Mi a véleményetek pl. a bölcsész képzés helyeinek csökkentéséről pl. a természettudományi képzés javára?
alapból bölcsészképzés keretszámait csökkenteni kell, ez alap.
Hogy mellé növelik a természettudományos keretszámokat, az nem sokat számít, mert most is pont azért olyan alacsonyak a ponthatárok természettudományos szakokra, mert kevés a jelentkező, tehát aki oda akar menni, és értelmes is annyira, hogy el utódja végezni, azt most is minden további nélkül felveszik. Tehát amennyivel többet vennének így fel, annyival többet is vágnának ki, csak közben még több nem odavaló emberke terhelné az egyetem lehetőségeit.
"Nyilván nem ezzel fog megoldódni a diákok természettudományos érdekeltségének növekedése, viszont akiket tényleg érdekel, azokból többen fognak bekerülni."
Csakhogy épp az a lényeg, hogy pl. 2008-ban 1000 helyre jelentkezett 800 diák (természettudományos szakokra) és amióta ezt növelik (a keretszámot), azóta nem nőtt a jelentkezők száma, tehát vki nem azért nem kerül be pl. biológiára mert kicsúszik a keretből. Számomra ezért érthetetlen ez az egész...
2. válaszoló: teljesen igazad van! Ha én egy picit is "jobb lettem volna" reál tantárgyakból, akkor biztos elmentem volna élelmiszermérnöknek. Ez volt az álmom, érdekelt az ilyesmi, csak amikor elkezdtem készülni fizikából érettségire az előkészítős tanárral, kiderült, hogy az érettségi más tészta, s nem olyasmi, amit előtte tanultunk a másik tanárommal (kevesebb és egyszerűbb számolás, sok érdekesség)...
A humán szakok színvonala azért csökkent, mert minden marhát felvettek oda. Most majd a reálszakokra fognak minden marhát felvenni, és az is tönkremegy majd. Nem kellett volna eltörölni a felvételi vizsgát, az érettségit, pedig, szigorítani kéne, mert nevetségesen könnyű.
Meg a másik az, hogy nincsennek az iskolák szinkronban egymással, nem épülnek egymásra a szintek (általános iskolára a középiskola, arra a főiskola/egyetem). Lehet úgy jó érettségit írni, hogy ellazázza az ember az egész középsulit, de ilyen stílussal az első szemesztert sem lehet bírni. Az egyetemhez fel kell nőni, és egyébként nagyon helyes, hogy a nem odavalókat kiszórják.
"Most majd a reálszakokra fognak minden marhát felvenni, és az is tönkremegy majd"
nem, mert ott szórnak. Term. tud-ra eddig is annyira alacsonyak voltak a ponthatárok, hogy szinte bármilyen marhát felvettek, csak ott ki is szórták őket.
Az persze igaz, hogy mivel eddig is tök alacsonyak voltak ott a ponthatárok, mert kevesen jelentkeztek, ezért egyelőre semmi értelme növelni ott a keretszámokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!