Szerintetek mikor törlik el végre a pluszpontokat a felsőoktatási felvételinél?
Szerintetek mikor fogják végre eltörölni a pluszpontokat a felsőoktatási felvételinél?
Semmi értelme az egésznek. Olyan dolgokra adnak pontot, aminek semmi köze nincsen az egyetemi felvételihez.
Rengeteg oda nem való idióta kerül be a felőoktatásba csak azért mert diszgráfiás meg diszlexiás magyarul nem tud írni-olvasni (legalábbis papíron) vagy épp számolni ezért fel van mentve. Rengeteg pluszpont jár azért mert valakinek az anyja-apja csak 8 általánost végzett. Ettől miért különb az a gyerek akinek az apja esetleg egy szakiskoláig eljutott? Vagy épp leérettségizett?
Az egyetemre tudás kell, és ezek a plusz pontok mögött NINCS semmilyen tudás, sőt épp ellenkezőleg: képességek hiánya van! Aki nem tud számolni-írni olvasni az pluszpontokkal bekerülhet egy mérnöki képzésre! Ez nem abszurd?!
A nyelvvizsgáért is miért jár pont? Miért kell előnyben részesíteni egy nyelvvizsgás embert egy nem nyelvvizsgázottnál? Mondhatnánk azért mert ő azért tett is valamit. Igaza is van, ellenben neki az előnye majd abból származik hogy a diplomájához már megvan a nyelvvizsgája és nem kell küzdenie vele. Akinek meg nincs annak a felsőoktatásban kell még pluszban letennie.
Rengeteg olyan ember kerül be a felsőoktatásba akinek semmi keresnivalója ott. Csak mert rengeteg pluszpontot sikerlt összekaparnia...
"Szerintem azt is megkellene valtoztatni, hogy tobben hozzaferhessenek azokhoz a munkakhoz, amit jelenleg sok helyen csak diakoknak van fenntartva (pl cimkezes, callcenteres munka stb.)"
Mondjuk ezt nem értem hogy jön a kérdéshez, de nosza:
Én 7 éve vagyok a diákmunkában, de egyetlen alkalommal nem találkoztam olyna munkával ami csak diákoknak volt fenntartva.
A címkézés callcenter és egyéb munkák sem diákoknak vannak fenntartva hanem épp ellenkezőleg: EZek a munkák minden szakképzettség nélkül elvégezhetőek, ezért a munkáltatók többnyire nem állandós teljes munkaidős embert vesznek fel, hanem diákokt, ugyanis a diák után nem kell járulékot fizetnie, és a diáknak könnyedén mondhatja azt, hogy bocsika holnap mégsem kell jönnöd dolgozni. Egy állandósnak ezt nem mondhatja mert fzetnie kell utána.
Tehát ezek nem diáknak fenntartott munkák hanem a munkáltatóknak olcsóbb és egyszerűbb dikkal megcsináltatni ezeket a munkákat.
Amúgy meg ne sajnáld a diákoktól azt a kevés csurran-cseppen munkát, sok diáknak sok múlik rajta, hidd el.
Köszönöm szépen, hogy felvilágosítottál, de el kell hogy keserítselek: Ezzel eddig is tökéletesen tisztában voltam.
De míg most felvesznek 220 embert, akinek a fele totál idióta, alig ment át az érettségin, csak nagy nehezen összeküszködött 220 pontot és felvették a legutolsó helyen megjelölt helyére. Így meglepő módon ki is fog hullani.
Viszont ha csak 110 embert vesznek fel, akik mondjuk elérték a 300-350 pontot, akkor azok valószínűleg értelmesebbek, mint a 220 pontosak. Így közülük kevesebb ember is fog kihullani.
Nem tudom mi nem érthető.
Ha megnézed, azokon a szakokon, ahol már eleve magas a ponthatár, sokkal kisebb a szórás. Mert már a felvételi is egy szűrő.
Ahová meg 200 ponttal be lehet jutni, ott a 80% kihullik.
De minek csesszük el a pénzt az olyan emberekre, akik úgy is kibuknak?
Ne haragudj, ha ennyire érted, hogy kikéred magadnak, akkor nem értem miért mondasz hülyeségeket. A magas keretszám betöltését és a magas minimum ponthatárt egyzserre nem tudod produkálni...
