Mi a véleményetek a BKF gazdálkodás és menedzsment szakáról? Főleg oda járók véleménye érdekelne, hogy olyan e mint amilyennek képzelte, de ha hallottatok csak róla valamit az is jöhet.
Szia!
Én mások iskolába járok, de erre a szakra. Ugyan még csak elsőéves vagyok, úgyhogy a tárgyaink nagy része megegyzik a többi szakon tanuló hallgatókkal. Végülis én úgy kötöttem itt ki, hogy a marketing túl gyakorlatias volt számomra, a turizmus-vendéglátás és a nemzetközi gazdálkodáshoz két nyelvvizsga kellett és a pénzügy-számvitel pedig tőlem messze áll, szerintem nem igazán fiús téma. :)
Aztán jobban utánaolvasta,m inkább a vezetésre, a vezetőképzésre helyezik elméletben a hangsúlyt. Igazából tavaly ilyenkor még sokkal kevesebb információ állt a rendelkezésemre, de a szakirányos tárgyak, mint a vállalati gazdaságtan, vállalati erőforrásgazdálkodás, vezetés-szervezés sokkal érdekesebbek számomra, mint az unalmas marketing előadások, pénzügytan előadások.
Próbálj keresni közös oldalt, vagy közös mailt, ahova küldözgetik a tananyagot lapozz bele és gondold át: érdekel ez engem? :)
Egyébként még egy jó tanács: látogasd meg az egyetem néhány óráját akkor, mikor nincs nyílt nap és meglátod, hogy megjátszák-e magukat. :) természetesen csak az előadások látogatása nyitott, a gyakorlatoké sajnos nem, de ígyis meglátod az előadók hozzáállását, véleményét, habitusát, stb. :) Szóval ha a környéken laksz és van ismerősöd, aki elakaluzol az egyetemen és segít kiválasztani az órákat, máris nyert ügyed van. :) Ha lehet, 1. éves tárgyakat válassz, és ne tölteléktárgyakat (kötelezően választott és szabadon választott), hanem mondjuk törzstárgyakat, amik számolósak, vagy eléggé elméleti jellegűek, ezzel mérd le, hogy tényleg érdekel-e.
A szaktárgyak előrekerüléséig rengeteged időd van még! Mivel igazából csak az 5. és 6. félév lesz amin már szinte csak szaktárgyaid lesznek, addig csomó óra összevontan van, bár nálunk a 3. félévből van szakirányválasztás, de nem ritka az sem, hoyg valaki szakirányválasztás előtt szakot vált, úgyhogy nincs veszve semmi, ha "rossz helyre felvételizel". :D
Remélem, hasznos infot adtam!
Megsúgok neked valamit a matekról: igazából szerintem semmi köze nincs a középiskolás matekhoz. :) Tehát nehogy azt hidd, hogy olyan dolgokat számoltok, mint középsuliban (gazdaságmatematika 1 és 2 tárgyakból). Mivel mondjuk van olyan szak, ahova felvételi követelmény a matek (pénzügy és számvitel tavaly ilyen volt) úgy gondolom oda nem tudnál bekerülni, de ahova más a követelmény, oda be tudsz, ha írsz másik 2 jó érettségit, duplázol és van nyelvvizsgád.
Ilyeneket tanultunk matekból, hogy mi a függvények határértéke (ha ábrázolod, akkor a végtelenben merre felé tart például), akkor a függvények inverzét, a többváltozós függvények szélső értékét (kb. 1 sornyi hosszú x-et és y-t tartalmazó függvény mikor van a legmagasabbon és a legalacsonyabbon), akkor a függvények alatti terület, két egymást metsző függvény közötti terület adott intervallumban (integrálás), illetve tanultunk deriválni és teljeskörű függvényelemzést (nem olyan, mint a középiskolás, olyanokat vesztek, hogy hol van szakadási helye a függvénynek, készítetek megoldótáblázatot, hogy hol növekszik, hol csökken, deriváltakkal számoltok, stb.) A matek 2 az nálunk gyötrelmesen nehéz, mert se az előadás nem jó, se a gyakorlat, viszont nagyon megkövetelik. Ebből a tárgyból mátrixokat veszünk, ilyen kis dobozkák, amikkel műveleteket végzünk.
Egyébként nem hiszem, hogy félni kellene kitudja mennyire a matektól, szinte mindenki elmegy matektanárhoz és legalább egy kettesre összehozza, ha ez a célod, ne ez tartson vissza!
Mindemellett ismerek olyanokat, akik szintén jól tanultak középsuliban, ötösek voltak matekból, erre az első zh-ja egyes lett, úgyhogy nem feltétlen annak a függvénye, hogy mit teljesítettél középsuliba.
Egyébként ha érdekel, keresd meg Denkinger-Gyurkó. Analízis példatár c. könyvét, pdf-ként szerintem tuti fent van a neten és lapozz bele, nálunk ez volt az 1. féléves tananyag példatára. :/
Ha lenne még kérdésed, írj nyugodtan! :)
Érdemes amúgy arról az oldalról is megközelíteni azt, hogy milyen egy szak, hogy milyen választható szakirányok vannak a szakon belül. A BKF-en gazdálkodás és menedzsment szakon az alábbi szakirányokra lehet szakosodni nappali tagozaton: E-business, kis- és középvállalkozások, logisztika, reklám és PR, üzleti újságírás. Ahogy láthatod ezek a szakirányok a gazdasági élet lényeges területeit felölelik.
Amúgy a matek-kérdéshez kapcsolódóan: tekintve, hogy ez közgazdász képzés, így természetes, hogy van matek, meg "számolós" és gazdasági tárgyak, a BKF szakán ilyenekre számíthatsz: gazdasági matek (2 féléves tárgy), mikro és makroökonómia, statisztika, vállalatgazdaságtan, számvitel (2 féléves) stb.
Én a BGE-PSZK-ra járom távoktatásra erre a szakra.
Néhány megjegyzés:
- a gazdasági matematika 1-2 tárgy a képzés központi része. Szórótárgy, sokan buknak belőle, és természetesen tárgyak épülnek rá, hogy sokan csússzanak és így többet fizessenek
- a Gazdasági matematika anyag ott kezdődik, ahol a középiskolai matek végetért. Az oktatók feltételezik hogy mindenki vágja az érettségire szükséges matek tananyagot, ezt veszik alapul
- gazdasági matematikát egyformán kérik számon a gazdálkodás-menedzsment és a pénzügy-számvitel, valamint a nappalis és a távoktatásos hallgatókon
-tehát csak akkor vágjon bele valaki, ha úgy érzi hogy ő keni vágja a középiskolás matek tananyagot, egyébként pénzkidobás (210E egy félév)
- hiába vannak jó, értelmes és izgalmas tárgyak(pl:vállalkozásgazdaságtan), ha a matek nem fog menni, az egész képzésnek lőttek
- ha mégis úgydöntesz hogy mész, magántanárnál jó egy évvel a tanévkezdés előtt kezd el átnézni a matekot, hogy menjen mire elindul az oktatás
- Mellesleg a BGE-PSZKnál szervezetlenebb, elhanyagoltabb felsőotatási intézményt én még nem láttam Magyaroroszágon, senkinek sem javaslom
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!