Ilyenkor kell fizetni? Vagy el lehet érni azt, hogy ne kelljen?
Sziasztok!
5. félévemet töltöttem el egy szakon, amelyet már egy jó ideje ki nem állhatok a borzasztó zsúfolt órarend és néhány oktató miatt. Meg is bántam, hogy ide jelentkeztem, orvosit meg be se írtam akkor. Idáig úgy voltam vele, hogy csinálom tovább, ha már elkezdtem, de megint van vizsgám, ami nem lett meg, szóval a képzés immár megint meghosszabbodott. Emiatt gondolkoztam most szakváltáson, hogyha már úgyis szivatják az embert, akkor már egy ennél tiszteltebb szakon menjen az. Ugyebár állambácsi 12 félévet áll, ebből 5-öt elcsesztem (lesz az 6 is közben, mert ha megszakítom a képzést elméletileg árvasági ellátásom megszűnne, attól meg nem szeretnék elesni), de általános orvosin 14 félévet áll az állam, szóval el tudnám kezdeni államin, utolsó két félév lenne "csak" önköltséges, addig meg azt az összeget valahogy kigazdálkodom.
Félreértés ne essék, nem mondtam ilyet, hogy az orvosi könnyebb, nagyon intenzív az is, de nekem az az órarend, képzés sokkal jobban tetszik, ott jobban be lehet osztani az időt, illetve onnan van két legjobb barátom is. Másrészről mivel előről kezdem, van előnyöm, hogy miket ne csináljak és ők ketten segíteni is tudnak, rengeteg jegyzetük van, könyveket is kölcsön adják.
Ha meg azt mondanátok, hogy az meg még több idő lenne így, egyetértek, de az itteni nyomás miatt már őszülni is elkezdtem, fiatalságomnak szóval már mindegy.
Ugyanazon az egyetemen maradnék egyébként közelsége miatt (persze többi orvosit is megjelölném SOTE kivételével, oda esélytelen, hogy bekerüljek), február 15-ig kell leadni felvin a dolgokat, szóval még időben vagyok.
A kérdésem az, hogy a félévek, amiket itt elvégeztem vissza kell-e fizetni, vagy hogy maradnék az egyetemen csak másik szakra újrajelentkeztem, így elnézik vagy lebeszélés után elnézik? Válaszokat előre is köszönöm szépen.
Elírtam, két évet akartam.
"Ha kettő vagy több aktív állami ösztöndíjas félév igénybevételét követően szűnik meg a hallgatói jogviszonyotok, visszafizetési kötelezettségetek lesz (kivéve, ha a megszűnéshez képest egy éven belül új képzést kezdtek el).
Osztatlan mesterképzés esetén ugyanez a szabály, csak itt két félév a "türelmi idő", vagyis akár egy teljes tanév után is meggondolhatjátok magatokat, nem kell fizetnetek. Három félév után azonban (ha egy éven belül nem kezdtek el egy újabb képzést) vissza kell fizetni az ösztöndíjat.
Ha ennél több félév után szűnik meg a jogviszony, automatikusan fizetési kötelezetség terhel titeket, ha a megszűnést követő 1 éven belül nem kezdtek új képzésbe."
14-ből 6 az nálam nyolc. Az orvosi meg 12 félév.
ÉS ha ez nem megy, ne legyenek illúzióid, az se lesz meg normális idő alatt.
5-ös, ez is igaz, ugyanezt mondanám én is ismeretlenül. Másik jó barátom még elsőben hagyta itt 2 félév után, bukásokkal, most meg 4-es átlagot hoz. Tudom hol rontottam el, szóval előről kezdeném.
És amúgy fentebb írtam hogy elírtam, 2 évet akartam írni, nem 2 félévet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!