Ha szerintem dyscalculiám van, és most lesz egy héten belül az érettségi, mit tehetek?
Figyelt kérdés
Írtam egy nehéz osztályozóvizsgát a 4.év anyagából, gondolom nem kell magyarázni. Megbuktam rajta !!!! 1 pontom lett a 40ből, pedig éjt nappallá téve tanultam rá!! tanár leszarja nem akar segíteni. Ha megcsináltatom a papírt és időben eljuttatom oda, ahova kell, eltekinthetnek a tortúrától? (októberi érettségi matekból, pótvizsga, stb)2009. ápr. 25. 15:53
1/22 anonim válasza:
Erre sajnos már korábban kellett volna gondolnod azaz gondoskodnod:S a diszkalkulia diagnosztizálása nem egyik napról a másikra megy. először készítettnek veled sok-sok tesztet, amit szakemberek ellenőriznek. utána összehívnak egy konzíliumot, ami gyógypedagógusokból, pszichológusokból, nevelési tanácsadókból áll, és ők döntik el, hogy te diszkalkuliás vagy-e avagy sem. és az erről adott papírt, szakvéleményt még az iskoládban is el kell fogadtatni, kérvényezni kell az érettségi alóli felmentést. annyit azonban megsúgok, hogy a valódi diszkalkulia igen ritka jelenség, jóval ritkább, mint a diszlexia/diszgráfia. nem lehetlen átmenned az érettségin. röhejesen egyszerű feladatokat adnak, amiket a sárga függvénytáblázat segítségével akkor is meg tudsz oldani, még akkor is ha soha az életben nem találkoztál az adott feladattípussal. ugyanis le vannak benne vezetve igen részeletesen a megoldási sémák. plusz vihetsz számológépet is magaddal.
2/22 anonim válasza:
A diszkalkulia (egyébként így írjuk) már jóval korábban fel kellett volna, hogy merüljön. Aki ebben a "betegségben" szenved, annak már az általános iskolában hasonló zavarai támadnak. Most, így, két hét alatt nem tudsz vele mit kezdeni, de ha komolyan gondolod, akkor érdemes elmenni egy pszichológushoz és megbeszélni vele, hogy mi a probléma. Ha ugyanis valóban ebben a tünetegyüttesben szenvedsz, akkor a májusi érettségitől függetlenül szükséged lesz arra, hogy igazolni tudd - akár úgy, hogy az októberi érettségi időszakban ezzel kéred a felmentésedet (de inkább ne legyen rá szükség), akár úgy, hogy a későbbiekben, továbbtanulás vagy munka során ezzel igazolod, hogy nem a lustaság miatt nem vállalsz számítási jellegű feladatokat.
3/22 anonim válasza:
Azért előfordul.Hogy jutottál el idáig így? Papír nélkül? Kegyelemből átengedtek? Nevelési tanácsadóba menj be!
4/22 anonim válasza:
Tudod egyáltalán, mi az igazi diszkalkulia? az ember képtelen megérteni a mennyiségek, számok fogalmát. nem érti, miért több a 1000 mint a 10, és sokszor azt sem érti, mi az a hossz vagy tömeg. nekem van diszkalkuliás ismerősöm. nem logikus neki, pl az sem, hogy ha ő vesz egy doboz cigit, és 5000-rel fizet, akkor miért annyit kap vissza, amennyit. a valódi diszkalkulia ilyen. te nem hinném, hogy az vagy, az már az iskolaérettség vizsgálatnál felmerült volna az óvodapedagógus szemében. összeadni, kivonni, szorozni-osztani tudsz? ha igen, akkor el kell hogy keserítselek, de nem vagy diszkalkuliás, így papírt sem kapsz. te simán segg vagy matekból (bocs) meg lusta, mert nem gyakoroltál.
5/22 A kérdező kommentje:
tudom, hogy már elcsúsztam, ha nyáron sikerül emgcsináltatni, akkor megúszom az augusztusi pótvizsgát matekból?
2009. ápr. 25. 17:12
6/22 anonim válasza:
Nekem gyanús ez nekem.. Inkább tanuld meg rendesen az anyagot ahelyett hogy ilyeneken töröd a fejed.
7/22 anonim válasza:
Nekem gyanús ez. Nem tudom minek írtam oda újra a "nekem" szót.:D
Előző voltam.
8/22 anonim válasza:
a diszkalkulia mostanában divatos betegség, mintahogy a diszgráfia, diszlexia is. Könnyen rábizonyitják valakire, hogy valami komolyabb betegsége van, közben csak egy kicsit gyengébb képességűbb az átlagnál. Szerintem van esélyed egy ilyen papirra.
9/22 A kérdező kommentje:
szerintem is, pont ezért gondoltam, amúgy alsóban már az osztásnál leakadtam, külön napokat szenvedtem mire megértettem az óra mutatóit, illetve a törtekkel is problémáim voltak. Nem vagyok gyépés, nem is látszik rajtam, de a matek sosem volt az erősségem. Viszont pl művészeti iskolába járok, jól rajzolok, és zenéltem. Most írtunk egy osztályozó vizsgát, lehet, hogy sokan fel fognak ismerni, kapaszkodjatok meg: 1 pontos lett a 40-ből, úgy, hogy 3 napig tanultam rá... nem azon buktam el, hogy nem tudtam behelyettesíteni a képletet, a képlet megvolt, de nem voltam benne biztos, hogy szorzás, osztás, gyök, vagy négyzet, illetve nem tudtam, hogy a képletben mi mínusz, mi plusz, mi átfogó, mi befogó.Segg vagyok matekból. De a mai napig nem tudnék papíron osztani! Tizedestörteset meg összeadni, kivonni sem, osztani főleg. Szorozni meg végképp nem!
2009. ápr. 25. 21:59
10/22 A kérdező kommentje:
bocs, most nézem, hogy az osztályozó is benne van a kérdésben...
2009. ápr. 25. 22:07
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!