, és ezt nem szeretném. azt szeretném, hogy egy olyan papirom legyen amivel rendesen találok biztos munkát, és azt a munkát végezhetem nyugodtan otthon, vagy egy irodában ahol senki sem zavar és elég ülnöm és megcsinálnom a feladatomat, nincs fölösleges komplikáció meg meglepetés. aztán hazamehetek és a szabadidömben foglalkozhatok azzal amivel szeretnék háborítatlanul anélkül hogy aggódnom kéne hogy valamit kell csinálnom másnapra. na de a másik az az hogy ugye azt nem tudom hogy mégis mennyivel ér többet egy progterv diploma ahhoz hogy az ember elmehessen programozónak, mert sokan mondják, ahogy te is irtad hogy sokszor nem nézik hogy pontosan milyen diplomád van, a lényeg hogy azért valami reál legyen, és egy komoly szakról, aminek az elte fizika biztos megfelelne. tehát itt két legyet ütnék egy csapásra, tanulhatnám ami nagyon érdekel, és kapnék diplomát ahhoz hogy picit rátanulva programozónak mehessek. merthogy úgyhallottam a progterv után is kell rátanulni mert az csak szemléletmódot ad a sok matekkal meg miegymással, ami meg gondolom az informatikus fizikuson is megvan. szóval így picit érthetöbb talán a helyzet, tehát a kérdésem még mindig, hogy így melyik érné meg jobban vajon, megéri e bekockáztatni a fizikust, vagy biztonságosabb lenne progtervvel menni? (am nemigazán érdekel a programozás populárisabb része, tehát teljesen el lennék valami banki, tudományos vagy bármilyen unalmasabb rendszer programozásával, a lényeg hogy menjen az antiszoc életmódomhoz :P)
2012. febr. 5. 01:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!