Pedagógus vagyok (kezdő), és kikészítenek a gyerekek. Mit tegyek?
Olyan szemtelenek és tiszteletlenek!Amikor én suliba jártam akkor még a tanárok voltak fölényben ):
Most meg szinte nem engedik meg, h. "megbűntessem őket" ha rosszak voltak pl: h.beírást kapjanak, v fekete pontot.Szóval rossz volt és neki áll följebb.
Hú hát még sorolhatnám még milyen kiakasztó dolgok vannak...
Valamit kellene csinálni, mert itt nagyon nagy baj lesz, ha ezek a gyerekek felnőnek....
Nagyon durva!!!!
Próbálj meg pedagógustovábbképzést keresni, részben szakmait, hogy színes legyen a tanításod, részben mostmár vannak kifejezetten a tanórai magatartási problémákat kezelők is.
Szeresd a gyerekeket, ezt ők megérzik és viszont szeretnek.
Büntetni (fekete pont, rossz jegy)nem érdemes, nem nyerő.
Színes, változatos, szórakoztató órák, figyeld, hogy mikor fáradnak el, az alsósok 15-20 perc után, és akkor válts feladatot. Illetve már eleve úgy tervezd az órát, hogy 45 percben legalább 3, de inkább több mozzanat legyen, változatos technikákkal, mozgással, játékkal tarkítva. Mindig legyen feladatuk, olyan, ami kihívást jelent, nem túl könnyű, de azért megoldható. A gyorsaknak gondoskodj pluszfeladatról amíg a töbiek nem végeznek. (Ez rengeteg időt követel tőled, érdemes az anyagokat eltenni, gyűjteni.)
A hiperkinetikusokkal kell krétát hozatni, ablakot nyittatni, táblát törölteni.
A "rossz gyerek" csak csoportban rossz, beszélj vele négyszemközt, akkor aranyos, magyarázd el neki, hogy neked nagyon rossz, hogy az ő mondjuk beszólásai miatt nem tudod úgy tartani az órát, ahogy szeretnéd. Próbálj meg rájönni az okokra, a gyerek részéről csak pótcselekvés lehet, hogy mindenáron fel akarja hívni magára a figyelmet. Persze a családi problémákat (a legtöbb problémás gyerek egyszülős családból jön) nem tudod megoldani, de ha legalább tudsz róluk, már nem ellenfélként fogsz ránézni a gyerekre.
Legyen sok iskolán kívüli közös élményetek,(kirándulás, mozi, játék) hogy közel kerüljetek egymáshoz.
Humor, önkritika, nem kell mindent véresen komolyan venni. Amelyik gyerek szemtelen, annak esze is van, és arra lehet alapozni. Dicsérd őket, arra nagyon büszkék és szárnyakat ad. De ne úgy, hogy egymás ellen hangolod, összehasonlítod őket.
És ezek után ne hidd, hogy nekem nincsenek problémáim, osztálya válogatja, van amelyik csoport megszelídítéséhez hosszú idő kell.
Általános iskolában legyen nekik érdekes, amit mondasz.. Ha középiskolában tanítasz akkor fontos, h legyen meg a respected.. vagyis tiszteljenek. nem attól fognak tisztelni, hogy szórod a népet egyesekkel, feketepontokkal, stb, beírásokkal. Attól, hogy tanítasz. Tartsd meg úgy az óráidat, hogy nem jegyzetekből olvasol, hanem ELŐADSZ. csukott könyvvel.. lehet, hogy nehezebb, de mi pl ez alapján ítéltük meg a tanárokat(most érettségizek). Másrészt ne az alapján a könyv alapján mondd el az egészet, amiből hivatalosan tanítasz. Hiába mondod fejből azt látja a gyerek, h a tanár bemagolja az anyagot. mondd el egy másik könyvből, abban lesznek újdonságok pl.. ha valaki nem tud valamit órán annak nem egyest kell adni. Add meg neki a lehetőséget, h ne kapjon egyest. Például mondd azt neki, h gyűjtse össze Arany János összes olyan versének címét, mely 15 betűből áll. vagy valami ilyesmi. ezzel dolgoznia kell, lehet, hogy legközelebb órára is készül.. ha nem csinálja meg akkor mehet az egyes..
Aki rossz annak se kell azonnal beírást osztani.. először felállhat, aztán állhat 1lábon(közben jegyzetel - ha nem, akkor órai munka 1es pl) aztán ha még mindig rossz akkor mehet beírás.. de beírásokban se a szamárlétrát kell követni, (szaktanári, osztályfőnöki igazgatói tantestületi figyelmeztetés intés megrovás)mert így sokszor követhet el kihágást. Igazgatóival kell kezdeni aztán hátha lenyugszik..
Szóval ne legyél álagos tanár:D
szerintem..
Szerintem alsóban még nagyon kezelhetőek a gyermekek. Meg kell találni a hangot velük, s nem győznek a kedvedre tenni. Legfontosabb, hogy SZERESD ŐKET! A mai világban nagyon nagy szükségük van a szeretetre, türelemre. Légy következetes. Rengeteg színes ötlet/ program, csodákra képes. Az ő fejükkel kell gondolkodni, mi az, amit szívesen tennének, hallanának...
