Ha költségesre vettek fel, de halmozottan hátrányos vagyok és messze is lakom az egyetemtől van esélyem kollégiumot kapni?
Nem nagyon, mert oda általában az államilag finanszírozottakat veszik fel.Egy próbát megér, de ne legyenek illúzióid sajnos:o(((
Mit jelent nálad, hogy halmozottan hátrányos?
A kollégiumokban általában 3dolog az amivel csoportosítanak , szóval a szociális helyzet, a távolság és a pont amit elértél.
Halmozottan hátrányos a legsúlyosabb , a legrosszabb szociális helyzetben lévők...
Kérdező, tudom, hogy mi alapján szelektálnak a koliban öt évig kolis voltam, de köszi, hogy leírtad.
Ettől függetlenül továbbra is azt mondom, hogy az államilag finanszírozottakat szoktál felvenni a koliba, nagyon ritka, hogy el költségtérítéses bekerül, ők általában albérletben vannak.
Öt év alatt én négy ilyen emberrel találkoztam a kolinkba, de ők is protekciósok voltak.
Az, hogy mit jelent a halmozottan hátrányos tudom, de köszi.
A kérdésem arra irányult, hogy ez nálad miben mutatkozik meg?
Ja értem, ... édesanyukám meghalt és apu csak 8általánost végzett ...kapom a rendszeres gyermekvédelmi támogatást
van jegyzői igazolásom arról, hogy az vagyok
Oké szóval kapod az árvaellátást, az oké.
Az nem befolyásoló tényező az egyetemeken és főiskolákon, hogy édesapádnak 8 általánosa van.
Figyelj, menj be beiratkozáskor a TO-ra vidd be a jegyzői igazolást, plusz édesapád kereseti igazolását, ha a családban az egy főre jutó jövedelem eléri a 60.000Ft-ot akkor nem tudják ez figyelembe venni.
Pl: ha édesapád havi 150-et keres és ketten vagytok akkor ezt nem veszik alapul, de pl ha van ég öt tesód akkor igen, mert akkor kb 20.000Ft az egy főre jutó jövedelem.
Ha pl abba a házba a nagyid is be van jelentve akkor hiába nő egy fővel a létszám, az ő nyugdíját is beleszámolják.
Ez az egyetemeken teljesen másképpen alakul.
De az 100% hogy a 8 általános végzettség az nem hátrányos helyzet az egyetemeken ahogy sajnos az árvaellátás sem.
Akkor van némi esélyed bejutni, ha nagyon alacsony lenne az egy főre jutó jövedelem a családba de akkor is dékáni vagy rektori/ sulifüggő/ méltányosságot kell kérvényezned.
Sajnos nem nagyon szokták elfogadni, ha nem jutottál be államilag finanszírozottra.
Nézd egy próbát megér, add be papírokat és a kérvényt, de érdemes egy albérlettel és egy magasabb összegű diákhitel igényléssel készülni.
Igen sajnos tudom, hogy kevés a diákhitel összege.:o(((
Figyelj, ha az első évet kibírod, és veszett jó lesz az átlagod átjelentkezhetsz államira jövőre, minden suliban más ennek a feltétele kérdezz utána.
Figyelj suli mellett keress a diákszövetkezeteknél munkát és az hoz némi plusz pénzt.
Az első éved kemény lesz, de ha tényleg a legjobbak közé kerülsz akkor a második év már könnyebb.
ha valaki halmozottan hátrányos akkor a családban az egyfőre jutó összeg a 40ezer , szóval nem éri el a 60at, de amúgy ha jegyzői igazolásom van arról, hogy halmozottan vagyok az, akkor biztosan az vagyok, mert én megis kaptam rá a plusz pontot és már vagy 8éve ezért harcolunk , szóval nem is ezzel van a baj, hanem csak azt nem tudom, h ez mennyire számít, úgyértem, h mondjuk nem lett olyan kevés pontom sem
és mostmegnéztem az SZTE honlapját és az volt, hogy amit néznek az a szociális helyzet, és a pont , amennyim van ...mindenhez rendelnek valami pontot , a koli felvételiben és az alapján dől el, hát lehet majd felhívom őket
(1) Kollégiumi elhelyezésben - mint természetbeni juttatásban - részesíthető:
a) Szegedi Tudományegyetemen államilag finanszírozott első alapképzésben, első kiegészítő alapképzésben, első akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésben nappali tagozaton tanulmányokat folytató magyar állampol-gárságú hallgatók,
b) az állami ösztöndíjban részesülő, doktori képzésben részt vevő nappali ta-gozatos hallgatók,
c) valamint a külön jogszabály vagy nemzetközi megállapodás alapján a(z) SZTE-n az a) és b) bekezdésben említett hallgatókkal azonos elbírálás alá eső külföldi állampolgárságú hallgatók [A/1, A/2, A/3, A/4, B), C), E) kategóriák].
A hallgató a számított finanszírozott hallgatói létszámba való beszámítás időtartamában részesülhet kollégiumi ellátásban. Ettől eltérni az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat egyetértésével lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!