Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Miért kell ilyen szinten...

Miért kell ilyen szinten lebutítani az érettségiket mostanság?

Figyelt kérdés

Egyszerűen felháborítónak találom, hogy míg nekünk régebben igencsak meg kellett küzdeni egy érettségiért, most szinte tálcán kínálják azt a diákoknak. Itt van a mai angol érettségi: mindössze fél éve tanulok angolul heti kétszer másfél órában, de a középszintet 100%-ra írtam meg itthon brahiból (angoltanár barátnőm javította). Ha egy diáknak négy éve van megtanulni azt, amire nekem volt fél évem, akkor nem értem, miért nem kap mindenki ötöst?

A matekérettségi szintén: mi anno, még a kétszintű érettségi bevezetése előtt olyan logaritmusokat és térgeometriai feladatokat kaptunk, hogy ihaj... Most már egyismeretlenes egyenletekkel és általános iskolában tanult egyszerű geometriával is át lehet menni. Miért van ez az igazságtalanság?

2009. máj. 7. 17:16
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
44%

Teljesen igaza van a kérdezőnek. Nem tudom miért kell fújtatni. A legnagyobb senkik is be tudnak jutni a főiskolákra/egyetemekre. Sajnos akárki akármit mond, ez így van. És a matekérettségi igenis egy vicc, és szerintem olyan embernek, aki 60% alatt teljesít, nincs helye felsőoktatási intézményben, mert retardált. Bocsi, lehet lepontozni.

Én jövőre fogok érettségizni, és szeretnék tisztességes egyetemre tisztességes módom bekerülni, tehát tanulok, és nem flegmáskodom, meg nem sírok ezerrel, h "jaj a matek". Az utóbbi években egyre nagyobb divat utálni és lenézni a matekot (és minden természettudományokkal kapcsolatos tantárgyat), mert az agyatlan, de jó beszélőkével rendelkező nagyokosoknak számít a szava. Az ilyenek felfedezték, hogy tökéletesen meg tudnak élni nulla természettudományos ismeretekkel, ezért már szükség sem volt arra, hogy megerőltessék magukat. Aztán rájöttek arra is, hogy milyen menő dolog lenézni azokat, akik foglalkoznak a matekkal, netán energiát is fektetnek bele...

Az angol is egy vicc, igazad van, Kérdező.

És az, hogy évek kimaradása után meg tudtad írni a matekot 4-esre, most meg az angolt 100%-ra, mutatja, hogy nem vagy egy agyatlan senki, éppen ezért látod tisztán a helyzetet.

Akinek belegázoltam a törékeny kis önérzetébe, hááát... SORRY! Aki meg lepontoz, csak azért mert rávilágítottam a tényekre, legyen büszke, és menjen, okoskodjon szépen a magyarórán, és higgye azt, hogy tud valamit:)

2009. máj. 7. 19:32
 12/20 anonim ***** válasza:
100%
nem tudom,miért van,de én örülök,hogy most érettségizek
2009. máj. 7. 19:33
 13/20 anonim ***** válasza:

19:32-es:

„Az utóbbi években egyre nagyobb divat utálni és lenézni a matekot…

Aztán rájöttek arra is, hogy milyen menő dolog lenézni azokat, akik foglalkoznak a matekkal, netán energiát is fektetnek bele...

Aki meg lepontoz, csak azért mert rávilágítottam a tényekre, legyen büszke, és menjen, okoskodjon szépen a magyarórán, és higgye azt, hogy tud valamit.”

Már bocs, de te itt most miről beszélsz? Itt most nem a ki szereti jobban a matek-magyart dologról van szó. Hát rád pl rád férne a magyaróra, h "okosodj," és tudj szöveget értelmezni…

Arról nem is beszélve, ok h nagy matekos lehetsz, és nem szereted, ha ezért lefújjognak – stimmt-. De könyörgöm, akkor meg mit fikázod azokat, akik meg a magyart szeretik jobban? Ugyanazt teszed, mint azok, akik téged, v a matekot nézik le, csak te a magyarral. ppf. :D

2009. máj. 7. 21:32
 14/20 anonim ***** válasza:

Lebutítva? Nem tudom, inkább átalakítva lett minden. Apuék idejében nem kellett annyi tárgyat tanulni és nem is kellett annyi tárgyból érettségizni (talán csak magyar, szakmai, nyelv és matek?? nem tudom, bocsi). Ők is letették, mi is.. Ez így rendben is van.

Szerintem inkább a tanmenetekkel van probléma. Rengeteg mindent megkövetelnek, 9-től 12-ig csak magol az ember, mert azt hiszi akkor lesz jó érettségije. Nos nem, szerintem. Én tavaly érettségiztem és én is meglepődtem :) a matektól paráztam a legjobban, és simán megírtam 4-re :D és ez lett a legrosszabb :) azt hittem nagyon nagy fej vagyok, de főiskolán rájöttem, egy vizsgára többet kell tanulni és készülni, mint az egész érettségire :S Ez van.

De a tanmenethez, az egész középiskolához visszakanarodva az a baj, hogy míg apu kb 30 éve érettségizett én meg 1 éve, bármilyen pl. történelem témát feldob az ember, ő kapásból rávágja az évszámot, a személyeket, a helyszíneket, mindent és én meg kb semmit.. Ez a durva. Ők tanultak, mi magoltunk egyik napról a másikra.. mégis 5 lett a törim... Szerinted?

jah és ők nem nyelvvizsgáztak, de mégis el tud beszélgetni bárkivel, emellett sok olyan osztálytársam, évfolyamtársam van, aki akár 2 nyelvvizsgával rendelkezik, mégse ért szinte semmit..

