Igazgatásszervező/nemzetközi igazgatási szakkal nemcsak a közszolgálati szerveknél, hanem más cégeknél, vállalatoknál (pl. idegenforgalomban) is tudok majd vezetőként dolgozni?
Látom, nagyon behülyítenek mindenkit ezzel a nemzetközi igazgatás szakkal...semmit sem ér! Lebutított jogi kar gyakorlatilag. Közgazdász sem vagy, jogász sem vagy, akkor mégis mit mondasz el egy interjún, mi vag?! Hát, ez az...
Kedves kérdező, szerintem te elég nagy felhőkön jársz, ugyanis attól, hogy egyetemet végzel, még nem leszel vezető. Értem én, hogy a Felvin ezt írják le, meg a főiskolák, egyetemek ezzel reklámozzák magukat, de szerinted mindenki, aki idáig ott tanult, azért nem lett vezető, mert csak elvégezte és nincs hozzá elég talpraesettsége/érzéke/szaktudása?! Óriási tévedésben vagy, ha azt gondolod, hogy kapcsolatok nélkül majd kiesve az egyetemről (még summa cum laude eredménnyel is) egyből vezetői pozíciókat kapsz. Szerintem örülhetsz, ha majd titkárnőnek vagy valami végrehajtási feladatokat megoldó embernek felvesznek egy irodába (nem azért, mert hülye vagy, hanem mert ez a valóság). Főleg egy BA diplomával...
Ha már az idegenforgalomnál tartunk: Biztos nem tudsz róla, de akkor elárulom, hogy egy szállodában kb. a londíneren és a takarítónőn kívül mindenkinek szakirányú (turizmus) diplomája van, más típusú diplomákat max a back office-ba fogadnak el, de azok is szakirányúak (HR, pénzügyes). Tehát, ahhoz, hogy te napi 12 órában foglalkozz a vendégek hisztijeivel, pénzzel számolj el és mindenhez vágj jó arcot úgy, hogy napi szinten kb. 456456756 ember táncol az idegeiden, még ahhoz is turizmus diploma kell. A turisztikai szféra eleve telített, így is túl sok ember tanul ott, mint amennyire szükség lenne, és azok között is kemény rosta van, ha az idegenforgalomban akarnak elhelyezkedni. Ráadásul, alap esetben, hogy ott fellépj a ranglétrán kapcsolatok nélkül, egy középvezetői státuszhoz is óriási mázli és több év munka szükséges, méghozzá egy helyen maradva. A vezérigazgatói státuszra gondolsz? Ahhoz minimum 15 évet számolj...
Ha nincsenek kapcsolataid, és szeretnél vezető lenni, akkor ahhoz nagyon sok év tapasztalata kell, mert sajnos, akármilyen szakra mész, úgyis az életben tanulod meg a szakmád csínját -bínját. Nem derül ki, mihez értesz igazán, csak azt, hogy főnök akarsz lenni. Nem ellentmondásos ez szerinted? :)))) Na, ez az. Először találd meg azt, amihez értesz, aztán dolgozz érte évekig. Utána már csak a szerencséden és rajtad múlik, vezető leszel-e. Egyébként nehogy azt hidd, akkora menő dolog vezetőnek lenni. Felelősséget kell vállalnod mindenért, a te neved szerepel mindenhol, és bizony, minden munkahelyen vannak esetek, amikor bizony egy alattad lévő ember miatt szívsz és neked kell magyarázkodni. Ez nem a szép kosztümökről meg a csinos nyakkendőről szól.
Egy utolsó gondolat: ezekkel a szakokkal még a közszférában sem lennél vezető...max. valami irodista.
Jaj, bocsi, nem írtam le fentebb, hogy a példa (az idegesítő vendégek, a pénzelszámolás, stb.) a turizmust érintve az a szállodai recepciós...
Egyébként csak egy kérdés: hogy gondoltál a turizmusban való munkára (főleg vezetőként), ha egy üzleti tervet nem tudsz elkészíteni (nem közgazdászként)? A fenti szakok még véletlenül sem érintik a turizmus területét...
Köszönöm a hozzászólásokat.
