Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Melyik lenne kézenfekvőbb...

Melyik lenne kézenfekvőbb szak számomra?

Figyelt kérdés

Jelenleg két évem van még az érettségiig, azonban már most töprengek rajta, mi bizonyulna jobbnak továbbtanulási téren, illetve a későbbi elhelyezkedésre s fizetésre is egyaránt ügyelve.

Egyetemre szeretnék menni, de főiskolákat is szemügyre vettem Buda(Pest) körzetében.

Bme-n gépész, esetleg járműmérnöki szak keltette fel az érdeklődésemet.

Jogon is gondolkodok, úgy vélem bőven 400pont felett kell teljesíteni. Később mennyire lehet vele elhelyezkedni, az mondhatni labilis.

Végső soron könyvelésen is vélekedek. Utóbbit főiskolán (PSZF) érdemesebb elvégezni!?

Mindenféleképpen nappali, államilag finanszírozott szakra kívánnék menni.

Milyen pontok kellenek ehhez a jelenlegi pontszámítás szerint?

Később, miképpen lehet elhelyezkedni az alábbi szakokkal, illetve milyen juttatásra lehet számítani? (tudom nem a juson van a legnagyobb hangsúly, de azért csak-csak megmozgatja az embert, valamint kíváncsi is vagyok rá)

Köszönöm a tippeket, tanácsokat ez ügyben!

2011. dec. 30. 09:37
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:

Na itt tájékozódhatsz:

[link]

Ha mérnökire mész, oda nem elegendő matek 3-as tudás.

Ahhoz, hogy a matematika, fizika középszintű érettségid megírd mindkettőt legalább 90%-osra, több kell.

És akkor ez még mindig csak 360 pont.

Ha van pl. nyelvvizsgád az 28 pont előny. Ha van OKJ-s szakképesítésed, az +24 pont.

De ha valamelyik tantárgyból (pl. matek, fizika, gépészeti alapismeretek, (ez mag van adva, hogy melyek a választhatóak)) emelt érettségit teszel, az +40 pont.

Habár ez könnyen lehet +50 pont is, ha jól vagyok tájékozódva az új felsőoktatási törvényről.

(Persze azt még előre nem tudni, hogy 2 év mulva még milyen változtatásokat hoznak.)

Tehát lényege az egésznek, hogy ha megcsinálod mindkettőből a 90%-ot, meg egyikből mondjuk emeltet, az 400 pont. Tehát ekkor nyugodt lehetsz.

A felvételi ponthatár olyan 370 szokott lenni.

2011. dec. 30. 14:29
 12/24 A kérdező kommentje:

Állítólag sok embert felvesznek, de ugyanígy szórnak is.

Egy emeltet vagy kettőt tennék le, nyelvvizsgát jövőre csinálom.

2011. dec. 30. 15:25
 13/24 A kérdező kommentje:
Ha matek mondjuk 70, fizika 70, más tárgyak magasabb szinten sikerülnek, és ugyanúgy összejön a 400 pont környéki érték, akkor is nyert ügye van az embernek. Bár később lehet több nehézségbe akad.
2011. dec. 30. 15:29
 14/24 anonim ***** válasza:

Csakhogy az érettségi százalékát (matek fizika) összeadják és megszorozzák kettővel.

Tehát összesen: (100+100)*2=400, ez a maximum pont, nincs más tantárgy.

A másik lehetőség mikor nem szorozzák 2-vel, csak összeadják, ez 200 pont.

A maradék 200 pedig a többi tantárgy.

De értelemszerűen a felvételi tantárgyak meg vannak határozva, tehát a gépészmérnöki karon kutyát sem érdekli, ha te mondjuk történelemből meg magyarból 5-ös voltál.

Matek, fizika, szakmai tárgyak. Ebből kell a maximumot kihozni.

De egyébként vannak ilyen pontszámító kalkulátorok, üsd be az eredményeidet, amit gondolsz, aztán majd kiszámolja neked a pontodat!

2011. dec. 30. 16:23
 15/24 anonim ***** válasza:

Én beütöttem, 312 pont lehet így a maximum, 70 fizika, 70 matekkal mégha minden másbol 5-ös is voltál, és 100% -ot teljesítettél a többiből.

Íme egy pontkalkulátor:

[link]

2011. dec. 30. 16:30
 16/24 A kérdező kommentje:
Én is kiszámoltam 4-5 érdemjegyekkel, bevittem egy hármast bizibe és 380 pont jött ki, ebbe nem volt nyelvvizsga.
2011. dec. 30. 16:46
 17/24 A kérdező kommentje:
Tévedtem, nyelvvizsga benne volt.
2011. dec. 30. 16:51
 18/24 anonim ***** válasza:

Még egyébként Miskolcon van állítólag jó mérnökképzés, ami még közel van Pesthez.

De majd még kialakul ám. A 3. 4. év majd jelentősen döntő szerepű lesz.

De nagyon helyes, hogy már most foglalkozol a jövőddel.

2011. dec. 30. 17:23
 19/24 A kérdező kommentje:
Idegesít, azért, hogy így pengeélen lennék, mert 400 pont körül akarnék összeszedni, mert azzal eléggé biztosra mehetek. Remélem összejönnek a dolgok.
2011. dec. 30. 18:29
 20/24 anonim ***** válasza:
Szerintem felvesznek matek-infóval is, nem kell annyira erőltetni a fizika érettségit, elég ha tudod, infot 1 év alatt meg lehet tanulni, vedd fel akár 11.ben és van 1 előrehozottad. Szerintem figyelembe véve az új felsőoktatási keretszámokat( jogász, gazdásági szakokon több mint 50%os állami hely csökkenés), mindenképpen a mérnöki vonalon gondolkodnék a helyedben, azon belül is BME, Miskolcot hanyagolnám..
2011. dec. 31. 13:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!