Csak én vélem úgy, hogy a mostani felsőoktatásban hallgatók eligénytelenedtek?
2001 és 2011 között egy felsőfokú szakképzést, valamint két diplomát (nem, nem büdös öndicséret) szereztem nappali tagozaton. 2012 januárjában (ha Isten is úgy akarja) kapom meg a harmadik egyetemi oklevelemet. Rengeteg olyan fiatallal találkoztam, akik 8-9 évvel fiatalabbak tőlem, de el nem bírom képzelni, hogy hogyan kerültek be a felsőoktatásba: zömük(!) nem tud helyesen írni, általános műveltségből elégtelenek, és ha viselkedésből, illemtanból vizsgáznának nálam, egyszerűen megbuktatnám őket.
Amikor én kezdtem, akkor is voltak buta csoporttársaim, de ki is peregtek egytől egyig. Úgy érzem, hogy a fiatalabbak közül sokan nem is rendelkeznek hivatástudattal, azt sem tudják, hogy minek tanulnak pontosan.
Egy médiatudományi tanszéken vagyok tanársegéd. 10 éve ugyanazokat a modulokat, amelyeket én viszek, tartalmasabban, magasabb követelményi szint mellett oktatták számomra. Én azt sem kérhetem, hogy kettőnél(!) több kötelező irodalmat adjak ki. A hallgatók ezeket sem olvassák el sokszor, csak az óráimon leadottakat mondják vissza (s csodálkoznak is, ha hármasnál nem kapnak jobbakat, ilyenkor én vagyok az "aljas").
Ti milyen véleménnyel vagytok erről?
tegnap 21:43-as, csak nem PPKE? Ha igen, akkor a tanár hibája, ha elenged olyat vizsgázni, aki nem járt be egész évben, mivel katalógust tarthatnak. (Persze, azt is ki lehet játszani, ha valaki nagyon akarja.)
Egyébként igaza van annak, aki szerint túl nagy a szakadék a középiskola és a felsőoktatás szintje között. Mi is felhördültünk néha még az elején, amire a tanárok válasza annyi volt, hogy de hát ez már egyetem. Ezt értjük is. Ettől függetlenül néha olyan érzés, mintha a kerti felfújható medencében lubickolás után bedobnának a Balatonba, hogy úszd át. És bár elsősorban én személy szerint a saját képességeimben keresem a hibát, ha nem felelek meg a követelményeknek, azért valahol benne van a dologban az is, hogy ha erre nem készítettek fel, akkor miért is menne elsőre?
Nem PPKE, ráadásul nem a tanár hibája hanem ilyen határozatot hozott a szenátus. Tehát gyakorlatilag minden tanárnak meg van tiltva az hogy zhztasson, vagy ha van zh akkor max megajánlott jegyért mehet. Aki nem írt az is mehet vizsgázni..... Egyébként ez is azért van mert gondolom a zh sok embernek nem sikerült az ezelőtti években.......
Amúgy tök mindegy melyik egyetem mert egyre több fősuliban, egyetemen vannak ilyen-olyan könnyítések. Kíváncsi vagyok hogy aki most végzett azok közül a 20 évvel ezelőtti rendszerben ki kapna diplomát?
Azt hogy nem járnak be csak az előadásra értettem, gyakra bejárnak de arra sem mindegyikre és csak kb midnen 3. 4. tanár tart katalógust viszont midnek is tartson, szerintem ha megvan a 30% hiányzás akkor sincs semmi. Úgyh ez már nevetséges.....
(mégegyszer írom, ez nálunk van így biztos vannak egyetemek ahol szintén ez megy, meg olyan is van még akik normálisan oktatnak nem ilyen diplomagyár mentalitással )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!