Azért nem vezérigazgató szeretnék lenni. :) De ha ELVILEG a közigazgatási szakokkal egy önkormányzat ügyeit tudom intézni, akkor egy cég már csak nem okoz gondot...
Közigazgatási szak meg régen is volt, nem tömegképzésben. (Nem úgy, mint a nemzetk. tanulmányok, amit állítólag tényleg lebutítottak a közgáz alapú képzésről.)
Közgáz képzésekre meg azért nem jelentkeztem, mert nem vagyok nagy matek-arc, bár ahányan manapság elvégzik... Kötve hiszem, hogy mindenki az lenne. De középszinten 5-öst írtam, ami tudom, nem nagy kunszt, de azt azért jelzi, hogy nem vagyok reménytelen eset. A közigazgatási szakon is van közgáz, államháztartástan, számvitel, gazdasági közigazgatás, stb. Ha egy ország életében zajló folyamatokat átlátom, akkor miért ne érthetnék egy cég ügyeihez? Vagy menjek bölcsésznek, akiket szintén lebecsülnek?
Tudom, hogy nagyon fontosak a kapcsolatok. Csak arra lettem volna kíváncsi, hogyha esetleg vmi összejönne, akkor megállnám-e a helyem.
Ejj, drága, elég rosszul látod a dolgokat...
Teljesen más intézni egy vállalkozás ügyeit, mint egy önkormányzatét...szerintem pont fordítva van. Egy önkorinál pl. úgyis küldenek központi levelet változtatásokról, stb., de vállalkozóként neked kell figyelni mindent... Még egyszer mondom, sajnos, ezekkel a szakokkal,BA diplomásként, sajnos, nem állnád meg a helyed semmilyen vezetői pozícióban. Kimondottan vezetőnek vezetés és szervezés MA-n tanulhatsz ahol a korábbi ismereteidet rázzák gatyába és általános vezetői ismeretekkel ruháznak fel.
BA diploma = alapszint
MA diploma = esély arra, hogy előrébblépj
Az utolsó válaszolónak csak annyit szeretnék mondani, hogy OKKAL mondom ezt ezekről a szakokról, ugyanis magam is nemzetközi kapcsolatok szakon szereztem diplomát. 2 idegen nyelven beszélek felsőfokon, mégis, csak egy teljesen középszerű irodai munkát sikerült csak találnom, mivel nincs PROTEKCIÓM és KAPCSOLATAIM. Én tudom, milyen érzés az, amikor túlképzett/alulképzett/nem megfelelő szakiránya van válaszokat kapja az ember! Köztársasági ösztöndíjas voltam, erasmusos voltam. Ezek szerint te is úgy gondolod, hogy nem vagyok magasan kvalifikált.
A külföldi képzéssel kapcsolatban meg csak annyit, hogy a bolognai rendszer ellenére azért nem veszik semmibe külföldön a magyar diplomát, mivel majdnem mindenhol a következő a sorrend:
BA (1st cycle degree)---> innen mehetsz: professional MA 1 év
MA (2nd cycle degree)---> professional MA 2 év
illetve, van még az osztatlan képzés. A 2 éves MA-val és az osztatlannal mehetsz utána doktorira.
Ezért számukra nem egészen átlátható, mit is takar egy magyar mesterképzés, mivel nálunk minden szak bele lett erőltetve egy kaptafára a rendszerbe, ráadásul, nem kompatibilisen és hibásan.
Ott nem számít, hogy ELTE, vagy BCE, ezek csak itthon vannak túllihegve. A kedves válaszolónak még annyit, hogy ha már ennyire EU és Brüsszel az irány, akkor láthatja, hogy az EU munkahelyi portálokon rendszeresen fel vannak tüntetve azok az MA-intézmények, amelyek egyből belépőt adnak a lehetőségekhez.
Hazánkban pl. ilyen a CEU.
Az a képzés, ami viszont az üzleti világba ad garantált belépőt, az az MBA, azonban itthon sok helyen elég bénán oktatják, pl. magyarul, és angol nyelv csak kurzus szintjén merül fel az oktatásban.
Azért elég szép lobbibeszédet írtál az álmokról. Lehet álmodozni, de a valóság az, amit fentebb leírtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!