Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Miért nem tanítanak az iskolák...

Miért nem tanítanak az iskolákban csillagászatot?

Figyelt kérdés

Annyi felesleges dolgot elmondanak az iskolában, akkor miért ne lehetne valami olyat is tanítani, ami ugyanúgy fölösleges, de legalább egy kicsit érdekelné a tanulókat? (Sőt, saját példámból kiindulva imádnák az egészet.) Ehelyett van biokémia amit még csak fel sem fog az ember; van kémia, aminek úgyszintén nem az értelmes és hasznos gyakorlati részét próbálják a gyerekkel bemagoltatni (persze a protonleadás törvényeit meg a Markovnyikov-szabályt tudni kell, bármik is legyenek ezek); illetve van fizika, ahol pedig a lehető legérdektelenebb és legfelhasználhatatlanabb információkat tudhatjuk meg, mint például mi a különbség a matematikai és a fizikai inga közt. Ha pedig már feljött a szó a matekról, legyen elég annyi, hogy szerintem az általános iskolai matektudás bőven elég az életben való eligazodáshoz, akit meg annyira érdekel a téma, az úgyis belemélyed a saját szórakoztatására. Tudom, hogy az iskolarendszer konkrétan le se 52@RJ@ hogy a tanulót mennyire érdekli a tananyag, vagy egyáltalán mennyire fogja fel, vagy tovább megyek, mennyire nem veszi hasznát soha az életben, de ez érdekes.

Na bocs, ez az utolsó jópár sok csak kijött, de így tudom csak szemléltetni ezt. Meg persze marha vagyok hogy gimnáziumba jelentkeztem, de szakközépből aligha vennének majd fel egyetemre, nyelvszakra semmiképp sem legalábbis.

2011. febr. 14. 20:56
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

"Vannak célirányos középiskolák. Tagozatnak hívják. Nálunk is volt pl. humán tagozat. De van ahol van biosz-kémia, vagy éppen nyelves osztály."

Pontosan itt a baj. Én infó tagozatra járok. Ez annyit takar, hogy heti, nem csalás, nem ámítás, 3, azaz HÁROM darab óra van ebből a tárgyból, ami önmagában a röhej és a szánalom közti vékony határon mozog. Ahhoz képest a bioszt pont ugyanolyan szinten próbálják tanítani nekünk, mint a rendes tagozatosokat, sőt, amikor kíváncsiságból egyikük belepillantott a füzetembe (általában leírom amit kell), csak lesett maga elé hogy az mégis mi a lófene volna. Igaz, kémiánk már nincs, földrajzunk úgyszintén, fizikánk is csak idén utoljára (amiből úgy egyébként ugyanannyi óránk van mint abból, aminek hivatalosan mi a tagozatára járunk).

Amúgy hogy őszinte legyek, azért annyira nem bánom hogy ilyen kevés óránk van infóból, mivel én semmit nem akarok vele kezdeni, a tanárunk zseniálisan tetűlassú és minket hülyegyerekként kezelő módszere miatt pedig már teljes mértékben rühellem magát az órát, de attól még érdekességképp, gondoltam, megemlítem.

"Vagy ugye mikor az okosak összeöntik a hipót a sósavval."

Na igen, éppen ez volt számomra a fordulópont. Én ezt ugyan tudtam magamtól is, de örültem volna ha legalább egyszer elhangzik kémiaórán.

Nem kellett örülnöm, mert egyszer nem hallottam ezt a mondatot. Ezóta tartom marhaságnak és feleslegesnek minden természettudománynak a 85%-át, amit iskolában elmondanak: a lexikai, egyébként hasznosíthatatlan tudást darálják mint a hülyegyerek, az ilyen, szó szerint életmentő infókról meg hajlamosak megfeledkezni a tanárok.

(A végén még megváltoztatjátok a véleményem és rájövök arra, amit eddig is tudtam: nem feltétlen a tárgyakkal van a baj, hanem a tanárokkal?...)

2011. febr. 14. 22:00
 12/18 anonim ***** válasza:

A végén írtad le a kulcsmondatatot. Vannak jó tanárok, és vannak rossz tanárok.

Nekem pl faktos fizika tanárom úgy adott elő mindent, hogy öröm volt bejárni az órájára.

A töritanárom meg néha úgy kompletten kifelejtett egy-két anyagrészt (pl. érettségi előtt szóltunk neki, hogy ugyan adja már le az 1848-a szabadságharcot)....

