Miért LEGYEK tanár? 17/F (Kifejtés lent. )
szia!
nézzük objektíven a szempontokat.
pro:
kellenek a tanárok, mivel kihalófélben lévő fajnak számítanak. a magyar az egyik szívem csücske :), és szerintem ennél a tantárgynál tényleg fontos a jó tanár. ha sikerül bejutnod egy jobb nagyvárosi/fővárosi gimibe, akkor biztos jó sorod lesz olyan szempontból, hogy a diákok egy része értékelni fogja a munkádat, esetleg ha faktot tartasz, akkor tiszta élvezet lesz az óra. persze ahhoz, hogy jó lehetőségeid legyenek, az egyetemen is jól kell teljesíteni, de gondolom ez nyilvánvaló. ha esetleg mégsem jön össze a gimis tanítás, még mindig adhatsz magánórákat, ha jó vagy, annak híre megy és lesznek bőven magántanítványaid. persze erre a legtöbb lehetőség a nagyvárosokban van.
kontra:
a fizetés siralmas, szinte biztos, hogy kell hozzá másodállást vállalnod, vagy magánórákat adnod, esetleg esti suliban tanítanod. ha nem vesznek fel "jobb helyekre", akkor nagyon gyorsan kiéghetsz. szabadidőd így nem nagyon lesz. de ha ezt szeretnéd csinálni, hajrá!
egy jó tanács: NE!!! menj ELTE magyarra. az összes ismerősöm, aki oda jár/járt, szidta, mint a bokrot. gáz. ellenben van ismerősöm a PTE-BTK-n, ő teljesen meg van elégedve vele, azt csak ajánlani tudom (bár azt nem írtad, hol laksz).
18/L
Fantasztikus perspektívák várnak, egyik magyartanár ismerősöm például borboltban eladó, a másik ingatlanközvetítőben dolgozik. Bár igaz, ismerek egy politikust is, aki a szórólapján így (külön írva) hirdette: "magyar tanári végzettséget szereztem", a vagyonbevallása viszont irigylésre méltó.
A lényeg, hogy tanári állás nincs, magyar szakosként pláne nincs. Eddig még csak a túlképzés volt a gond, azaz évről évre meghirdettek 1-3 állást megyénként, amikre volt kb. negyvenszeres túljelentkezés. De eljött az iskolabezárások , leépítések ideje, amikor nem hogy nem hirdetnek új állásokat, de elbocsátások jönnek. Kb. még 15 évig, amíg az iskolarendszer rázsugorodik a demográfiai hullámvölgyre. Szóval nem válogathatsz, hogy művészeti szakközépben tanítani; már azt is nagy mázlinak fogod tartani, ha két megyével odébb egy szakmunkásképző kollégiumába felvesznek nevelőtanárnak.
A másik, hogy férfiaknak főleg nem való a pálya, ha családot szeretnél. Én is tanár vagyok (F/42), ha 40 éves koromig nem gyűjtöttem volna össze némi pénzmagot (informatikatanár-rendszergazdaként,másodállásban), akkor most nem tudnám finanszírozni a család megélhetését. Feleségem jövedelme nulla (mínusz, a diákhitel miatt), februárban születik a második gyerek, onnantól 28eFt GYES, az se sok. Fizetésem januártól kb. nettó 125eFt lesz (családi adókedvezménnyel), vagy 130eFt (ha tényleg nem csökkentik). 130+28+30= nem egész 190eFt. 2010-ben egy négytagú családban a létminimum 228eFt, 2012-re korrigálva kb. 245-250eFt lesz. Szóval ha csak a fizetésem lenne, akkor családot csak nélkülözés árán tudtam volna vállalni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!