Ha gimnáziumban tanultam tehetek szakmai tárgyból érettségit, ha leosztályozózom belőle? Az osztályozót engedik-e?

Technikumban már nincs szakmai tárgyból érettségi, az kifutott, helyette szakmai vizsga van, amit beszámítanak érettségi tárgynak.
Szakmai vizsgát szinte biztos, hogy nem tudsz tenni vendégtanulóként, mert nem teljesíted a vizsgára bocsátás feltételeit (pl. egybefüggő szakmai gyakorlatok, az összes szakmai tárgy, közte a gyakorlatok teljesítése).

Nem tudsz másból, csak közismereti tárgyakból vizsgázni. Érettségi után lesz arra lehetőséged, hogy ingyenesen tanulj szakmát technikumban. A szakmai vizsga feltétele a sikeres ágazati alapvizsga, a külső gyakorlat (ha van), portfólió elemek megléte és az összes szakmai modul sikeres befejezése.
Milyen szakma érdekel?
Köszönöm!
3-as! Vegyész technikus, mert elvileg elfogadnák a vegyipari ismeretek és a vegyész érettségit (találtam feladatlapot is az OH-nál), ami az emelt kémia mellé jó lenne, ha kémia szakra akarok menni egyetemen, és a feladatlapokat átnéztem, úgy gondoltam, hogy ezt “simán” megírnám én is jóra. De akkor ez kilőve.
Másik tárgyból nem nagyon mernék emeltezni, de szerintem egy emelt infót akkor lehet bevállalok, mert programozni tudok, csak egy kicsit csiszolnom kell rajta. Vagy egy nagyon erős matek közepet tudnék írni az emelt kémia mellé. Melyikkel járnék jobban szerintetek?

Attól függ, melyik egyetemre szeretnél felvételizni kémia alapszakra. Az Eltére elég egy emelt (jelen esetedben a kémia), arra kapsz 50 pontot, ha legalább 45%-ra sikerül. Ezenkívül kapsz 33 intézményi pontot arra, hogyha legalább 80%-ra sikerül középszinten a választott vagy a matek vizsgád. Ha ki akarod maxolni az intézményi pontokat, egy B2-es nyelvvizsga megszerzésével megteheted. Van olyan nyelv, amiből kiemelkedően jó vagy?
Jelen esetedben amik neked kedvező választható tárgyak: digitális kultúra, biológia, fizika. Ezek közül melyik jöhet szóba?
Ha az informatika szimpatikus, főleg érted a programozást is, akkor az se lehet rossz valasztás (és plusz előny: nincs szóbeli).
Én azt gondolom, elég neked a kémia emelt, hiszen alacsonyak a ponthatárok a kémia alapszakra (nincsenek nagy elvárások): vidéki képzésekre sokszor 300 pont körül már felveszik a diákokat. Írd meg a középszintű vizsgákat kiemelkedően jóra (85% felett), és nagy esélyekkel indulsz a felvételin.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!