Ez van:) De attól még a tananyag nagy része nem felesleges. Csak ha nem mond hozzá a való életből példát, akkor nem tudod, hogy mi értelme.

2011. febr. 14. 22:05
 13/18 anonim ***** válasza:

egyik szavaddal ütöd a másikat...ennyi erővel ha téged az érdekel akkor mélyedj el benne te a szabadidődben..és ha engem meg a biokémia érdekel akkor tanuld te is azt vagy mi? Ilyen hozzáállással meg fogsz halni az egyetemen,első félévekben mindent fogsz tanulni csak azt nem amire jelentkeztél :)

üdv és sok sikert

19f

2011. febr. 14. 22:08
 14/18 anonim ***** válasza:

na hát ha nekem még 1 tantárgyam lenne mondjuk csillagászat heti 2 órába kifutnék a világból.. így is agyonhajtják a diákokat,nem kell még más is.. lehet téged érdekel de mondjuk egy számodra felesleges tantárgy meg engem.. és a csillagászat azért egyetemen tanítható,mivel nincs alapozó haszna. ha én tolmács leszek minek tudjak mindent az űrről?

elég ennyi is hidd el...

2011. febr. 16. 18:03
 15/18 anonim ***** válasza:

matekból jó vagyok, fizikából-kémiából egy betűt nem tudnék visszamondani,rühellem nagyon. én sem értem mért a szabályokat nyomatják középiskolában amit bemagol az ember tök feleslegesen és át sem látja a dolgokat. a matekban legalább élvezi az ember hogy megtudja oldani a feladatot,a föciben jó érzés hogy tudja hogy működik a bolygója,a nyelv jó mert mindig kelleni fog..

na de hogy azokat a sz*ros képleteket minek kell benyalni,meg azt a sok hülye szabályt..? a mai napig nem értem.. már dolgozom,de hogy soha nem kellett nekem a fizika-kémia az biztos,a többinek még van ételme :)

(amúgy csak úgy zárójelben,ha olyan hasznos miért tanulják kevesen az egyetemeken ezeket,miért hiány a tanár belőle? ennyi a véleményem róla..)

2011. febr. 16. 18:10
 16/18 anonim ***** válasza:

Utolsó: Talán olvasd el az eddigi válaszokat. A giminek az a feladata, hogy mindenkinek adjon egy alapot. Annak is, aki történész akar lenni, de annak is, aki vegyész. Lehet, hogy te magasról leszarod a kémiai, fizikai képleteket, de másnak szüksége lesz rá.

Nincs idő mindent megtanulni az egyetemen.

2011. febr. 16. 18:16
 17/18 animagemella válasza:
Még mindig túl sokan vannak, akik azt gondolják, azért van hideg télen, mert távolabb van a Föld a Naptól:) Főképp hölgyek. Néhány alapvető fontosságú dolgot elég megtanulni szerintem, azt viszont jól, a többire a könyvek, Spektrum, és az egyetem...Nem tanítanak meg falazni, disznót hizlalni és vágni sem, noha én már lassan azt gondolom, talán ez volna a legfontosabb, biokémia helyett...Akkor viszont nem vásárolnánk eleget a Lidl-be, és felborulna ez a csodás piaci lét. A kémiából ma nagyjából annyi hasznom van nekem mára, hogy tudom, nem kéne hipót vagy benzint inni, és egyes gázok bizony felrobbanhatnak. Erre talán elég lett volna három óra, de az is lehet, hogy ezt már a szüleim is elmondták, mint az őseinknek azt, hogy melyik bogyó ehető, és melyik nem...
2011. márc. 7. 13:13
 18/18 anonim ***** válasza:
0%
Kérdező te nagyon ostoba vagy! Ha lenne piros kezed egyből nyomnám. A csillagászathoz erős fizika, kémia, biológia, és matematika kell, az alkérdésben leírtak alapján elég összefüggéstelen a gondolkodásod. Az utolsó mondataid olvasva meg bemérgesedtem. Mi az hogy a szakközepes nem tud majd egyetemre menni? Egyébként meg, a csillagászat egy felesleges tölteléktantárgy nem olyan nagy rá az igény, legfeljebb Amerikában, de nem sokan kerülnek a NASAhoz....de egy diplomás takarító mindig kell, még ha kétbalkezes is.
2012. aug. 15. 13:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!