"Nem tudom mi nem érthető. "
Lényegében az hogy ez nem igaz.
Nem egy embert ismerek, aki az enyémnél magasabb pontszámmal vettek fel, mégis kihullott.
Nem feltétlenül van összefüggés a felvételi pontszám és aközött, hogy el tudja-e végezni az egyetemet...
A miért pazaroljuk olyanra a pénzt aki kihullik-ra egy viszontkérdés:
Miért pazaroljuk az állam pénzét diplomás munkanélküli andragógusokra, bölcsészekre, médiatudományok ""professzoraira"" csak azért mert most épp az a divat?
"Miért pazaroljuk az állam pénzét diplomás munkanélküli andragógusokra, bölcsészekre, médiatudományok ""professzoraira"" csak azért mert most épp az a divat?"
Ez jó kérdés. De mintha én is épp erre utaltam volna pár hozzászólással ezelőtt.
Hogy le kellene csökkenteni a keretszámot bizonyos szakokon....
A másik pedig:
Egy szóval sem mondtam, hogy a maradnia kell a magas keretszámnak, és mellette kell növelni a minimum ponthatárt.
Nekem az a meglátásom, hogy tökre mindegy, hogy 500 embert veszünk fel, amiből csak 50 végez, vagy eleve csak 70-et veszünk fel, és abból végez 50.
Viszont anyagi szempontból sokkal jobb lenne a második verzió.
Értem én, hogy hiány van mérnökökből. De attól még hiába veszünk fel 500 olyan féleszűt, aki csak azért megy oda, mert máshova nem jutott be és úgy is kibukik.
Lehet, hogy nincs mindig egyenes arány a pontszám és aközött, hogy bent marad-e vagy sem.
De honnan tudod, hogy egy olyan ember, aki mondjuk csak a plusz 40 halmozottan hátrányos helyzetért járó ponttal jutott be, nem teljesít-e majd sokkal jobban, mint akinek ilyen pluszpontok nélkül volt meg a pontszám?...
Nem egy olyanról hallottam már, hogy vkinek a pluszpontok nélkül esélye sem lett volna bekerülni, aztán meg simán elvégezte a szakot.
"Viszont anyagi szempontból sokkal jobb lenne a második verzió. "
Ebben igazad van. Csak itt jön be az amit én mondtam: Adott esetben mondjuk én kimaradtam volna az egyetemről, szemben azzal, aki nálam magasabb pontú volt. Közben mint mondtam a nálam magasabb ponttal rendelkező emberek közül több is kihullott, míg én már a diplomámnál tartok...
Nagyon kicsit függ csak az egyetem elvégzése a felvételi pontoktól... (És talán itt jön be a kérdésem is: lehet nekem van 300 pontom minden disz-disz-gyes-béna-stb pluszpont nélkül, míg ottvan egy 350 pontos 3 disz-es gyesen lévő szerencsétlen aki soha nem fogja elvégezni.)
Gondolom ezért magasabb a keretszám emrt több emberből nagyobb esély van arra hogy több végzi el...
"De honnan tudod, hogy egy olyan ember, aki mondjuk csak a plusz 40 halmozottan hátrányos helyzetért járó ponttal jutott be, nem teljesít-e majd sokkal jobban, mint akinek ilyen pluszpontok nélkül volt meg a pontszám?... "
Ezt nem tudom sehonnan. Ellenben ha ilyen okos és ügyes hogy jól elvégzi az egyetemet, akkor érettségin és 11-12.-ben miért nem tud olyan eredményt produkálni, hogy felvegyék a 40 plusz nélkül is?
Alapból miért jár 40 pont azért mert valaki "halmozottan hátrányos helyzetű" ???
Halmozottan hátrányos helyzetben nem tud tanulni?
Részben én is azt kritizálom mint egy másik válaszoló, hogy rengeteg olyan bekerül, aki pluszpontot szed össze, és közben nincs mögötte tudás.
Miért nem lehet csak a tudásra pontt adni...?
Aki meg papíron nem tud írni-olvasni-számolni semmi keresnivalója egy egyetemen.