Régen olyan személyeket tettek be az érettségibe, akit ismernek is a diákok.. csak ennyit zárásul.

Még annyi: ne háborogj, a középiskola rendszere van teljes egészében elrontva!

2009. máj. 7. 21:43
 15/20 anonim ***** válasza:

Nem nézem le a magyart, semmi bajom nincs vele, 4es vagyok belőle.

Én azokat nézem le, akik lenézik a természettudományokat, és ehhez nem szimplán jobban szeretik a magyart, hanem csak azt tartják a semminél többre, aztán az irodalom órákon mindig kiesnek a padból, mert nekik mindig hozzá kell szólni a témához... mindig okoskodni kell.

A matek érettségi (főleg az első része) olyan, mintha a magyar érettségin azt kérdeznék, h írt-e verseket Ady Endre. Tehát ha a magyar érettségi olyan szinten lenne, mint a matek, mindenki fel lenne háborodva. Én erről beszélek. Amúgy a magyar is le van butítva, de a matek még jobban, és nem tudom, hogy milyen alapon.

Amúgy a szövegértelmezéssel nem hiszem, hogy gondom lenne, egyszerűen szóba került a matek meg az angol érettségi, és kifejtettem a véleményem a témáról.

Amúgy én is szeretek olvasni, szeretek elmélyedni versekben, szeretek fogalmazni, írni, de ezt sz egészet tantárgyként néha baromira tudom utálni. Főleg akkor, amikor valaki többre tartja a természettudományoknál. Össze sem lehet hasonlítani a kettőt, mivel az irodalmat meg sem lehet objektívan ítélni.

2009. máj. 7. 21:47
 16/20 anonim ***** válasza:

Ok, így már minden tiszta. :)

Csak az utolsó mondatod elég félreértelmezhető volt( és meg kellet védenem a magyart xD). Tiszteletben kell tartani, ki mit szeret és főleg ha jó benne, és nem lenézni aki mással van így. Így korrekt. :)

2009. máj. 7. 22:17
 17/20 anonim ***** válasza:
67%

Ha mindenkit felvesznek egyetemre, akkor én miért fogok TESCO pénztárba kényszerülni???

Világ életemben éltanuló voltam, nulla tanulással. Legrosszabb átlagom a 12 év alatt 4.2 volt. Matekból mindig rossz voltam, az érettségim közepes lesz, ha jól számoltam. Egyáltalán nem vagyok szorgalmas, se mázlista,de ha valamit meg kellett tanulni, akkor megtanultam. (Elsősorban arra gondolok,ami az áhított szakomhoz kötődik.)

Az érettségim nem lett szuper jó, sőt meg merem kockáztatni, hogy ilyen rossz vizsgám még sosem volt, mert a legtöbb feladatot túlbonyolítottam (tantárgytól függetlenül). A középiskola, ahova járok nem mondható erősnek, legalábbis néhány tantárgyból nem érzem a tanáraimat felkészültnek. (Matek, közgáz) Ezzel szemben más tárgyaknál vért izzadt a többség a kettesért, az ötöst elérni viszont lehetetlen volt. (magyar, történelem)Szerettem volna ELTE-BTK-ra jelentkeztem. Akkor hogy is van ez,hogy mindenki bejut? (Nincs bennem támadó szándék, csak csalódott vagyok.)

2009. máj. 8. 11:15
 18/20 anonim ***** válasza:
38%

Mit kell nyafogni ezen?

Ahogyan az érettségi is könnyebb lett, a matematika oktatása is "lebutult"

(első válaszoló voltam)

UTÁLOM azokat az embereket akik az első benyomásra lenézik az embereket, mert például pontot tettek ki szóköz helyett, ez nem a helyesírási szintemet tükrözi, illetve a magyar nyelvtan tudásomat, hanem ez úgymond egyfajta "Msn nyelv"

szal abba lehet hagyni ezt....

2009. máj. 8. 12:38
 19/20 anonim ***** válasza:
amúgy meg nem is volt nehéz a kérdező által megírt érettségi.... első voltam
2009. máj. 8. 12:41
 20/20 anonim válasza:
Én úgy gondolom, hogy a mai világban már nem az a lényeg, hogy az érettségid meglesz-e vagy sem. Mivel mindenki megy továbbtanulni az érettségi letétele már alapnak számít és nem pedig hű de nagy teljesíthetetlen izének... Szerintem ez jól is van így, mert ha most ugyan olyan nehéz lenne elérni, mint ez előtt akkor valószínű nem itt tartanánk. Amúgy meg szerintem nem kell rosszindulatúnak lenni. Annyit mondanék még, hogy én németből csináltam előrehozott érettségit idén. A 3. hallásértés feladat olyan nehéz volt, hogy mindenkinek kettéállt a füle tőle. Örülök ha meg lesz legalább 3 pontom a 9-ből. Ezzel nagyon sokan vannak így. Amikor készültem az érettségire megcsináltam a korábbi érettségi feladatokat és egyikben sem volt ilyen hallásértés feladat. Mindet első hallásra kitöltöttem. Ez ahhoz képest kitolás... A mai világban meg már teljesen mindegy, hogy diplomás vagy-e vagy sem, mert úgyis jön egy jobb, szebb, vagy valakinek az ismerőse, aki kitúr az állásodból. Szóval engem nem zavar, ha a piacon osztogatják az érettségit sem. :)
2009. máj. 12. 14:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!