Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Miért kötelező a nyelvvizsga...

Miért kötelező a nyelvvizsga a diplomához?

Figyelt kérdés
Sosem értettem miért kell hozzá.Természetesen egy középfokú nyelvvizsgát nem nehéz letenni, de miért kötelező?Nem értem,ha az állam (elvileg) azt akarja hogy a szakemberek ne menjenek ki külföldre akkor miért taníttatja velük meg a nyelvet középszinten?Ezzel szinte kezükbe nyomja a repülőjegyet.Én sem tervezek itt maradni ,de ezen sokszor elgondolkodok.
2011. dec. 9. 18:56
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Értelmiségi alapműveltséghez hozzátartozik. Ugyanezért tanítanak pl. filozófiát olyan szakokon aminek semmi köze hozzá.
2011. dec. 9. 19:05
 2/10 anonim ***** válasza:
76%

Én meg leginkább azon csodálkozom, hogy - leendő - diplomás embereknek miért nem magától értetődő, miért nincs meg bennük arra az igény, hogy min. két !! nyelven szóba tudjanak állni a világgal. És itt aktív, használható nyelvtudásról beszélek, nem papírról.

Egyébként én nem tenném kötelezővé a diplomához a nyelvvizsgát. Döntsön a piaci kereslet. Szerencsére manapság már idegen nyelven is folynak az interjúk, így ha valaki piacon szerezte a papírt hamar kiderül.

2011. dec. 9. 19:05
 3/10 A kérdező kommentje:
Természetesen egy gazdasági szakember vagy akinek a munkájához szükséges a nyelvtudás , azoknál természetes hogy kell nyelvvizsga.De mondjuk egy tanárnál?!Vagy mondjuk egy szociológusnál , jogásznál?Semmi értelme.
2011. dec. 9. 19:13
 4/10 anonim ***** válasza:
82%

"És itt aktív, használható nyelvtudásról beszélek, nem papírról."

Ezt szerezd meg úgy, hogy nincs lehetőséged külföldre menni, nem mozogsz anyanyelvi környezetben egyáltalán, nincs lóvé esetleg magántanárra stb. Használható szinten szerintem egyedül szinte lehetetlen, hacsak nem mondjuk valamilyen nyelvi szakra mész, ahol nap mint nap használod. Aztán persze a családi háttértől is függ, hogy kit mennyire ösztönöznek a nyelvtanulásra. Valakinek 18 évesen már van 3 középfokúja és azon gondolkodik melyikből csináljon felsőt, más meg 10 év tanulás után is 5x megbukik. Szerintem az igény a legtöbbekben meg lenne, a feltételek viszont nem egyenlőek.

A kérdésre válaszolva, jó is meg nem is, hogy követelmény, de én inkább bizonyos szakokon tenném kötelezővé, ahol valóban szükséges.

2011. dec. 9. 19:32
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Mert minden egyetemet végzett embertől elvárható, hogy később fejlessze magát. És bizony a szakirodalom agy része nem magyar nyelvű.

Pl. az orvosokat is itt akarják tartani, mégis kell nekik nyelvvizsga. Azért, mert ahhoz, hogy fejlődjenek, muszáj cikkeket olvasniuk, tanfolyamokra menniük, amik magyar nyelven nem mindig elérhetők.

2011. dec. 9. 19:48
 6/10 A kérdező kommentje:
4. válaszoló egyet értek.Én is csak bizonyos szakokon tenném kötelezővé.
2011. dec. 9. 20:15
 7/10 anonim ***** válasza:
66%

Mint már elhangzott, alapműveltség....

Illetve nem hülyeség ez, mert tényleg manapság NAGYON SOK dolog van, amit nem lehet magyar nyelven elérni, főleg egyetemen.

Ezzel inkább "segítenek", mint hátráltatnak.

Persze bosszantó, hogy addig nincs diploma, amíg nincs nyelvvizsga, de ezzel is garantálják az egyes egyetemek, hogy a tanultakhoz bizonyos fokú nyelvismeret is társul.

2011. dec. 10. 01:18
 8/10 anonim ***** válasza:
81%

2. válaszoló - erről van szó!