"Adott esetben mondjuk én kimaradtam volna az egyetemről, szemben azzal, aki nálam magasabb pontú volt."
Akkor összeszedted volna magad, újraérettségiztél volna a felvételi tárgyakból vagy tettél volna nyelvvizsgát/emelt szintűt, és következő évben több pontot kapartál volna össze.
Én legalábbis pont ezt tettem volna, ha nem vesznek fel arra a helyre, ahová menni szerettem volna.
"ottvan egy 350 pontos 3 disz-es gyesen lévő szerencsétlen aki soha nem fogja elvégezni."
Nyilvánvaló, hogy aki diszkalkuliás, az nem fog matek, fizika vagy épp mérnök szakra menni. Hanem mondjuk elmegy vmi humán vagy nyelvi irányba.
Ha meg vki diszlexiás, attól még lehet egy zseniális tehetség matekból.
"Ellenben ha ilyen okos és ügyes hogy jól elvégzi az egyetemet, akkor érettségin és 11-12.-ben miért nem tud olyan eredményt produkálni, hogy felvegyék a 40 plusz nélkül is? "
És te miért nem tudnál annyi pontot összeszedni (ha olyan okos és ügyes vagy), hogy akkor is felvegyenek, ha 300-350 a minimum ponthatár??
"Halmozottan hátrányos helyzetben nem tud tanulni? "
Halmozottan hátrányos helyzetben esetleg nincs pénze arra, hogy magántanárhoz járjon. Vagy épp az anyja nem tud vele leülni tanulni, mert nincsenek meg hozzá a képességei.
Aki alapból szar helyzetben van, az csak akkor tud kitörni, ha adsz neki egy esélyt. Ha azt a kis hátrányt, amibe kerül, vmi mással leküzdöd.
Szóval nem értem a logikád. Egyik helyen azt mondod, hogy a pont nem minden, és te érdemes vagy a bekerülésre akkor is, ha nem tudsz összeszedni 300-350 pontot.
De a másik ember, aki csak pluszponttal éri el a ponthatárt, az ne kerülhessen be, mert hülye.
Bocs, de itt vmi nagy ellentmondást érzek.
Én nem vagyok hátrányos helyzetű. A pluszpontjaimat nyelvvizsgával és emelt szintű érettségivel szereztem.
Ráadásul nem is olyan helyre mentem, ahol 250 a ponthatár.
De tudod mit? Baromira örülök neki, hogy nem vagyok rászorulva azokra a tetves pluszpontokra.
Nem vagyok há' istennek hátrányos helyzetű, nem vagyok látás vagy hallássérült, nem vagyok diszes.
Inkább teperek egy picit jobban, minthogy ilyen bajom legyen.
Örülök, hogy a szüleimnek volt lehetősége arra, hogy kifizesse a magántanárt és a nyelvvizsgákat. És annak is örülök, hogy édesapám el tudta magyarázni a fizikát, mert nem csak 8 általánosa van.
Ezeknek az embereknek lehet, hogy pont az a +25 pont jelenti a kitörés lehetőségét.
Ha neked azzal adtak egy lehetőséget, hogy felvettek az egyetemre elég kevés pontszámmal, akkor ő hagy kapjon már egy lehetőséget, hogy bizonyíthasson.
Attól, hogy vki nem tud mondjuk helyesen írni, mert diszlexiás, lehet ő lesz a következő évtized legnagyobb matekzsenije.
"Tehát ezek nem diáknak fenntartott munkák hanem a munkáltatóknak olcsóbb és egyszerűbb dikkal megcsináltatni ezeket a munkákat."
Es szerintem ezt a lehetoseget megkellene adni azoknak is akik nem diakok. Nem azert, mert sajnalom toluk a penzt, hanem mert ismerek tobb olyan esetet, ahol diakok direkt elhalasztottak a diplomazast ( vagy felveteliztek uj szakokra, csak hogy diakok maradjanak) mert utana mar nem maradhattak ott dolgozni, mivel nem eri meg a munkaadonak. De igazad van, nem a kerdeshez tartozik. A pontokkal meg erettsegikkel ugyis lesznek fejlemenyek az elkovetkezo par evben, remelem jo iranyban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!