Miért kell ilyen dolgozatokat íratni németből, ha sem érettségin, sem nyelvvizsgán nincs ilyen feladat? Baj, ha nem megy?
Lyukas szöveg, amiben random ki kell egészíteni dolgokat, úgy, hogy NINCSENEK megadva lehetőségek. Néha szókincs, néha nyelvtan, néha nyelvhelyesség stb.
Tök jó vagyok Grammatikból, amennyiben olyan a feladat, hogy formáljam át valamilyen szerkezettel, egészítsem ki a melléknevet a megfelelő végződéssel stb. Remek vagyok schriftliche Kommunikationban, tudom is a megtanult nyelvtant alkalmazni az általam ismert szókinccsel. Tudok beszélni is, ott is tudom alkalmazni a nyelvtant.
De b@sszus: az ilyen dolgozatokat szívből rühellem... Soha nem értem a mondatot lyukason, meg eszembe nem jut, hogy mi a frászt kellene oda írni.
Mi értelme???
Érettségin is vannak lehetőségek megadva. Nyelvvizsgán meg lyukas szöveg sincs.
Szerintetek probléma, ha nem megy?? Mikor fogom ezt alkalmazni, amikor külföldi egyetemen tanulok, külföldi cégnél dolgozom, külföldi barátokkal beszélgetek, intézem a nyaralásom költségeit stb.??

Az nem igaz, hogy nyelvvizsgán nem szokott lenni ilyen feladat, a nevesebb nyelvvizsgáknál általában van. Olyanokra gondolok, amit az adott ország àllít ki. (Pl. olasz nyelvvizsga-Olaszorazág, német nyelvvizsga-Németország stb.)
De tudom én is milyen nehéz, állandóan ezzel szenvedtem a nyelvfejlesztéses órákon. (Nyelvszakos voltam.) Természetesen sosem kellett azóta lyukas szövegeket kiegészítenem.
Ironikus mód nem nyelvvizsgafelkészítőn szívatnak ezzel minket, hanem sima alapórán. Ebből soha senki nem tud ötöst írni lehetőségek nélkül. Még a magyarországi német származású barátaim is négyest írnak. Én is azt szoktam, bár én csak jó vagyok németből. De a nem túl jó nyelvérzékű embereknél, nem ritkák a borzasztó jegyek sem. Kínaiból is mindig van lehetőség: [link]
Mondjuk értem én... Ehhez nem kell szenvedni még a válaszlehetőségekkel sem, hanem ki lehet kvázi sablonnal javítani. Plusz tanítani sem kell hozzá, mert úgy minden benne van, amit tudni kellene szerinte az elmúlt 11 évből. Pontosabban nem is tudni kellene, hanem tudni lehetne, mert a szókincs sokszor abszolút nem olyan, amit órán tanultunk.

Hármas vagyok: azt írtam, hogy általában, nem azt, hogy mindegyiken. Nem ismerem mindegyik nyelvvizsgát.
De amúgy egyetértek veled a feladattal kapcsolatban. Lehet az ember bármilyen jó egy nyelvből honnan tudja, hogy mire gondol a másik. (Nem arra gondolok, ahova segédige kell vagy prepozíció, tehát ami egyértelmű.) Szerintem ez a feladat nem csak a nyelvérzékről szól. Nekem nagyon jó a nyelvérzékem, ez a feladat mégis kifog rajtam.

"sem érettségin, sem nyelvvizsgán nincs ilyen feladat ... Lyukas szöveg, amiben random ki kell egészíteni dolgokat, úgy, hogy NINCSENEK megadva lehetőségek."
Biztos, hogy az érettségin nincs? Angolból pont ez az egyik tipikus feladattípus...
Egyébként a tanárod tudja megmondani, hogy konkrétan veletek konkrétan mostanában miért írat pont ilyen dolgozatokat.
Mindenesetre teljesen jól mérhető vele, hogy mennyire érted a szöveget, meg hogy mennyire tudod, hogy milyen vonzata van egy-egy szónak, hogy a szórendet mennyire tudod, meg egy csomó ilyesmi. Ha szóban jó vagy, akkor annyira azért nem lehet nagy gond...
"Mi értelme??? ... Mikor fogom ezt alkalmazni, amikor külföldi egyetemen tanulok, külföldi cégnél dolgozom, külföldi barátokkal beszélgetek, intézem a nyaralásom költségeit stb.??"
Akkor, amikor nagy a háttérzaj, ezért nem hallasz minden szót, vagy amikor recseg vagy szakadozik a telefonos vagy internetes összeköttetés, ezért nem jön át minden szó, meg hasonló helyzetekben.
#8.
A hetes is jó nyelvtanuló, de neki sem ment.
Angol érettségin soha nincs olyan, hogy random lyukas szöveg, meg vannak adva lehetőségek vagy van egy halmaz, amiből ki kell választani.
Tavalyi: [link]
XDDXDDX Ne röhögtess már!
Te tipikusan az lehetsz, aki képtelen elfogadni, hogy SEMMI értelme nincsen. Ha recseg a telefon, akkor visszakérdezek. Soha nem használta a nyelvszakos sem, nemhogy én, aki nem germanisztikára, meg sinológiára akarok menni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!