Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Ha bevezetik a tandíjat, az a...

Ha bevezetik a tandíjat, az a mostani hallgatókra is vonatkozni fog, vagy csak az újakra?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy még csak beszélnek róla, de annyi szemétséget csináltak már, hogy szinte biztosra veszem, hogy a tandíjat sem ússzuk meg... Szerintetek nézzek külföldi egyetemet vagy még megszerezhetem itthon a diplomámat?
2011. ápr. 8. 13:02
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Miért, a külföldi egyetemeken nincs tandíj? Pláne, hogy te más állam polgára vagy?
2011. ápr. 8. 13:06
 2/13 anonim ***** válasza:
28%

Nem tudom miért ennyire felháborító a tandíj kérdése. Minden épeszű országban tandíjat kell fizetni a felsőoktatásban, csak x dolgokért jár mentesség, vagy ösztöndíj, és akkor nem kell fizetni. A mi csóró vacak országunkban meg mindenkinek minden alanyi jogon és ingyen járjon. Csoda-e hogy itt tartunk???

Egyébként biztos vagyok benne, hogy visszamenőleg nem változtatnak rajta. és abban is, hogy külföldön is fizetned kellene.

2011. ápr. 8. 13:12
 3/13 anonim ***** válasza:
64%
Azt a különbséget ne felejtsétek el, hogy külföldön a fizetések is jóval magasabbak, amiből a kedves szülők ki tudják fizetni a tandíjat. Magyarországon sajnos nagyon kevés szülő tudná kifizetni.
2011. ápr. 8. 13:25
 4/13 anonim ***** válasza:
74%
Egyszer már meg lett szavazva, hogy ne legyen, nem? És egyébként tényleg nagyon kevesen tudnának egyetemre járni, ha bevezetnék. Tönkremennének az egyetemek.
2011. ápr. 8. 13:32
 5/13 A kérdező kommentje:
az elsővel közölném, hogy bár külföldön is sok helyen van tandíj (EU-n belül), a legtöbb helyen a magyar tandíj töredéke. Németországban pl a szakomon fizetendő magyar tandíj 40%-a.
2011. ápr. 8. 13:44
 6/13 anonim ***** válasza:

Nem is volt szó tandíjról, már nem azért. Pont a fidesz szavazta le, mikor az mszp be akarta vezetni.

Az olyan szakokon akarják csökkenteni az állami támogatott helyeket, ahol túlképzés van.

Meg azt akarják, hogy ami költséges, arról levenni vmi támogatást, és így drágább lenne.

2011. ápr. 8. 13:55
 7/13 anonim ***** válasza:
40%

Tönkremennének az egyetemek?

Ugyan mitől? Így is minden szakra legalább kétszeres túljelentkezés van, a diplomások nagy része meg munkanélküli, vagy más területen helyezkedik el, vagy külföldre megy, kivéve a mérnököket, stb.

Az egyetem minden hallgatótól pénzt kapna, és hidd el, ugyanúgy telített lenne minden szak, csak nem lenne négyszeres túljelentkezés... akkor mégis mitől mennének tönkre az egyetemek?

Végre beállna az egyensúly, és nem diplomagyárként tudatosulna a felsőoktatás.

2011. ápr. 8. 14:12
 8/13 anonim ***** válasza:
74%

14:12

...hanem átváltozna teljesen pénz központúvá, így a tehetséges szegények esélytelenek. Én se járnék egyetemre, ha fizetnem kéne, mert nem lenne miből, mégis az éltanulók közé tartozok.

Inkább a felvételi követelményeken kéne szigorítani, visszavezetni azt, hogy felvételi dolgozatot is kell írni. Lehet így se jutottam volna be, de az esélyem meg lett volna rá még akkor is, ha szegény vagyok.

2011. ápr. 8. 17:16
 9/13 anonim ***** válasza:
23%

"akkor is, ha szegény vagyok."

Annyira azért nem lehetsz szegény, ha ki tudod fizetni a járulékos költségeket.

Még úgy is nehéz lehet, ha minden cociális humbug ösztöndíjat megpályázol.

2011. ápr. 8. 17:20
 10/13 anonim ***** válasza:
74%

17:20

Minden költségemet az ösztöndíjamból fizetek. A szüleimre nem számíthatok.

2011. ápr. 8. 17:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!