Aki pedig azt írta, hogy képtelenség használható aktív nyelvtudást szerezni egyetemen, az vagy sosem járt oda, vagy leginkább a saját lustasága, érdektelensége miatt nem akar nyelvet tanulni. Az egyetem a legjobb környezet a használható nyelvtudás felszedésére, és itt nem a méregdrága magánsulikra gondolok, hanem a nemzetközi diákokra, illetve más, nyelveket már beszélő, azon a nyelven szívesen kommunikáló magyarokra gondolok.

Nem várom el, hogy mindenki egyetértsen ezzel, sőt. Döntsön a piac. De aztán ne tessék rinyálni, hogy nincs munkalehetőség, ha egy állásinterjún a nyelvtudás hiánya miatt bukik meg a delikvens.

A véleményem az, hogy minden magára valamit adó, ambiciózus ember az egyetemi évei alatt legalább egy idegennyelvet használható szinten igenis tanuljon meg.

2011. dec. 10. 02:10
 9/10 anonim ***** válasza:

tegnap 19:32-es vagyok

Persze, igazatok van, hogy fontos meg alapműveltség stb. én ezzel egyet is értek. Az utolsó érdekeset írt, bár hozzáteszem én csak főiskolát végeztem, de ott egyszer sem találkoztam idegennyelvet szívesen beszélő magyarokkal, sőt... Szerettem volna én is csere programban részt venni, tehát volt ambíció. Két lehetőségem volt. Az egyikhez már alapból elég penge nyelvtudás kellett, ez nekem akkoriban nem volt, a másiknál pedig a hallgatói önkormányzat részéről akkora beleszarást éreztem, hogy később le is mondtam róla. A középfokú nyelvvizsga szerintem nem egyenlő a használható nyelvtudással. Lehet használható nyelvtudást szerezni, senki nem állította, hogy nem, viszont önerőből, segítség nélkül hát... főleg 2-3 nyelvből. Hozzáteszem a "használhatón" van a hangsúly, amivel mondjuk boldogulsz külföldön. Ez kb. olyan, mint amikor magyaráznak az emberek, hogy így szereztek állást külföldön, nem is volt nehéz pedig nem is beszélték az adott nyelvet stb. de végül majdnem minden esetben kiderül, hogy volt egy közeli ismerős, esetleg egy rokon, barát, aki előre elintézte a szállást, a melót meg a többit.

Akik itt 2-3 nyelvet beszélnek folyékonyan, azok írják már meg a tapasztalataikat, hogy ezt miképpen sikerült összehozni, főleg ha ez külföldön eltöltött évek nélkül történt. Ez komolyan nagyon érdekelne.

2011. dec. 10. 09:18
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Itt sokan kevernek két dolgot: a nyelvtudsát és a nyelvvizsgát.

Ahhoz, hogy szakmai folyóiratokat elolvassak, vagy egy levelet megírjak, nyelvvizsga nem szükséges. Nem kell előtte bemutatnom a számítógépnek, vagy a folyóiratnak, hogy megírhassam, elolvashassam. Ahhoz a nyelvtudásom kell, vagy ha valamit nem értek, akkor internet, szótár.

A nyelvvizsga más. Egy intézményesített szo.patás egy pénzlehúzás. Én tudok angolul. Nem mondom, hogy kiemelkedően, de megétetem magam tudok írásban szóban kommunikálni. SOha nem volt olyan gondom, hogy nem értettek volna meg. Ellenben a nyelvvizsga az nem megy. És nekem is kellene a doplomához. A céghez ahová mennék nem lenne effektív elvárás a nyelvizsga, csak a nyelvutás, az pedig megvan...

Nővérem 5 évet élt amerikában perfektül beszél anholul, a cégnél tárgyalásokat, operatív intézkedéseket csinál angolul. És ne tudott letenni egy felsőfokú nyelvvizsgát.

Mert nem arra mennek rá hogy tudod-e a nyelvet, hanem szétszo.patják az agyad azzal, vajon tudod-e hogy minden esetben "x" előszót kell írnod, de ennek az egyszónak az esetében "y"-t... Igen ez tényleg nyelvtudás...........

Én sem támogatom, hogy kötelezően kelljen, majd ha a cégnél kell majd ők megkövetelik...

2011. dec. 10. 16:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!