Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Hogy sikerült a központi...

Hogy sikerült a központi írásbelitek matekból? (2025)

Figyelt kérdés

A középsulihoz ez az egyik beugró, így nyilván van tétje, s talán a jövőtök szempontjából ez az első igazi megpróbáltatás, aminek komoly tétje van.

Felteszem, készültetek mind a magyarra, mind a matekra. Az évek folyamán elég vegyes visszhangja volt a központinak teljesítményt illetően. Most rajtatok volt/van a sor. Épp ezért is teszem fel a kérdést, mert kíváncsi vagyok, nagyátlagban milyen eredménnyel zártatok.

Hangsúlyozom, jelen kérdésem kifejezetten csak a

MATEK

eredményére vonatkozik.

A kérdéshez szavazást is csatoltam, aminek az a célja, hogy más tekintetben is lássam, mit alkottatok. Az oldal nem teszi lehetővé, hogy több feleletválasztóst csatoljunk egy kérdéshez, ezért a válaszokban külön-külön soroltam fel az opciókat a fiúkra és a lányokra. Kíváncsi vagyok arra, hogy vajon van-e különbség a két nem teljesítménye között a humán, illetve a reál adottságokat illetően.

Tisztában vagyok azzal, hogy az opciók nem fednek le minden lehetőséget. Igyekeztem a tipikus eseteket felsorolni és arra kérlek, hogy amikor az opciókat nézed, azt jelöld meg válaszként, ami a legjobban leírja a te teljesítményedet, körülményeidet a lehetőségek közül.

Tudom, nehéz, sokszor majdhogynem lehetetlen egy kattintással kifejteni a központi sikerességét, ezért ha gondolod, fejtsd ki nyugodtan az értékelést. Ha esetleg nem te írtál, hanem valamelyik hozzátartozód, minden további nélkül ki tudod fejteni kommentben a választ, de ha te vagy az érintett, akkor az már kérdéses. Épp ezekre alapozva ha gondolod, nyugodtan írj privátban kifejtést!

A központi kapcsán várom a különböző megközelítésű kifejtéseket, de pár kérdés, amiről írhattok itt vagy üziben:

- Hogy készültél a központira?

- Milyen előzetes várakozásaid voltak?

- Mit gondolsz, mennyire volt nehéz a központi?

- Melyik feladat ment jól, melyik kevésbé?

- Szerinted ha jól sikerült, akkor a tanulás vagy a szerencsés sor miatt, illetve ha nem, akkor annak mi az oka?

- Milyen terveid vannak, milyen suliba tervezel felvételizni?

- Szerinted a megírt központi elég jó lett ahhoz, hogy bekerülhess?

. Mit gondolsz, a felkészülésed és a várható eredmény összhangban van egymással?

- stb.

Várom érdeklődéssel a válaszaitokat! Előre is köszönök minden opcióválasztást és választ!

jan. 18. 16:00
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Szülőként írok.

Én készítettem fel a fiamat a felvételire. Az általános iskolában elvileg volt felkészítő, de csak fél évig, és mindenféle ürüggyel elmaradtak az órák.

Magyarból főleg a fogalmazásra koncentráltak, matekból meg a szövegesekre. Amikor a matektanárnak szóltunk, hogy talán a visszatérő alapfeladatokra kéne koncentrálni, akkor azt mondta, hogy ez nem korrepetálás, akinek azok sem mennek, az ne felvételizzen. Khm. No comment.

A fiamnak logopédiai sni-je volt, bár már levették, azért vannak maradványtünetek, így gondoltunk, hogy a magyar nem lesz valami fényes. De azt kérted, arról ne írjunk, szóval térjünk rá a matekra.

Matekból elég ügyes, azzal kompenzálja, ami magyarból hiányzik, és úgy éreztem, hogy van haszna annak, hogy otthon korrepetálom. A suliban írtak próbafelvételit, ott neki lett a legjobb az osztályban.

Ahhoz képest az élesen csak a 4. lett, persze ennek is örültünk, ügyes volt. 36 pont.

Hogy én hogy látom a feladatokat:

A diagrammos feladat elég szemét volt, ugyanis, ha a 360 fokhoz viszonyított, akkor nem egész szám jött ki teljes létszámnak, ez megzavarta őket. Egyszerűbb volt, ha a fokokat viszonyították egymáshoz, ezt sokan elrontották, a fiamnak ment.

A 2 szöveges feladat nem tartozott az egyszerűbbek közé, ahhoz képest, hogy sokszor csak sima százalékszámításos feladat volt korábban, azért ezek annál nehezebbek voltak. Az egyiket nem is tudta megcsinálni, pedig felírta szépen táblázatban, de az egyenletet elrontotta.

A felszín-térfogatos feladat is az idén gonosz volt, ugyanis 8 pontot ért. Nem nagyon emlékszem soha, hogy lett volna ilyen magas pontszámú feladat. Ha ezt nem tudta egy gyerek, akkor nagyon sokat veszített. Ráadásul többféle módon is ki lehetett számolni, és a megoldókulcs 2 módszert mutatott be. A FB-csoportban láttam olyan megoldást, ahol a gyerek szépen levezette, 1 helyen számolta el, és a 8 pontból 3-at adott meg neki a tanár. Nem volt könnyű helyzetben, mert a gyerek alternatív módon oldotta meg, és erre nem volt utalás a megoldókulcsban, viszont 5 pontot levonni 1 hiba miatt nem volt jogos, úgyhogy szerintem itt sok fellebbezés született.

A mi osztályunkban még a koordináta geometria feladat okozott gondot, és a neten is olvastam, hogy ezen meglepődtek a diákok. Nem értem, hogy miért szinte minden évben van ilyen feladat, és ez még elég egyszerű is volt. A fiamnak hibátlan lett, viszont az osztálytársai nem tudták, mert a tanárral nem vették a suliban.

A kombinatorika feladatot teljesen elrontotta a gyerekem, nem értem, hogy miért, az nem volt különösebben nehéz.

Nyilván összhangban volt a felkészülés az eredménnyel, bár én jobbra számítottam, szerintem nyugodt körülmények között mindent tudott volna. A végén már sajnos dumáltak is körülötte, és a felügyelő tanár nem szólt rájuk. Ennek ellenére persze nagyon megdicsértem, hiszen ez volt élete első megmérettetése, és nem szerepelt rosszul. Ő eleve nem akart volna gimibe menni, ennyi ponttal meg akármelyik technikum felveszi, szóval mi elégedettek vagyunk.

febr. 1. 17:40
 12/13 anonim ***** válasza:
49%
Ezt a kérdezőt még mindig nem törölték???
febr. 1. 19:50
 13/13 anonim ***** válasza:
Én is szülőként írok. A mi fiúnknak 47 pontja lett- de Ő matekversenyekre jár.. Volt egy-két feladat, ami bizony versenyszintű feladat volt- ezt mérnökként állítom. Az osztályban többnek nagyon rosszul sikerült, pedig az o.fő egy nagyon jó matektanár, rengeteget készültek.
febr. 6. 14:15
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!