A középiskolába történő jelentkezéskor miért hívják be szóbelire azokat is, akik nagyon jó írásbelit írtak meg elég sok pontot hoznak? Hiszen azokat előre lehet tudni, hogy úgyis felveszik, nem? Akkor mi értelme?
Oké, hogy a leggyengébbeket nem hívják be, de a legjobbakat minek? Elég lenne a középmezőnyt szóbeliztetni, azokat, akiknél tényleg kérdéses, hogy mi legyen.
Van olyan iskola, amelyik így csinálja, vagy mindegyik úgy, hogy X pont felett mindenkit behív szóbelire?

Amikor felvételiztem, több suliba szóbeli nélkül felvettek, de végül a Bp.-i
Fazekasba mentem, ott szóbelizni kellett.Elsősorban azért van szóbeli, mert sok mindent nem árul el csak az írásbeli. Pl.: nekem megnézték a füzeteimet, hogyan vezetem őket, feladatokat kaptunk, motivációmról kérdeztek stb...

8 éve felvételiztem. Nem tudom most hogy van.
"a legtöbb helyen mindenkit behívnak pontszámtól függetlenül"
Ezt nem nagyon hinném... Semmi értelme behívni azt, aki nem tudott írni egy épkézláb írásbelit.

"Náluk anno be sem került az, aki a legjobb írásbelit írta."
Vagy csak nem oda akart menni, hanem másik sulit választott inkább?
Igaziból az érdekelne, hogy manapság hogy van, mondjuk az utóbbi max. 5 évben. És hogy miért. Mi értelmét látja egy iskola behívni azokat is, akik szinte maxos írásbelit írtak (vagyis akikre nyilván le akar csapni, hiszen nagyon jó írásbelit csak igenis jó diákok tudnak írni), illetve hogy van-e olyan iskola, amelyik az ilyeneket nem hívja be, meg persze a leggyengébbeket sem, csak a középmezőnyt, ahol valóban számíthat, hogy szóban milyen az adott diák.

Vegyünk egy extrém példát! Legyen valakinek maximális pontszámú írásbelije de szóban meg nem hajlandó megszólalni így nulla pontot kap a szóbelijére és nem veszik fel. A középiskola az érettségire készít fel ahol van szóbeli is.
Egy másik sokkal érthetőbb indok. Egy jó írásbeli után az iskola még szűrni akarja a jelentkezőket. Például ha valakinek kettes a magatartása akkor olyat kérdeznek tőle amit nem tud és nem kap maximális pontszámot.
Az iskolák nem szeretnek bajlódni az SNI-s, BTM-es gyerekkel. A szóbelin az e-napló másolatból sok minden kiderül. Tudnak a tanárok úgy kérdezni, hogy az lehet 0 pontos is meg max pontos is és teljesen jogszerű.
Összegezve: a szóbeli remek alkalom arra hogy az iskolák tovább rostálják a diákokat egyéb szempontok alapján.
Egy tanár (matek)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!