Ha úgy érzed elpattan a húr számolj el 10ig és a lehető legnyugodtabban, legkedvesebben, türelmesen válaszolj (szelíden, halk szavúan), meg fogsz lepődni mennyire engedelmesek és szeretni valóak a gyermekek!!!
KÍVÁNOM, HOGY RENGETEG ÖRÖMÖD LEGYEN EZEN A PÁLYÁN!!!
Szeretettel: Egy kezdő pedagógus
Na úgyebár az én osztályom az legszemtelenebb a sulimban, szégyen ez, nem is kicsit...Az egyik tanárt úgy kikészítette pár ember az osztályban, hogy a pszichiátriára kellett beköltöznie több mint három hónapig. Nagyon vigyázz mit csinálsz! Mert az illető túl kedves volt hozzánk mi pedig csak tönkretettük. A matek tanár tavaly ilyenkor már majdnem ott tartott mint a másik. A biosz tanár szétordibálja az órákat de a az osztályfőnök se másképp, komolyan engem is nagyon zavarnak az ilyen kis egoista, vad barmok. Főleg mindig mellém ültetnek egyet mert gondolom azt hiszik, hogy egy 5-ös magatartású diák mellett megváltozik, de ennek semmi értelme. De a töri tanár el bír velünk. Mert ő tud tanítani és fegyelmezni, az ő óráin senki nem szól egy szót se :). De leírom én a szüneteket, csak ezzel le ne bukjak xD. A fiúknak van labdájuk és azzal fociznak a tanteremben vagy a folyosón, van amikor egymás üvegeivel/táskájával/kajájával dobálóznak. Nállunk a "divat" hogy a lányok közül és a fiúk közül kifogunk valakit és azt piszkáljuk. A fiúk esete durvább akit kifognak azt padborogatás közepedte folytogatja az egyik gyerek, és mielőtt elfogná szaladgálnak a termben egy kicsit. Közben ezt le is videózzák és persze ez a Youtubon labdol. A fiúk eszköznek nézik a csajokat és szerintük egy lány bántásánál nincs jobb dolog. Engem is szekálnak egy icipici hibáért is hónapokig képesek b@szogatni. Mellesleg a fiú azt hiszik, hogy minden csaj egy kurv@, mindig mutogatják a szopi-szopit szóval érthetően írtam, remélem. Én utálom az osztályom, a sulim és mindent ami ezzel kapcsoltaok, utálok suliba menni, nem azért mert tanulni kell. hanem a folyamatos bántásokért. Ebben a világban már alig van olyan dolog aminek az ép eszű ember rülni tud. És nyugodjatok meg vannak kivételek itt vagyok és is, és még rajtam kívül az osztályomban 3-an vagyunk így ezzel...
14/L
Az előttem szólok nagyon sok jó tanácsot adtak adott szituációra. Viszont ahhoz, hogy minden nap lelkesen tudj dolgozni főként az elején az is kell, hogy te minden napjaidat "mosolyogva", harmonikusan zárd le. Ehhez feszültség levezetés szükséges pl.: kedvenc könyv olvasása, futás, úszás vagy csak 10 perc a forró zuhany alatt vagy egy beszélgetés egy barátoddal stb..
Bár könnyen beszélek, mert azokat a szitukat nem én élem át, de vannak fiatalabb testvéreim és rokonaim is.
Ahhoz, hogy a következő tanévet tiszta lappal tud kezdeni szerintem ezek kellenek:
A nyáron építs ki olyan tanácsadókkal kapcsolatot (akár intézményi kezdeményezéssel), akikkel az év folyamán szívesen együtt működsz és a szülők is együttműködnének velük. Mert azok a bizonyos hangadók = "rossz gyerekek" leggyakrabban a szülők problémáival vannak leterhelve és ezt ők ki akarják adni magukból valamilyen módon. Valószínű, hogy a legtöbb szülőnek és ezáltal gyerkőcnek is anyagi jellegű problémái vannak. Ehhez pénzügyi tanácsadóval kell nekik konzultálni. Pivátba ajánlhatok valakit...
A másik nagy okozati kör az egymással való kommunikáció vagy annak hiánya = a napi média "szabálás"; ez alatt értem a híradót, az erőszakos filmeket, "meséket" és a politikai színjátékot. Ezeket gyakran mintáknak veszik a gyerekek. Ez a sokkal nehezebb és rögösebb kör, mert ekkor a szülőkkel gyakrabban és mélyre hatóbban kell beszélni és segíteni. Melyből az következik, hogy mivel te a gyereknek a tanára vagy így egy bizonyos ideig te is a család részé leszel. Az által, hogy a gyerek 100 %-osan odafigyel, tisztel és hallgat rád ; a szülőknek pedig a barátja leszel. Sokszor pszichológusnak is be kell segíteni, mert vannak olyan esetek is, amelyben már te tehetetlen leszel. Melyet az iskola pszichológussal simán meg lehet oldani.
A másik oldalról megközelítve meg kéne az, hogy milyen szakos tanár vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!