A mai világban érdemes tanári pályára lépni?
Biológia-kémia szakos tanárban gondolkozok.
Kb mennyit keresnék?
10 év egyetemi diploma (mert lehetne főiskolai is) nettó 120.000 Ft per hó. Ebből sosem veszel sem lakást, sem házat, de még csak nem is bérelsz. Vagy ha van lakásod / házad, ebből még csak fel sem újítod, ha néhány év múlva szükséges...
Hogy érdemes-e tanárnak lenni? Attól függ, mit várunk tőle.
Ha azt ÉRDEMES csinálni, amiből megélünk, akkor nyilván nem.
Ha azt ÉRDEMES csinálni, amire való vagy, és épp erre vagy való, szereted a gyerekeket, és tudsz nekik valamit adni, akkor érdemes. DE: akkor kell valami más, amiből pénz van... Biznisz, vagyon, másik jól fizető munka vagy valami.
Érdemes, mert a gyerekek fontosak. Ha senki nem vállalja a tanári munkát, vagyis senki olyan, akinek tényleg a gyerekek a fontosak, aki kíséri, támogatja őket a fejlődésükben, az életükben, az érdeklődésükben, abban, hogy megtalálják a tehetségeiket, és éljenek vele, akkor mi lesz a gyerekekkel..?
Ugyanakkor az is a felelősségünk, hogy gondoskodjunk magunkról és a családunkról, vagyis ISZONYÚAN fontos, hogy megkeressük azt a pénzt, amit ki akarunk adni. Nyomorogva tanítani nem szabad, meg kell oldani, hogy meglegyen a megfelelő bevétel is.
Ezt kell kitalálni, ez talán nehezebb is, mint elvégezni a biosz-kémiát...
Hány éves vagy? Mikor aktuális a felvételi?
Mi jön még szóba?
Egy kezdő általános iskolai tanár nem keresi meg a 100 ezret havonta, gondolj bele a rezsi kb 60 ezer, megélni nem lehet belőle. A biológia-kémia jó párosítás, csak egy a gond vele,hogy ezek mind kis óraszámban tanított tantárgyak, nem lesz meg vele a megfelelő óraszámod, emellé még valami kell.
Arról,hogy mindenki kiskutyája vagy, lenéznek, dögre tanulod magad, pláne ilyen szakkal, és dögre is dolgozod magad nem beszélek.
17éves vagyok, szóval még van ez az év meg még 1.
Nyelvvizsgám alakuló félben, de ebben a tanévben meglesz.
Ezen kívül még az orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus szakban gondolkoztam.
inkább menj gyógyszerésznek ha tetszik a biológia és a kémia. Hiszen beteg emberek mindig lesznek meg hát a gyógyszeripar jól fizet.
Persze ez csak egy tipp.
Nos, mire te tanár lennél talán javul egy csöppet a tanárok megbecsülése és keresete itthon.
Erre persze nem szabad számítani vagy építeni.
Annyit tennék hozzá az egészhez, főleg ha most a 17 éves önmagammal beszélnék, hogy..
A pénz nem minden.. Gondold át..
Tök jó, hogy egy neves cégnél dolgozom 23 évesen és kezdő informatikusként is kétszer annyit kerestem, mint a kezdő tanár ismerőseim és fele annyit nem tanultam hozzá, mint ők.. viszont..
A tudomány és a tudás átadása két nagy szerelmem és üres szarnak érzem az életem, mert a munkámból az ég világon semmi elégedettség érzés nem jön.
Ha visszamehetnék az időben, akkor lerúgnám a gyerekkori önmagam tökeit és elküldeném a francba orvosira vagy biológia tanárira.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!