Miért vesz fel egyre több iskola valamilyen vallást?
És azt is furcsállom hogy kötelezővé akarják tenni a hittant.(fidesz)
Etikett óra bőven elegendő lenne mindenre, a vallással csak megint JÓL megbonyolítják az egészet. És ettől nem lesz szegényebb a kultúránk, irodalom és történelem órán tanulunk éppen annyi vallással kapcsolatos dolgot amennyi kell. És aki komolyabban akar foglalkozni a vallással/hittannal jelenleg is megteheti, NEM ÉRTEM miért kell kötelező órák közé tenni 1-2 iskolának.
Igen eldönheted mit akartam én rád sózni???
A kérdezőnek írtam, hogy nem lenne baja senkinek belőle.
És aztán mindenki maga dönti el merre lép tovább.
Nekem jó volt, hogy nem erőltették de tudtam róla.És nem egy tanórányi anyagot.Így könnyen eldönhettem (21 éves koromra-mire többféle gondolatot végigvittem)hogy szerintem mi a JÓ nekem. :)
"A kérdezőnek írtam, hogy nem lenne baja senkinek belőle."
Abból se, ha nem jár hittanra. Ez a tipikus hozzáállás más fórumokon is: ó, miért ne lenne hittan, nem árt az senkinek, miért ne legyen feszület a falon, nem zavar az senkit... Tisztára mint a farkas meg a malackás mese, engedd be a farkacskámat, engedd be a lábacskámat..
"Nekem jó volt, hogy nem erőltették de tudtam róla."
Most sincs semmi eltitkolva, a gyerekeim állami suliba járnak, van kétféle választható hittan. Aki akar, megy. Épp az a kérdező baja, hogy erőltetnék a hittant.
"És nem egy tanórányi anyagot.Így könnyen eldönhettem (21 éves koromra-mire többféle gondolatot végigvittem)hogy szerintem mi a JÓ nekem. :)"
Most te miről beszélsz? Hittanról, vagy általános vallásismeretről, ami bemutatja az összes vallást?
Mert ez utóbbi ellen nem lenne kifogásom, hozzá tartozik az általános műveltséghez - bár fontosabb lenne előbb a biológiát életszerűbben oktatni, hogy a tinik ne kérdezzenek itt baromságokat, továbbá gazdasági ismereteket, hogy ne vegyél fel kölcsönt a csak egy kicsi hiányzik pénzintézettől többszázszázalékos kamatra.
"És azt is furcsállom hogy kötelezővé akarják tenni a hittant.(fidesz)"
Írod te. És mi a valóság?
"Nem támogatta az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottsága hétfőn annak a jobbikos indítványnak a tárgysorozatba vételét, amely azt kezdeményezte: a kormány 2011. május 1-jéig terjesszen be a parlamentnek határozati javaslatot a hittan és az erkölcstan tantárgyak állami és önkormányzati iskolákban kötelező tanóraként történő bevezetéséről."
Ne hazudozz, nem jó szokás.
Hú de ráérsz itt vitatkozni.
Hogy miről beszélek?Pont ezért írtam általánosságban.Hogy a hozzád hasonlók ne kössenek belém.De úgy látszik neked mindegy ;)
Ráérek, baj? :-)
Amúgy épp az általános megfogalmazással van baj: baromira nem mindegy, hogy hittant vagy vallásismeretet emleget valaki. Két különböző dolog. Az egyik erőszakos nyomulás annak, aki nem kér belőle, a másik egy teljesen korrekt oktatás.
huh nekem ált suliba muszáj volt hittanra járni (a nagymamám eléggé vallásos)
és az én szemszögemből így telt egy hittanóra
Bejön a tanár
-Na sziasztok gyerekek, milyen volt a mai napotok
-Jó
-Rendben, nah akkor mai tananyagunk a blablablablablabla.......
Közben a gondolataim:
<Azta, mekkora repedés van az osztályterem falán, vajon abba bele fér egy pók,(5 perc)
Huh a másik falon két svábbogár mászik fel egymás mellet, mintha versenyeznének. A bal oldali bogárnak szurkolok, de rohadjon meg a jobb oldali megint visszaelőzte (15 perc)
Itt egy picit figyelek a tanárra hogy azért képben legyek egy kicsit az anyaggal (2 percnél nem bírom tovább)
Most megint a gondolataim:
Mivel foglaljam le magamat az óra többi részében. Megvan, elkezdek zeneritmusokat utánozni úgy hogy az ujjamat kopogtatom a padon, közben a fejemben dúdolom a zenét. (10 perc, mert már fájt az ujjam)
Huh, tényleg, ma péntek van, estére a Petihez átviszem a számítógépemet, összekötjük őket és játszani fogunk. De mivel játszunk? Counter: Strike, Unreal Tournament, Serious Sam, Swat4? Megpróbálom rávenni a Counter: Strike-ra. Nah akkor most a fejemben végigmegyek az összes pályán és kitalálom hogy mi lesz a taktikám. (15 perc)
Csöngetnek.
Úgy futottam ki az osztályteremből hogy még a port is felvertem magam után csak hogy elszabaduljak onnan. Nem arról van szó hogy nem tisztelem a tanárt, de komolyan mondom hogy akkor inkább tanulok matekot (amit nagyon utálok, és nem megy valami jól). Egyszerűen nem tudom elviselni ha más ilyen vallásos ember rám erőlteti a képzeletbeli barátait. Engem nem érdekel milyen vallású egy ember, nem is cseszegetem érte ha más vallásos, de engem hagyjanak békén az ilyenekkel, és ne akarjanak megtéríteni.
Most is kell járnom hittanra, mert öreganyám addig cseszegetett hogy bérmálkozzak, amíg be nem adtam a derekam. De ez a felnőtt hittan kb 2,5-3 óráig tart és nagyon ki tudok készülni a végére, mintha egy agymosott zombiként jönnék ki onnan.
A korombeli emberek (19 év körül) kb nincs 10%-a aki vallásos lenne az én környezetemben, és nem hinném hogy ez az ország más területein is másként lenne. Tehát ezt rá akarják erőltetni a diákokra. Örülök hogy most fogok érettségizni, és felsőfokúba menni úgy látszik sikerül megúszni ezeket az órákat.
Egy középiskolai tanárom mondta még:
Én nem vagyok vallásos, és nektek sem ajánlom hogy azok legyetek, mert a vallás megfélemlít. Általánosságban az összes vallás úgy működik: ha rosszat cselekedsz akkor a pokolra jutsz. Legyetek becsületes, és tisztelettudó emberek, és élvezzétek ki az élet minden pillanatát, minden apró örömöt, de ne legyen istenetek akitől rettegnetek kell, mert nem mész el vasárnap hajnali 6-kor a templomba.
és milyen igaza van
Nekem ezek a szavak a vallásaim amit a tanárom mondott.
Én csak azt nem értem, neked miért kötelező olyan iskolába járni. Ha nem tetszik, át lehet menni más iskolába.
Egyébként meg nem az iskolák "vesznek fel" vallást, hanem az egyház veszi át a működtetésüket, vagy támogatja őket.
ezt rewmélem azért te is érzed, hogy ez egy igen gáz benyőgés, hogy miért nem megy át más iskolába - csomó esetben ez egyszerűen nem megoldható, mert nem úgy van, mint Budapesten, hbogy van csomó iskola, és válogathatsz, mert ha 3 kerülettel arébb jársz, akkor is a tömegközlekedéssel simán be tud járni meg vissza. Csomóhelyen nincsen ilyen választási lehetőség.
A mésik meg, hogx miért neki kéne átmennie, még ha tudna is, amikor úgy ment abba az iskolába, hogy ott nincs kötelező hittan? Ha akart volna hittanra járni, akkor vagy eleve egyházi iskolába megy jár vasárnapi iskolába.
Ha ez most komoly, hogy elkezdjük nyomatni az iskolában a hittant, akkor én is szeretnék eljárni minden vasárnap a templomba előadást tartani a mise alatt az egybegyűlteknek, hogy természettudományosan és történelmi szempontból lemezzük már ki egy kissé azt a Bibliát meg az egyházpolitikát, hogy hogyis vannak ezek, és mennyire állják meg a helyüket az ott leírtak...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!